Kronprinsesse Mette-Marit:

- Tungt for hele familien

Se og Hørs kongehusekspert hyller kronprinsessen for åpenheten.

KRONISK SYK: Onsdag kveld ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit lider av en kronisk lungesykdom. Foto: NTB Scanpix
KRONISK SYK: Onsdag kveld ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit lider av en kronisk lungesykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit (45) har fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose.

- Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, heter det i en pressemelding fra kongehuset.

- Det er en kronisk sykdom som Mette-Marit vil leve med resten av livet. Hva slags konsekvenser dette vil få, er det vanskelig å si, sier Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng.

- Ønsker åpenhet

Kongehuseksperten synes det er tøft av kronprinsessen å være åpen om den kroniske sykdommen.

- Det er veldig tøft, men samtidig lurt, av Mette-Marit å være åpen om dette. Hun ønsker åpenhet om vanskelige temaer, og har alltid brent for det. Det var nok likevel tøft for henne å snakke om sin egen helse, samtidig som det helt sikkert også har vært en lettelse for henne, sier Stavseng.

Kronprinsessen forteller selv til NRK at det ikke er behagelig å snakke om egen helse offentlig, men at hun ønsker å fortelle om sykdommen for å unngå spekulasjoner i tiden fremover.

Stavseng påpeker at kronprinsessen alltid har vært åpen om vanskelige temaer og personlige forhold - og har gitt mye av seg selv.

- Det er tøft og modig av henne. Dette har åpenbart vært en tung og krevende tid for Mette-Marit og hele familien.

Saken fortsetter under.

MODIG: Kongehuseksperten hyller kronprinsessen for åpenheten, og påpeker samtidig at dette har vært en tung og krevende tid for hele familien. Foto: NTB Scanpix
MODIG: Kongehuseksperten hyller kronprinsessen for åpenheten, og påpeker samtidig at dette har vært en tung og krevende tid for hele familien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sykdommen kommer til å begrense kronprinsessens arbeidskapasitet i tiden fremover, og det vil dermed bli behov for å planlegge perioder uten noe program.

- Mette-Marit er åpen om at hun vil gjøre det hun kan for å fylle rollen som kronprinsesse. Men hun ber om forståelse for at hun i perioder trenger å hvile, og at hun dermed vil kunne utføre sine offisielle plikter sjeldnere enn før, sier Stavseng.

- Gjør det lettere for andre

Siden sykdommen ble kjent, har flere gått ut og takket Mette-Marit for åpenheten. Blant andre har Jonas Gahr Støre kommet med en uttalelse:

- Jeg føler med kronprinsesse Mette-Marit og familien hennes, og vil berømme henne for hennes åpenhet. Mange opplever at det er vanskelig å snakke om egen helse, og nettopp derfor er det av stor betydning at hun gjør det - det vil gjøre det lettere for andre. Jeg ønsker henne all mulig lykke til med utredning og behandling i tiden fremover, sier han, ifølge NRK.

Saken fortsetter under.

Også statsminister Erna Solberg sender varme tanker til kronprinsessen:

- I dag sender jeg varme tanker til kronprinsesse Mette-Marit. Nå er det viktigste at kronprinsessen får god behandling, oppfølging og omsorg.

Langvarige helseproblemer

Kronprinsessen forteller til NRK at hun har slitt med helseutfordringer i noen år nå, og at plagene de siste årene har vært mer uttalte.

De siste årene har 45-åringen blant annet måttet avlyse oppdrag grunnet lungebetennelse, og hun har også slitt med luftveisinfeksjoner.

Saken fortsetter nedenfor.

TALTE: Kronprinsesse Mette-Marit talte i dag på FNs hovedforsamling i New York. Kronprinsessens innlegg handlet om global helse og rettigheter, særlig knyttet til bekjempelsen av hiv og aids. Video: NTB scanpix Vis mer Vis mer

Senest i mars ble kronprinsessen sykemeldt for å gjennomgå et mindre kirurgisk inngrep, uten at Slottets assisterende kommunikasjonssjef ønsket å gå ytterligere inn på hva inngrepet handlet om.

Høsten 2015 skulle kronprinsessen delta på en reise til Brasil sammen med kronprins Haakon, men ble frarådet av legen sin å reise på grunn av gjentatte luftveisinfeksjoner.

Året etter skulle hun til New York for å delta på UNDPs 50-årsjubileum, men på grunn av en lungebetennelse ble hun frarådet fra å reise.

Også i 2002 pådro hun seg en lungebetennelse, etter å ha slitt med influensa siden hun var på besøk i Salt Lake City i forbindelse med OL.

Det er ikke kjent om de ovennevnte tilfellene har en sammenheng med sykdommen kronprinsessen nå er diagnostisert med.

LES OGSÅ: Babylykke i Monaco

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer