Prins Harry og hertuginne Meghan:

Trump nekter å betale

Donald Trump har ingen planer om å bla opp for hertugparets sikkerhet.

IKKE DEKKET: USA skal ikke dekke hertugparet av Sussex' sikkerhetsutgifter. Foto: NTB scanpix
IKKE DEKKET: USA skal ikke dekke hertugparet av Sussex' sikkerhetsutgifter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prins Harry og hertuginne Meghan befinner seg for tida i Los Angeles, der de er i karantene sammen med sønnen Archie. Helt siden de kunngjorde at de skulle trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter, og dermed mister apanasje og titler, har sikkerheten deres vært diskutert.

Paret trenger åpenbart beskyttelse, men hvem skal betale? Ikke Donald Trump og USA, i hvert fall. Det skriver presidenten selv på Twitter.

Må punge ut

«Jeg er en god venn og beundrer av dronninga og av Storbritannia. Det ble rapportert at Harry og Meghan, som forlot Storbritannia, skulle bo permanent i Canada. Nå har de derimot forlatt Canada til fordel for USA. Men - USA skal ikke betale for beskyttelse av dem. Det må de betale selv», skriver han.

Ifølge Mirror blir familien beskyttet av et team på opptil ni britiske offiserer, som til enhver tid passer på dem. Det er regnet at sikkerhet for hertugparet alene har kostet rundt tre millioner pund, rundt 30 millioner kroner, siden de forlot Storbritannia i november. Denne regninga har britiske skattebetalere tatt.

GODT HUMØR: Hertuginne Meghan og prins Harry smilte til de fremmøtte da de viste seg offentlig for første gang på flere uker. Video: Vilde Holta Røssland Vis mer

I Canada tok lokalt politi vare på dem, en regning de kanadiske skattebetalerne tok. Det ble derimot fort kjent at dette ikke var en varig løsning.

- Nå som hertugen og hertuginnen enda er å anse som internasjonalt beskyttede personer, har Canada en plikt til å stå for assistanse når de gjelder sikkerhet, når det trengs, sto det i en uttalelse fra myndighetene.

- Etter forespørsel fra Londons politistyrke har RCMP gitt periodevis assistanse til dem, siden hertugparets ankomst til Canada i november 2019. Assistansen kommer til å opphøre de kommende ukene, i tråd med deres endring av status, sto det i uttalelsen.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

Endret status

I USA blir det derimot ikke sånn, og det er ikke kjent hvordan hertugparet eventuelt skal betale for sikkerheten sin nå. USA og Storbritannia har ifølge The Independent hatt en avtale om å betale for sikkerheten til diplomater eller medlemmer av kongehuset når de reiser.

Det at hertugparet forsvinner fra sine kongelige roller betyr derimot trolig at de ikke lenger får slik status, og at regningen dermed ikke faller på pulten i det ovale kontor.

Det er ikke kjent hvorvidt hertugparet for øvrig har bedt USA om hjelp, eller om presidenten bare bestemte seg for nekte før en forespørsel kom.

Hertugparets nye liv er forventet å begynne 31. mars, da deres kongelige plikter, titler og apanasje opphører. The Independent skriver at de har forsøkt å få en kommentar fra kongehuset, men at den foreløpig ikke har kommet.

LES OGSÅ: - Trodde jeg skulle dø hver kveld

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer