Juan Carlos:

- Trygler om å få komme hjem til jul

Den tidligere kongen skal være desperat etter å returnere til hjemlandet i aller nærmeste fremtid.

VIL HJEM: Den spanske eks-kongen Juan Carlos (nest ytterst t.h.) forlot Spania for fire måneder siden. Nå ønsker han å returnere for å feire jul. Her med resten av den spanske kongefamilien i 2018. Foto: Jaime Reina/ AFP/ NTB
VIL HJEM: Den spanske eks-kongen Juan Carlos (nest ytterst t.h.) forlot Spania for fire måneder siden. Nå ønsker han å returnere for å feire jul. Her med resten av den spanske kongefamilien i 2018. Foto: Jaime Reina/ AFP/ NTB Vis mer
Publisert

I starten av august vekket den spanske eks-kongen Juan Carlos (82) stor oppsikt. Da valgte han nemlig å forlate hjemlandet han regjerte fra 1975 og frem til han abdiserte i 2014 - til fordel for Abu Dhabi i Midtøsten.

Bakgrunnen for flyttingen var nemlig at det i juni ble åpnet etterforskning mot den spanske eks-kongen, for hans rolle i en spansk kontrakt med Saudi-Arabia om byggingen av en jernbane mellom Mekka og Medina.

Etterforskningen involverer også en hemmelig bankkonto i Sveits.

Nå kan det imidlertid virke som han er klar for å returnere til hjemlandet.

KONTRAST: Kronprins Haakon har hatt et virtuelt møte med flyktninger fra Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. - Det er en enorm kontrast til hvordan vi lever her, sier han. Reporter: Martine Johansen Video: Det Kongelige Hoff Vis mer

Vil feire jul i Spania

Nå melder nemlig blant andre Royal Central at eks-kongen ønsker å reise tilbake til Spania, fire måneder etter at han forlot hjemlandet.

Grunnen til returønsket er enkel: Han ønsker å feire jul i Spania.

I Spania er det vanlig å feire jul fra 24. desember til 6. januar, der sistnevnte dato markerer Día de Los Reyes Magos, som er de hellige tre kongers dag. Det er dagen som markerer avslutningen på julefeiringen, og spanske barn mottar julegaver fra de tre kongene.

Ifølge Royal Central hevder imidlertid flere spanske medier at Juan Carlos tidligere har uttalt at han ikke vil returnere hvis det finnes den minste lille risiko for en ny skandale.

Avgjørelsen skal angivelig stå og falle på sønnen, kong Felipe (52), samt spanske myndigheter. Ingen av disse har i skrivende stund kommentert den eventuelle returen.

RUNDLURT: Morten Botten klarte å lure kjæresten Sofie Nilsen trill rundt. Video: Morten og Sofie @ YouTube. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

7,2 millioner kroner

Nyheten om den eventuelle returen til Spania kommer samme uke som eks-kongen betalte tilbake rundt 820 000 dollar i gjeld, ifølge eks-kongens advokat, Javier Sánchez-Junco, skriver New York Times. Det tilsvarer omtrent 7,2 millioner norske kroner.

Betalingen skjedde i forbindelse med etterforskningen av ham og andre medlemmer av kongefamilien, der politiet undersøker om noen av dem har brukt bankkontoer i andres navn for å gjemme unna penger og slippe skatt.

Advokaten verken avkrefter eller bekrefter påstandene, og sier ingenting om hvorfor innbetalingen skjedde.

DYRT: I år er det ti år siden en av de mest kjente utroskapsskandalene fant sted. Nemlig da Tiger Woods og hans svenske kone Elin Nordegren gikk fra hverandre. Video: Rød Løper Vis mer

Fullt alvor

Som nevnt er det fire måneder siden den spanske eks-kongen forsvant fra hjemlandet. Den gang opplyste ikke det spanske kongehuset om hvor Juan Carlos hadde flyttet - noe som bidro til heftige spekulasjoner i den internasjonale pressen.

I et brev til sønnen, nåværende kong Felipe, skrev 82-åringen at han reiste for at sønnen fortsatt skulle kunne ha troverdighet blant folket.

«Dette er en avgjørelse jeg tar med dype følelser, men også i fullt alvor», sto det i brevet, ifølge BBC.

Det er ikke mangel på grunner til at den tidligere kongen nå er i eksil. I juni ble det som nevnt åpnet en etterforskning mot 82-åringen, der hans rolle i en spansk kontrakt med Saudi-Arabia om byggingen av en jernbane mellom Mekka og Medina skulle granskes. Som regjerende monark var det umulig å dra ham inn i etterforskningen, men den tid er nå altså forbi.

Etterforskningen involverer også en hemmelig bankkonto i Sveits, som eks-kongen skal ha opprettet i 2008 - da han satt på tronen. Kontoen er tilknyttet et fond med 800 millioner kroner, som skal ha vært en «donasjon» fra kongen av Saudi-Arabia.

LES OGSÅ: Dette har ikke skjedd på ti år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer