Prins Harry og hertuginne Meghan:

Trekker seg tilbake

- Det er tydelig at hertugparet i stor grad ønsker å stå på egne ben, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.

TILBAKE: Hertugparet får mindre framtredende roller i kongefamilien framover, melder det britiske kongehuset i en melding på Instagram. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Hertugparet får mindre framtredende roller i kongefamilien framover, melder det britiske kongehuset i en melding på Instagram. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det britiske kongehuset opplyser i en pressemelding at prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) nå skal få nye roller i den britiske kongefamilien.

Av pressemeldingen kommer det fram at hertugparet vil trekke seg tilbake, og være økonomisk uavhengige. De vil også veksle på å bo i henholdsvis Storbritannia og Amerika.

- Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi truffet en beslutning om å dette året gjøre en overgang for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen, heter det i meldingen på hertugparets Instagram-profil.

Se og Hørs kongehusekspert sier at dette er drastiske endringer.

- Dette er en drastisk endring. Harry og Meghan har jo representert relativt hyppig for dronningen de siste åra. Jeg tror vi vil få se de langt mindre på kongelige oppdrag framover, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

- Trer tilbake

- Vi tenker å tre tilbake som seniormedlemmer av kongefamilien og vil være økonomisk uavhengige, mens vi fortsatt vil støtte hennes majestet dronningen fullt ut, står det videre i hertugparets uttalelse.

Videre kommer det fram at Meghan og Harry nå framover vil balansere tiden mellom å være i Storbritannia og Nord-Amerika, og at de vil fortsette å overholde sine plikter overfor dronningen og samveldet.

- Denne geografiske balansen vil gjøre det mulig for oss å oppdra sønnen vår med en takknemlighet for den kongelige tradisjonen han ble født inn i, samtidig som vi også gir familien rom til å fokusere på det neste kapittelet, som inkluderer etableringen av vår nye veldedige organisasjon.

Videre skriver Meghan og Harry at de ser fram til å dele flere detaljer på et senere tidspunkt, samtidig som de vil fortsette å samarbeide med dronning Elizabeth og andre relevante deler av den britiske kongefamilien.

STOLT PAPPA: Hertuginne Meghan og prins Harry viste frem sønnen Archie på offisiell reise til Cape Town. Video: Instagram/@sussexroyal / Rød Løper Vis mer

I meldingen benytter de også anledningen til å takke for all støtten de får for sin virksomhet.

- Ikke overrasket

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle, sier videre at hun ikke er overrasket over Meghan og Harrys beslutning.

- Jeg er ikke spesielt overrasket over at Harry og Meghan trekker seg tilbake. De har gitt tydelige signaler på at ikke alt var fryd og gammen, og Meghan har vært ganske ærlig på at hun ikke fant seg til rette i sitt nye liv. Paret snakket åpenhjertig om dette i en dokumentar i høst, sier hun og fortsetter:

- De hadde sitt første offisielle oppdrag i går etter en seks uker lang pause. En pause jeg tenker var et tydelig signal på at noe var på gang, og en tid de sikkert har brukt til å bestemme seg for hvordan det nye livet skal se ut.

Vagle sier også at Meghan nå etter alt å dømme vil komme nærmere sine venner og familie i USA.

- De skriver at de skal bo bare delvis i Storbritannia, noe som betyr at Meghan også får være nærmere sin familie og sine venner i USA deler av tiden. Det virker rett og slett som hun har hatt vanskelig for å slå seg til ro og tilpasse seg i Storbritannia, og har et ønske om å komme nærmere sitt gamle liv, sier hun.

STOLTE: Det var to tydelig stolte foreldre som viste fram babyen sin til pressen for første gang. Hertuginne Meghan Markle og prins Harry fikk en sønn mandag 6. mai. Video: AP DV/NTB Scanpix Vis mer

Hun forklarer også at prinser og prinsesser som ikke er tronarvinger i større grad har muligheter til å forme sine liv som de selv ønsker - og at dette er et eksempel på nettopp det.

- Det er tydelig at hertugparet i stor grad ønsker å stå på egne ben, sier hun.

Vanskelig tid

Nyheten om at hertugparet nå trekker seg tilbake, kommer etter at Meghan i fjor uttalte at det har vært en tøff overgang fra sitt tidligere liv til et liv som kongelig.

Den siste tiden har paret også vært i konflikt med den britiske sladrepressen, som de mener har vært ufine og overdrevne i omtalen om prinsens kone og hennes liv.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Denne uken kom Meghan og Harry hjem fra Canada, der de har tilbrakt julen sammen med sønnen Archie - etter at de i oktober i fjor kunngjorde at de tok seg en pause fra sine kongelige plikter.

Se og Hørs kongehusekspert sier at prins Harry aldri har lagt skjul på at han har slitt med offentlighetens søkelys.

- Harry har aldri lagt skjul på at han har slitt med offentligheten og medieoppmerksomheten etter sin mors død. Når han nå så at hans kone ikke fant seg til rette med det kongelige livet og det medfører, gjør han nok alt som står i sin makt for at hun skal ha det bra og for å beskytte henne.

LES OGSÅ: Kong Harald innlagt på sykehus

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer