Prins William og hertuginne Kate:

- Turbulent og vond tid

Denne uken er det ti år siden William fikk sin Kate. Veien til ekteskapet var imidlertid ikke bare enkel.

OPP- OG NEDTURER: Hertuginne Kate og prins William har nå vært gift i ti år, men forholdet deres strekker seg 20 år tilbake - og har vært preget av sine utfordringer. Foto: Tim Rooke/ REX/ NTB
OPP- OG NEDTURER: Hertuginne Kate og prins William har nå vært gift i ti år, men forholdet deres strekker seg 20 år tilbake - og har vært preget av sine utfordringer. Foto: Tim Rooke/ REX/ NTB Vis mer
Publisert

For ti år siden var hele verdens øyne rettet mot Westminster Abbey i London da arveprins William (38) skulle få sin Catherine Elizabeth Middleton (39), eller Kate, som de fleste kjenner henne som.

Kjærlighetshistorien mellom de to har naturligvis skrevet seg inn i historiebøkene, men at det var nettopp hertuginne Kate som skulle ende opp som kona til prinsen var aldri noen selvfølge.

Paret møttes i svært ung alder og måtte gjennom flere utfordringer på veien til alteret i 2011.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag deler Prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

Dumpet kjæresten

Hertugparet av Cambridge møtte hverandre for første gang ti år før de skulle bli mann og kone, nemlig i 2001.

Den gang var de begge studenter ved universitetet St. Andrews i Skottland, og ifølge William var de venner i over et år før det ble noe mer mellom dem.

De bodde også sammen i et kollektiv med et par andre venner, der William prøvde å imponere Kate med kokekunstene sine - med varierende hell.

- Han lagde faktisk en del mat til meg på universitetet. Det fulgte alltid med litt angst og sinne og noe som hadde gått galt, og jeg måtte komme inn og redde det hele, har Kate sagt i et intervju med ITV.

STERKE FØLELSER: William og Kate gjorde lite for å skjule sine følelser for hverandre. Her i 2006. Foto: REX/ NTB
STERKE FØLELSER: William og Kate gjorde lite for å skjule sine følelser for hverandre. Her i 2006. Foto: REX/ NTB Vis mer

De to tilbragte stadig mer tid sammen, men seks år etter at de først ble kjent skal prinsen ha dumpet kjæresten - over telefonen.

- En periode var det turbulent, og paret hadde sine utfordringer. Etter noen år sammen, da alle trodde forlovelsen var rett rundt hjørnet, ble det nemlig slutt. Kate har beskrevet dette som en vond tid, men at hun ble sterkere av det, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

- Gjorde narr

Ifølge Vagle ville ryktene ha det til at noen i kongefamilien gjorde narr av Kate og hennes familie, og at det var årsaken til bruddet.

- Andre mente det handlet om at prinsen prioriterte kompiser og en tur på puben foran Kate, forteller hun, og legger til:

UNGDOMSKJÆRESTER: Kate og William under The Cheltenham Festival i mars 2007 - samme år som de skal ha hatt en pause. Foto: REX / NTB
UNGDOMSKJÆRESTER: Kate og William under The Cheltenham Festival i mars 2007 - samme år som de skal ha hatt en pause. Foto: REX / NTB Vis mer

- Selv har William sagt at de trengte albuerom, og det finner jeg ikke spesielt rart. De var jo veldig unge da de møttes.

I boken «Battle of Brothers» har den britiske historikeren Robert Lacey tidligere skrevet at den kommende kongen skal ha vært usikker på fremtiden sammen med Middleton. Telefonsamtalen som ledet til bruddet skal ha funnet sted mens Kate var på jobb.

William angret

Mens forholdet mellom de to unge turtelduene tilsynelatende tok slutt i april 2007, gikk det ikke mange ukene før William begynte å angre på avgjørelsen.

Ifølge biografi-forfatter og kongehusekspert Katie Nicholl, innså prinsen i slutten av mai at bruddet hadde vært et feiltrinn.

«I slutten av måneden møttes de i hemmelighet på Clarence House og på en pub i nærheten av Highgrove, der William sa til henne at han ville de skulle bli sammen igjen. Kate ville ikke forhaste seg. Hun hadde blitt veldig såret og sa til William at hun trengte litt tid», skriver Nicholl i boka «Kate: The Future Queen», ifølge Marie Claire.

Og litt tid gikk. Om lag ti uker etter bruddet ble William og Kate tatt på fersken kyssende og dansende sammen på en fest, og man kan vel nesten si at resten er historie.

Spesiell ring

Vi skal spole noen få år frem i tid - til høsten 2010. William og Kate hadde vært på ferie i Kenya, og i november samme år kunngjorde paret sin forlovelse.

KUNNGJORDE FORLOVELSEN: Kate og William stilte opp for pressen da de slapp den hyggelige nyheten om at de hadde forlovet seg i 2010. Foto: Eddie Mulholland / REX / NTB
KUNNGJORDE FORLOVELSEN: Kate og William stilte opp for pressen da de slapp den hyggelige nyheten om at de hadde forlovet seg i 2010. Foto: Eddie Mulholland / REX / NTB Vis mer

- Som dere ser, er det min mors ring. Det er selvfølgelig veldig spesielt for meg. Det var min måte å vise at min mor ikke skulle gå glipp av denne dagen, sa prins William da paret kunngjorde forlovelsen.

ARVET RINGEN: Forlovelsesringen som William ga til Kate hadde han arvet av sin avdøde mor. Foto: Arthur Edwards / AP / NTB
ARVET RINGEN: Forlovelsesringen som William ga til Kate hadde han arvet av sin avdøde mor. Foto: Arthur Edwards / AP / NTB Vis mer

Forlovelsesringen, som består av hvitt gull og blå safir og er omkranset av 14 diamanter, ble kjøpt hos juvelér Garrard for 300 000 kroner og var laget spesielt for Diana.

William arvet ringen da moren døde i en tragisk bilulykke i 1997, og ga den til Kate da han fridde.

HETT PAR: Prins William og hertuginne Kates forhold har blitt nøye observert siden de først ble sammen. Her i desember 2010, bare få måneder før de giftet seg. Foto: Mario Testino / AFP / NTB
HETT PAR: Prins William og hertuginne Kates forhold har blitt nøye observert siden de først ble sammen. Her i desember 2010, bare få måneder før de giftet seg. Foto: Mario Testino / AFP / NTB Vis mer

Samtidig snakket de ut om bruddet for første gang.

- Vi gjorde det slutt i en kort periode. Vi var begge veldig unge. Det var på universitetet, og vi prøvde begge å finne oss selv, vi vokste opp og trengte litt albuerom, forklarte prinsen i ITV-intervjuet.

- Jeg hadde det ikke godt da, men jeg lærte mye om meg selv, sa Kate, og understreket at den tøffe tiden gjorde henne sterkere som menneske.

PRINS PHILIP: Prins William og prins Harry går sammen ut av begravelsen til prins Philip Vis mer

- Sto på hodet

Et halvt år senere ventet William på Kate i enden av midtgangen. Bruden hadde på seg en spesiallaget blondekjole fra Alexander McQueen, og fikk ros fra motepressen verden over.

Det var McQueens sjefdesigner Sarah Burton som var hjernen bak drømmekjolen.

MINNEVERDIG: Mens bruden naturligvis var bryllupets midtpunkt, stjal også søstera Pippa Middleton oppmerksomheten til fotografene. Foto: Willi Schneider/ REX / NTB
MINNEVERDIG: Mens bruden naturligvis var bryllupets midtpunkt, stjal også søstera Pippa Middleton oppmerksomheten til fotografene. Foto: Willi Schneider/ REX / NTB Vis mer

- Jeg kan nesten ikke tro at det er ti år siden de giftet seg. Hele verden sto på hodet, og spekulasjonene rundt Kates kjole tok helt av. Ikke skuffet hun heller, sier kongehusekspert Vagle i dag.

- Kjolen har blitt en av de virkelig store brudekjolene, og sammenliknes med Grace Kellys legendariske brudekjole, fortsetter hun.

JA!: William og Kate under vielsen i Westminster Abbey 29. april 2011. Foto: REX / NTB
JA!: William og Kate under vielsen i Westminster Abbey 29. april 2011. Foto: REX / NTB Vis mer

Vagle hyller også Kates rolle i det britiske kongehuset.

- Kjærligheten mellom dem var og er sterk, og i dag virker de virkelig som et av de beste kongelige teamene. Kate har tilpasset seg rollen på perfekt vis, og både ektemannen, familien og folket elsker henne, mener hun.

STOR FAMILIE: William og Kate har de siste åra blitt foreldre tre ganger. Her sammen med barna George, Louis og Charlotte. Foto: Kensington Palace/ Matt Porteous/ Reuters/ NTB
STOR FAMILIE: William og Kate har de siste åra blitt foreldre tre ganger. Her sammen med barna George, Louis og Charlotte. Foto: Kensington Palace/ Matt Porteous/ Reuters/ NTB Vis mer

To år etter at de ble smidd i Hymens lenker fikk de også sitt første barn sammen, da prins George (7) kom til verden.

Den lille prinsen ble storebror for første gang i 2015, da prinsesse Charlotte (5) ble født, og for tre år siden fikk de sitt tredje barn, prins Louis (3).

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan sin podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

LES OGSÅ: Derfor sover de ikke sammen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer