Kong Harald:

- Tror ikke de har tilgitt oss helt ennå

Kongen mener selv han var for mye borte fra barna.

ÅPENHJERTIG: I den nye boken «Kongen forteller» er kong Harald innom en rekke personlige temaer - deriblant forholdet til familien. Her er kongen og kronprins Haakon avbildet sammen med dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise i 1987, mens kongeparet fortsatt var kronprinspar. Foto: Per Løchen / NTB
ÅPENHJERTIG: I den nye boken «Kongen forteller» er kong Harald innom en rekke personlige temaer - deriblant forholdet til familien. Her er kongen og kronprins Haakon avbildet sammen med dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise i 1987, mens kongeparet fortsatt var kronprinspar. Foto: Per Løchen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble boken «Kongen forteller» lansert, der man får et særdeles uvanlig møte med kong Harald (83). Boken tar for seg både for- og fremtid, og baserer seg på kongens egne refleksjoner om livet. I den snakker han blant annet om hvordan familien taklet Ari Behns bortgang, og hva han tenker om sin fremtid på tronen.

Kongen forteller også åpent om sitt eget familieliv, som ikke alltid har vært like enkelt. Som konge lever man åpenbart et hektisk liv, og det har i perioder blitt mye reising for monarken.

Ofte borte fra barna

I et av kapitlene, som tar for seg de mange statsbesøkene han har reist på som kongelig, forklarer han at det ikke alltid har vært like enkelt å måtte forlate barna.

«Plutselig oppdaget jeg at jeg var borte i 200 døgn i utlandet. Jeg hadde jo små barn, eller vi hadde små barn. Jeg tror ikke de har tilgitt oss helt ennå at vi var så mye borte. Det var ikke bra, verken for familien eller det at jeg rett og slett var for lite i Norge», sier kong Harald, og fortsetter:

«Så vi måtte begynne å gjøre mer her hjemme.»

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Kongen sier at han nærmest hadde klippekort til New York i en periode - et tydelig bilde på hvor mye han faktisk var på farten i disse årene. Det var ikke slik at dronning Sonja (83) holdt seg hjemme hele tiden heller, så kronprins Haakon (47) og prinsesse Märtha Louise (49) var ofte uten foreldrene.

PÅ REISEFOT: Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald på offisielt besøk i Frankrike i 1988. Her iført galla på Hotel Ritz. Sonja i gull brokade kjole.
Foto: Morten Hval / Bjørn-Owe Holmberg/ NTB
PÅ REISEFOT: Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald på offisielt besøk i Frankrike i 1988. Her iført galla på Hotel Ritz. Sonja i gull brokade kjole. Foto: Morten Hval / Bjørn-Owe Holmberg/ NTB Vis mer

- Litt bekymret

Kongen sier at han selv har angret på at han har vært såpass mye borte.

Nå er han bekymret for at sønnen, som er gift med kronprinsesse Mette-Marit (47) - og som han har barna prinsesse Ingrid Alexandra (16) og prins Sverre Magnus (14) med, skal gjøre samme feil som ham.

«Jeg ser kronprinsen også, han jobber veldig hardt, synes jeg. Jeg begynner å bli litt bekymret for ham. Han er en ung mann, men det er jo dette med å etablere seg som gjør at man må jobbe ekstra hardt», sier han.

DEN GANG DA: Den daværende kronprinsfamilien avbildet sammen med familiens hund på Skaugum i 1987. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
DEN GANG DA: Den daværende kronprinsfamilien avbildet sammen med familiens hund på Skaugum i 1987. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Kronprins Haakon Magnus ble født i 1973, fem år etter at daværende kronprins Harald fikk sin Sonja Haraldsen i Oslo Domkirke. To år i forveien ble hans storesøster Märtha Louise født.

På kongehusets egne nettsider står det at kronprins Harald i denne perioden hadde mange offisielle oppdrag, og at han jobbet mye.

UT PÅ TUR: For å markere at det er 75 år siden krigens slutt, skal kronprins Haakon bruke tre dager på å gå til svenskegrensa. Video: Andreas Fadum Vis mer

Tett forhold

Far og sønn tilbringer ofte tid sammen, og sees side ved side på slottsbalkongen under feiringen av nasjonaldagen, og under julehøytiden. I boken snakker også kongen om det nære forholdet til sønnen.

«Han er blitt en venn og medarbeider. Han spør meg om råd, og jeg får råd fra ham. Forholdet er blitt tettere og tettere, Han er en klok fyr. Det kommer til å bli bra med ham når den tid kommer», sier han.

Kongen forteller også at han tror han er mindre bekymret enn hans egen far var. Han forteller videre at kronprinsen skal få ta med seg det han vil, og forandre på det han vil.

I sommer var hele kongefamilien på tur sammen til Lofoten, etter at de hadde hatt sommerferie hver for seg.

SOMMERFERIE: Kongefamilien på akterdekket på K/S Norge tidligere i sommer. Foto: Elin Rønning, Det kongelige hoff
SOMMERFERIE: Kongefamilien på akterdekket på K/S Norge tidligere i sommer. Foto: Elin Rønning, Det kongelige hoff Vis mer

Det har vært kronprinsen som har steppet inn i farens sko de gangene kongen har vært for syk til å utføre offisielle oppdrag.

Kong Harald forklarer i boken at han da ikke blander seg inn i jobben kronprinsregenten gjør. Han mener at om kronprinsregenten ikke får bestemme selv, ville det blitt vanskelig for ham.

KONGELIG KONFIRMASJON: 31. august 2019 er det Prinsesse Ingrid Alexandra sin tur til å konfirmeres, men det er hun ikke den første i kongefamilien som gjør! Se bildene fra de andre kongeliges konfirmasjoner. Bilder: NTB Scanpix. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Klipp: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

LES OGSÅ: - Vi var sammen da det skjedde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer