Kronprinsesse Mette-Marit:

- Tror ikke noen av oss hadde lyst til å feire

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fyller 50 år i år.

JUBILANTER: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fyller begge 50 år i år, og hadde først sine betenkeligheter når det kom til feiring. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
JUBILANTER: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fyller begge 50 år i år, og hadde først sine betenkeligheter når det kom til feiring. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Kronprins Haakon (49) og kronprinsesse Mette-Marit (49) var nylig i London på offisielt besøk, hvor de blant annet møtte prins William (40) og prinsesse Kate (41).

Ifølge kongehuset markerte besøket til London de historiske båndene og det gode forholdet mellom Norge og Storbritannia. Og hovedformålet var å bidra til økt næringslivssamarbeid med fokus på grønn industri og teknologiutvikling, samt å styrke energisamarbeidet.

Kronprins Haakon svarte blant annet på spørsmål om sin søster prinsesse Märtha Louise under pressemøtet i London. Video: Caroline Vagle. Vis mer

Kronprinsparet hadde et innholdsrikt program med blant annet en næringslivskonferanse som samlet norske og britiske næringslivsaktører innen blant annet energi, teknologi og finans.

Og et bransjetreff for britiske bokhandlere, forleggere, oversettere og kulturjournalister, hvor de norske forfatterne Karl Ove Knausgård, Lars Mytting og Siri Helle var de litterære stemmene.

Usikker på feiring

Det litterære møtet ble avholdt i den norske ambassadørens residens i Kensington, og etter endt litterær samtale, benyttet kronprinsparet anledningen til et pressemøte med norsk og britisk presse.

I den forbindelse stilte Se og Hør kronprinsparet spørsmål om årets store feiring. De fyller nemlig begge 50 år i år, og jubileet markeres med fem reiser rundt om i landet.

I RESIDENSEN: Kronprinsparet holdt pressemøte i den norske ambassadørens residens i London, hvor de også bodde under oppholdet. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I RESIDENSEN: Kronprinsparet holdt pressemøte i den norske ambassadørens residens i London, hvor de også bodde under oppholdet. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

«De fem reisene vil til sammen bli en fortelling om ulike deler av samfunnet vårt - om både det gamle og nye Norge, om hvem vi er og om hva som har formet oss som folk. I august inviterer Kronprinsparet gjester fra hele landet til bursdagsfeiring», skriver kongehuset i en pressemelding.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

Feiringen er nøye planlagt, og kronprinsen har allerede vært på den første reisen. Kronprinsessen kunne imidlertid avsløre at de har hatt sine betenkeligheter rundt 50-årsfeiringen.

– Jeg føler vi har jobbet lenge med hva slags feiring vi har lyst til, for jeg tror ikke noen av oss egentlig hadde lyst til å feire. Det er vel kanskje naturlig når man fyller 50, sa hun til Se og Hør på det nevnte pressemøtet i London.

Betryggende utenriksminister

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (53), som også var til stede under pressemøtet, kunne imidlertid betrygge kronprinsparet om at 50-årene ikke er så farlig.

- Det er kjempegøy, sa hun til latter fra hele forsamlingen, inkludert de vordende 50-åringene.

GØY: Utenriksminister Anniken Huitfeldt, som selv er 53 år, kunne forsikre kronprinsparet om at det er gøy å bli 50 år. Foto: Nina Eirin Rangøy/NTB
GØY: Utenriksminister Anniken Huitfeldt, som selv er 53 år, kunne forsikre kronprinsparet om at det er gøy å bli 50 år. Foto: Nina Eirin Rangøy/NTB Vis mer

– Det er bare å glede seg? spurte så kronprinsen med et stort smil om munnen.

Kronprinsessen understreket deretter at de nå er veldig glad for den løsningen de har landet på, og at de gleder seg veldig til feiring.

– Jeg synes vi har landet på en veldig god løsning. Vi gleder oss utrolig til de fine reisene vi skal gjøre rundt om i Norge, og få lov til å fordype oss litt i de tingene vi er interessert i. Første tur nå går jo snart til Rauland. Det gleder jeg meg helt utrolig til. Jeg skal veve et telemarksteppe sammen med noen vevdamer, som jeg kjenner godt fra før av, fortalte hun engasjert, og la til at kronprinsen blant annet skal kjøre tråkkemaskin på denne turen.

RYKTER: Vi møtte Birk Ruud på NorwayCup sin verdikamp, og tok en prat om Ingrid Alexandra-ryktene. Video: Luna Lea. Reporter: Nora Skavhaug. Vis mer

Bakgårdsfest på slottet

Turen Mette-Marit sikter til skal skje nå i mars, og har håndverk og tradisjon som tema.

– Kronprinsparet møter viktige deler av den norske kulturarven på Raulandsakademiet, en av landets sentrale institusjoner for norsk håndverk og tradisjonskunnskap. Kronprinsessen er selv en aktiv vever, og har tidligere deltatt på kurs ved Raulandsakademiet for å lære mer om dette tekstilfaget. De besøker i tillegg ulike lokalsamfunn der næringsutviklingen rammes inn av natur og historie. Kronprinsparet opplever også et musikkprogram med Setesdals UNESCO-bevarte musikkarv, heter det i pressemeldingen om feiringen.

40 ÅR: Da kronprinsen fylte 40 år ble han feiret med festival i hagen på Skaugum. Mens 50-årsfeiringen blir i bakgården på slottet. Foto: Aleksander Andersen / NTB
40 ÅR: Da kronprinsen fylte 40 år ble han feiret med festival i hagen på Skaugum. Mens 50-årsfeiringen blir i bakgården på slottet. Foto: Aleksander Andersen / NTB Vis mer

Turen kronprinsen var på allerede i februar gikk til Stord, og da var industrisamfunnet tema. I april står så et besøk til Finnmark for tur, og da er det den samiske arven som står i fokus.

I mai reiser kronprinsparet til Træna, hvor hav og kystkultur er tema, mens urbant liv i Oslo står på agendaen i juni.

Leah Behn snakker om moren, prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts forhold. Video: Rød Løper, «Powerwomen Norge»/Viaplay Vis mer

Feiringen avsluttes så med en fellesfeiring i bakgården på slottet 25. august, hvor gjester fra hele Norge blir invitert.

– Jeg tror også det blir hyggelig med en bakgårdfeiring på slottet. En fin måte å feire på, avsluttet kronprinsessen til Se og Hør.

25. august er for øvrig kronprinsparets bryllupsdag. Selve fødselsdagene er 20. juli for kronprinsen, og 19. august for kronprinsessen.

LES OGSÅ: - Donerte bort datterens kjole

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer