PÅ PLASS: Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle kan bekrefte at kongeparet allerede er på plass i Jordan. Her er de avbildet under statsbesøket i Kina i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ PLASS: Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle kan bekrefte at kongeparet allerede er på plass i Jordan. Her er de avbildet under statsbesøket i Kina i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Kong Harald og dronning Sonja:

Trosser virusfrykt: - På plass i Jordan

Statsbesøket går som planlagt.

Publisert

Det er ingen tvil om at det mye omtalte coronaviruset har skapt store overskrifter de siste månedene. Viruset har nå spredt seg til Norge, og det er bekreftet hele 17 smittetilfeller hittil.

Ifølge Helsenorge startet utbruddet i storbyen Wuhan i Kina i desember i fjor, og viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar i år. Som følge av coronaviruset har flere valgt å utsette planene sine, samt avbestilt fremtidige reiser.

Dette gjelder imidlertid ikke kongeparet. Det bekreftet kommunikasjonsdirektør Guri Varpe ved slottet til NTB søndag formiddag.

- Statsbesøket planlegges gjennomført. Vi følger situasjonen i dialog med vertslandets myndigheter, fortalte Varpe til NTB.

Etter planen skal kong Harald (83) og dronning Sonja (82) tilbringe flere dager i Jordan. På kongehusets nettsider opplyses det om at besøket finner sted fra 2 til 4. mars.

Fra 6. til 8. mars 2018 var det norske kongeparet på offisielt statsbesøk i Argentina. På grunn av trafikken i Buenos Aires, eskorteres kong Harald og dronning Sonja gjennom gatene i hovedstaden med blålys og sirener. Vis mer

- Er allerede på plass i Jordan

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle er i Jordan, og kan fortelle at kongeparet allerede er på plass.

- De er klare for å starte det offisielle programmet på sitt 50. statsbesøk i morgen mandag. I kveld tjuvstarter de med en middag hos den norske ambassadøren, forteller hun.

Videre sier Vagle at kongehuset har uttalt at de følger situasjonen nøye med tanke på coronaviruset, men at slik det ser ut nå, vil besøket gå som planlagt.

- Kongen og dronningen er allerede på plass i Jordan, hvor det faktisk ikke registrert et eneste smittetilfelle. Det er med andre ord vel så trygt å være her som hjemme i Norge. Landet har dessuten innført innreiseforbud for personer som reiser via Sør-Korea, Kina, Iran og Italia, fortsetter Vagle.

GÅR SOM PLANLAGT: Kongeparets statsbesøk til Jordan vil foregå som planlagt. Her er de avbildet under et besøk hos ambassaden søndag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GÅR SOM PLANLAGT: Kongeparets statsbesøk til Jordan vil foregå som planlagt. Her er de avbildet under et besøk hos ambassaden søndag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Mye på programmet

Se og Hørs kongehusekspert opplyser at kongeparet gjennomførte sitt aller første statsbesøk i 1991, det samme året som kongen overtok tronen etter sin far.

BLOMSTER: Både dronningen og kongen fikk blomster da de besøkte den norske ambassaden i Jordan. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BLOMSTER: Både dronningen og kongen fikk blomster da de besøkte den norske ambassaden i Jordan. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Den gang gikk turen til våre naboer i Danmark. Når de i morgen blir tatt imot av kong Abdullah og dronning Rania under en offisiell velkomstseremoni i Amman, er det utrolig nok deres 50. statsbesøk. Men faktisk det aller første i Midtøsten, fortsetter Vagle.

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert er poenget med et slik besøk å styrke relasjonen mellom landene.

FÅR BESØK: Dronning Rania og kong Abdullah av Jordan får besøk av dronning Sonja og kong Harald. Foto: NTB Scanpix
FÅR BESØK: Dronning Rania og kong Abdullah av Jordan får besøk av dronning Sonja og kong Harald. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- På programmet står blant annet besøk på en jenteskole og på Jesu døpested. De skal også på omvisning i oldtidsbyen Petra, et av verdens syv moderne underverk, og garantert et av høydepunktene for kongeparet under besøket, avslutter Vagle.

Etter at nyheten kom om at coronaviruset har spredd seg til Norge, er det nok flere som kjenner på frykten for å bli smittet.

Blant dem som har blitt skremt, er blogger Marna Haugen Burøe (38).

Vil være forberedt

Til Dagbladet fortalte 38-åringen at både kroppen og hjertet hennes blir veldig skremt av det som står i avisene.

- Så det er naturlig at man tenker litt naturlig fremover. Men så vil man jo gjerne være fornuftig og tenke «nei, nå skal vi være realistiske, det er bare en følelse, det er ikke farlig». Jeg blir litt fram og tilbake da, så jeg tenker at det er bedre å være forberedt enn å ikke være forberedt.

Denne uken delte 38-åringen et innlegg på bloggen sin, der hun skrev at hun ikke er hysterisk for viruset som nå herjer i store deler av verden, men at hun tar det seriøst.

HANDLET INN EKSTRA MAT: Marna Haugen Burøe forteller at hun har handlet inn ekstra mengder mat i tilfelle familien blir satt i hjemmekarantene. Her avbildet med ektemannen i 2018. Foto: NTB Scanpix
HANDLET INN EKSTRA MAT: Marna Haugen Burøe forteller at hun har handlet inn ekstra mengder mat i tilfelle familien blir satt i hjemmekarantene. Her avbildet med ektemannen i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Haugen Burøe har også handlet inn ekstra mengder mat i tilfelle familien blir satt i hjemmekarantene. Den populære bloggeren er gift med komiker Ørjan Burøe (45), og de har sønnene Theodor og Dexter sammen. Ørjan har også datteren Leah.

Hun fortalte videre til Dagbladet at hun forstår at det er liten sannsynlighet for at hun eller noen i familien blir rammet av det globale viruset som nå også er påvist i Norge.

LES OGSÅ: - Utmattet etter det turbulente året

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer