Kronprinsesse Catharina-Amalia:

Tronarvingen (19) skaper historie

Kronprinsessen skal en dag arve den nederlandske tronen.

TURNÉ: Kronprinsesse Catharina-Amalia er for tida på sin første kongelige rundreise. Foto: PPE/SIPA/Shutterstock/NTB
TURNÉ: Kronprinsesse Catharina-Amalia er for tida på sin første kongelige rundreise. Foto: PPE/SIPA/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Den neste generasjonen kongelige i Europa er på god vei ut av ungdomstida og inn i de voksnes rekker.

Vår egen prinsesse Ingrid Alexandra fylte nylig 19 år, mens prins Christian av Danmark fyller 18 senere i år. Også Nederland har en jevnaldrende tronarving, kronprinsesse Catharina-Amalia (19).

Hun er for tiden på de karibiske øyer sammen med foreldrene kong Willem-Alexander (55) og dronning Máxima (51), der hun introduseres for den nederlandske delen av Karibia, ifølge kongehusets nettsted.

Reisen er ventet å vare frem til 9. februar, og besøket vil omfatte Bonaire, Aruba og Curaçao, før de reiser videre til St. Martin, Sint Eustatius og Saba.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

Første gang

Dette er 19-åringens aller første gang i Karibia. Familien har allerede rukket å besøke Bonaire, der den fremtidige dronningen fikk en historietime om slaveri og kolonisering.

Catharina-Amalia fikk også snakke med ungdom fra lokalbefolkningen og besøkt en nasjonalpark.

FAMILIETUR: Kongeparet og kronprinsessen av Nederland samlet på Bonaire i helgen. Foto: PPE/SIPA/Shutterstock/NTB
FAMILIETUR: Kongeparet og kronprinsessen av Nederland samlet på Bonaire i helgen. Foto: PPE/SIPA/Shutterstock/NTB Vis mer

Mandag gikk turen videre til den eksotiske øya Aruba. Kronprinsessens første besøk på disse øyene går inn i historiebøkene, ettersom det også representerer hennes aller første kongelige rundreise.

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle mener det ikke er uten grunn at hun er der sammen med foreldrene.

TRIVES: Etter alt å dømme blir kronprinsessen godt mottatt. Her på Bonaire. Foto: PPE/SIPA/Shutterstock/NTB
TRIVES: Etter alt å dømme blir kronprinsessen godt mottatt. Her på Bonaire. Foto: PPE/SIPA/Shutterstock/NTB Vis mer

- Det er nok trygt for henne å gjøre det sammen med foreldrene, hennes viktigste læremestere. Faktisk tok hennes far den samme rundreisen som 18-åring i 1987, sier Vagle.

Hun forsikrer om at reisen ikke kommer i veien for studiene. Ifølge Vagle studerer kronprinsessen politikk, psykologi, jus og økonomi. I motsetning til vår egen prinsesse Ingrid-Alexandra, har Catharina-Amalia likevel et større ansvar for kongeriket.

POPULÆR: Det ventet en folkemengde da de ankom Aruba mandag. Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/NTB
POPULÆR: Det ventet en folkemengde da de ankom Aruba mandag. Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/NTB Vis mer

- Foreløpig er det en stor forskjell for de to fremtidige dronningene. Ingrid er fremdeles «bare» prinsesse, og sånn sett førte myndighetsdagen ikke til store endringer. Hun er først og fremst skoleelev. Catharina-Amalia har derimot «rykket opp» til kronprinsesse, og har dermed flere kongelige plikter, sier Vagle.

Fortsett å se med Se & Hør Pluss

Kjøp tilgang fra 39,-

Har du allerede en bruker? Logg inn

Steg 1/3
Steg 1/3

Få tilgang til eksklusivt TV-innhold og artikler

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort

Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

HJEMME ALENE: I «Nødt eller sannhet» inviterer programleder Hasse Hope åtte forventningsfulle kjendiser «hjem» til seg. La flasken spinne, og den skamløse vinne! Vis mer

Tre generasjoner

Samtidig som Nederlands kongepar og tronarving tirsdag befinner seg på Aruba, fyller tidligere dronning av Nederland og nå prinsesse, Beatrix, 85 år.

Jubilanten får med andre ord ikke besøk av de tre reisende på den store dagen. Ivrige tilhengere av det nederlandske kongehuset får likevel følelsen av at de er samlet på eksdronningens bursdag.

NEDERLAND: Kong Willem-Alexander, prinsesse Beatrix og kronprinsesse Catharina-Amalia. Foto: RVD/Gemmy Woud-Binnendijk
NEDERLAND: Kong Willem-Alexander, prinsesse Beatrix og kronprinsesse Catharina-Amalia. Foto: RVD/Gemmy Woud-Binnendijk Vis mer

På Instagram og på kongehusets nettside er det nemlig delt et helt spesielt bilde av intet mindre enn tre generasjoner kongelige: Kong Willem-Alexander, prinsesse Beatrix og kronprinsesse Catharina-Amalia.

Prinsesse Beatrix abdiserte til fordel for sin sønn Alexander-Willem i 2013. Etter det fikk hun tittelen prinsesse av Oranien-Nassau.

LES OGSÅ: - Likheten er slående

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer