Kong Harald:

Tok til tårene

Torsdag kveld er det duket for den årlige Stortingsmiddagen på Slottet.

ELEKTRISK STEMNING: Kong Harald får salen til å le under slottsmiddagen for stortingsrepresentantene. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tradisjonen tro har kong Harald (85) og dronning Sonja (85) også i år invitert stortingspresidenten og stortingsrepresentantene til en bedre middag på Slottet. Også kronprins Haakon (49) og kronprinsesse Mette-Marit (49) er til stede.

Kongen er kjent for sine taler, og i fjor fikk han blant annet hele salen til å le av sin mobilspøk. I år igjen skal han tale for de fremmøtte, og heller ikke denne gang klarte han å dy seg fra å dra inn noen humoristiske poeng her og der.

Strøm-spøk

Det er ingen tvil om at det er ekstraordinære strømtider vi er inne i nå. Strømregningene har steget til værs og folk har sett seg nød til å ta grep for å spare inn på dyrebar elektrisitet der de kan.

Det har også Slottet, kan kongen fortelle.

TALTE: Kong Harald talte under middagen for stortingsrepresentantene på Slottet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TALTE: Kong Harald talte under middagen for stortingsrepresentantene på Slottet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Det er mulig at dere vil oppleve en noe dunkel belysning her i kveld. Det er ikke fordi vi er blitt mer lyssky, men fordi vi må spare på strømmen. Her har vi lært av Stortinget, så det kan være at det også blir noe kjøligere i tussmørket, fleiper kongen, og fortsetter:

- Hos dere har vel temperaturen sunket betraktelig etter at Stortings-badstuen ble stengt. Akkurat den sparemuligheten har dessverre ikke vi. I stedet utreder vi muligheten for å legge dronningens overskuddsenergi i kabler, slik at vi unngår å fyre opp Slottets kakkelovner.

HOLD UT: Kong Harald var i kjent stil spøkefull da han talte i barnebarnet 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer

Forsamlingen virker å sette stor pris på kongens humor, latteren er høy og mange applauderer 85-åringen.

Senere, når han fleiper om Stortingets rimelige kantinetilbud, flyr nok en latterkule gjennom salen.

Hyller dronning Elizabeth

Kongen taler videre om viktigheten av å holde sammen og støtte hverandre, og mimrer tilbake til en hendelse med avdøde dronning Elizabeth.

- Jeg tenker på en liten episode hos dronning Elizabeth, min tremenning og gode venn. Hun var en varm person med omtanke for sine medmennesker, og en kvinne med mye humor - som også kunne le godt av sine egne kommentarer.

KRITISERES: Under dronning Sonjas tale til barnebarnet Ingrid Alexandra i prinsessa 18-årsdag, sier hun noe som får forfatter Maria Kjos Fonn til å reagere. Bilder fra NRK Vis mer

Han forteller om en middag de begge var invitert i, og at da det var på tide å reise seg for å gå til bords, fikk han litt trøbbel og kom seg ikke opp. Kongen har nemlig over lengre tid vært dårlig til beins, og har, som han selv sier, problemer «med lave sofaer og stoler».

- Da kom den lille vevre damen bort og strakk ut sin hånd og sa: «Skal jeg hjelpe deg opp, Harald?» Det synes hun var ustyrtelig morsomt. Og jeg syntes det var litt flaut, innrømmer han, til enda mer latter fra middagsgjestene.

Rørt til tårer

Etter kongen var det Stortingspresident Masud Gharahkhani sin tur til å tale. Han fikk imidlertid kronprinsessen til å ta til tårene for sin rørende tale.

Gharahkhani refererte til en av kongens tidligere taler, hvor han så fint sa: «nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, alt og ingenting».

RASER: Tirsdag kveld la Durek Verrett ut en livesending på Instagram hvor han går hardt ut mot den norske pressen, og særlig Se og Hør. Video: Instagram / Durek Verrett Vis mer

- Og hvis kongen tillater det vil jeg gjerne tilføye: «nordmenn tror på demokrati».

Da måtte kronprinsessen ta til tårene.

LES OGSÅ: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett:Reagerer: - Svindel og humbug

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer