Prins Gustav og Carina Axelsson:

Trøblete arvestrid - fikk bryllupsnekt

Måtte vente nesten 20 år før de fikk bli mann og kone.

NEKT: Prins Gustav fikk ikke gifte seg med kjæresten, Carina Axelsson, på nesten 20 år. Så vant han i retten. Foto: Palle Hedemann/SCANPIX DANMARK / NTB
NEKT: Prins Gustav fikk ikke gifte seg med kjæresten, Carina Axelsson, på nesten 20 år. Så vant han i retten. Foto: Palle Hedemann/SCANPIX DANMARK / NTB Vis mer
Publisert

I starten av denne måneden kunne endelig prins Gustav av Sayn-Wittgenstein-Berleburg (53) juble høyt. Etter nesten to tiår fikk han nemlig endelig gifte seg med den amerikanske kjæresten, Carina Axelsson (53).

I hele 19 år har paret kjempet for kjærligheten.

Det var nemlig ikke gitt at paret skulle få gifte seg, for bak det lykkelige bryllupet ligger det en lang og kronlgete motbakke for å bli mann og kone.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Trøblete testamente

Gustav er en tysk-dansk prins og det eldste barnet til prinsesse Benedikte av Danmark og prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Prinsen er også nevø av danske dronning Margrethe og greske dronning Anne-Marie.

Problemene med å gifte seg med den prinsen ville, stammer helt tilbake til 1939, ifølge Town and Country Magazine.

Den gang skrev Gustavs bestefar, prins Gustav Albrecht av Sayn-Wittgenstein-Berleburg - en tysk adelsmann som tjenestegjorde i den nazistiske hæren - et testamente der han fastsatte vilkår for å arve familiens eiendom, Berleburg slott.

I testamentet krevde han at hvis arvingene skulle arve eiendommen, måtte de gifte seg med en «arisk, edel og protestantisk» kvinne.

FORLOVET: 7. juni kom nyheten om at prinsesse Märtha Louise hadde forlovet seg med Durek Verrett, og dagen etter uttalte datteren Leah Isadora Behn seg for første gang om forlovelsen. Video: Nora Skavhaug. Reporter: Katrine Bjelke Vis mer

Skulle gifte seg

I 1968 giftet sønnen hans, prins Richard, seg med prinsesse Benedikte av Danmark - dronning Margrethes lillesøster. Prinsesse Benedikte møtte Gustav Albrechts krav, og Richard fikk arve Berleburg slott.

I utgansgpunktet så det også ut til at prins Gustav ville følge bestefarens strenge krav. I 2000 offentliggjorde han forlovelsen sin med Elvire Pasté de Rochefort - datter av en fransk aristokrat.

Bryllupet skulle stå i Paris i mai det påfølgede året, men bare to måneder før seremonien ble bryllupet utsatt, og senere avlyst.

Da prinsesse Benedikte av Danmark og prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburgs sønn, prins Gustav, ønsket å gifte seg med Carina Axelsson, fikk de imidlertid «nei».

Axelsson, en amerikanskfødt forfatter med røtter i Sverige og Mexico, møtte nemlig ikke kravene. Hun har også tidligere jobbet som modell, og kommer ifølge Billed Bladet fra en «ganske vanlig» familie.

KJENDISFEST: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett er forlovet. Disse kjendisene forventer vi i bryllupet. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Juridiske utfordringer

I 2003, etter at prins Richard hadde blitt diagnostisert med kreft, bidro Gustav mer og mer i rollen sin ved Berleburg slott. Etter hvert flyttet også Carina Axelsson inn i Schloss Berleburg.

BESØK: Prins Gustav og Carina Axelsson var gjester i kronprinsesse Victoria og prins Daniels bryllup i 2010. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX SWEDEN / NTB
BESØK: Prins Gustav og Carina Axelsson var gjester i kronprinsesse Victoria og prins Daniels bryllup i 2010. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX SWEDEN / NTB Vis mer

«Hun dukket ofte opp med en glitrende rubin- og diamantring på venstre ringfinger. Men ekteskap, så det ut til, forble utelukket. Hvis Gustav giftet seg med Carina før farens død, ville det åpnet for juridiske utfordringer fra forskjellige søskenbarn i håp om å gjøre krav på eiendommen, som er en av de største adelige eiendommene i Tyskland i dag», heter det på den rojale bloggen The Court Jeweller.

Da prins Richard gikk bort som følge av kreftdiagnosen i 2017, eksploderte de juridiske utfordringene.

Prins Ludwig-Ferdinand, Gustavs grandonkel, hevdet nemlig at det var han som var den rettmessige arvingen av Berleburg - fordi Gustav var i et forhold med ikke-kongelige Carina - og leverte inn et søksmål.

KLEINT: Det gikk ikke helt etter planen da Meghan Markle skulle overrekke et trofé til prins Harry og hans lagkamerater. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Endelig gift

Som følge av søksmålet sluttet Carina Axelsson å vise seg i offentligheten med den utkårede prinsen.

Tre år senere, i 2020, fant imidlertid den tyske domstolen at Gustav oppfylte testamentets vilkår, noe som betød at 53-åringen fikk arve både Berbeburg slott og de tilhørende eiendelene.

I år ble det også spikeren i kista for den bitre arvestriden. I april ble det nemlig kjent gjennom den danske kongefamilien at prins Gustav endelig skulle få sin Carina.

- Vi er begge glade for å ha bare våre nærmeste venner og familie til å feire bryllupet vårt. Vi sa alltid at vi ikke ville ha en stor fest, etter alt vi har opplevd, uttalte prins Gustav til Billed Bladet før bryllupet.

Forrige helg ble de mann og kone ved Berleburg slottskapell, etter en 19 år lang kamp for kjærligheten.

LES OGSÅ: Overrasket med kongelig bryllup

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer