Kongefamilien:

Tok til tårene under comebacket

Kongeparet og kronprinsparet markerte 75-årsjubileet for frigjøringsdagen på Akershus festning.

FRIGJØRINGSDAGEN: Kongefamilien er til stede på Akershus festning fredag, på det som er det første offisielle oppdraget siden mars. Foto: NTB Scanpix
FRIGJØRINGSDAGEN: Kongefamilien er til stede på Akershus festning fredag, på det som er det første offisielle oppdraget siden mars. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

12. mars kom beskjeden om at den norske kongefamilien avlyste alle arrangementer som følge av coronaviruset. Dette skulle i første omgang vare frem til påske, men nå har det gått nesten to måneder siden kongefamilien sist gang deltok på et offentlig arrangement.

Både kongeparet og kronprinsparet har imidlertid flittig benyttet seg av digitale løsninger de siste månedene, og rett før påske kom kongeparet med en hyggelig påskehilsen til det norske folk fra Kongsseteren, hvor kongeparet har oppholdt seg den siste tiden.

I dag deltar kronprinsesse Mette-Marit (46), kronprins Haakon (46), dronning Sonja (82) og kong Harald (83) på sitt første offisielle oppdrag siden den gang, i forbindelse med Frigjørings- og veterandagen i dag, den 8. mai.

Kongefamilien deltar på 75-årsmarkeringen for frigjøringen på Akershus festning. Ifølge kongehusets nettsider skal kong Harald legge ned krans og holde tale. Seremonien blir imidlertid ikke slik man normalt kjenner til den, grunnet coronaviruset. Blant annet vil markeringen foregå uten publikum, opplyser kongehuset.

PÅ PLASS: Kronprinsparet var på plass på Akershus festning. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PÅ PLASS: Kronprinsparet var på plass på Akershus festning. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

På bildene fra Akershus festning ser både kongeparet og kronprinsparet ut til å være preget av den høytidelige seremonien, som altså er deres første offisielle oppdrag på nær to måneder.

PÅSKEHILSEN: Kongeparets hilsen fra Kongsseteren i Oslo, der Kongen og Dronningen skal tilbringe årets påske. Video: Kongehuset Vis mer

75 år siden

Det er ingen tvil om at den norske kongefamilien har et spesielt forhold til frigjøringsdagen. Kong Harald oppholdt seg selv i USA med moren Märtha og søstrene prinsesse Ragnhild og Astrid i krigsårene, mens faren Olav for det meste oppholdt seg i London med kong Haakon og den norske eksilregjeringen.

GRÅTER: Dronning Sonja tok til tårene under seremonien. Foto: NTB Scanpix
GRÅTER: Dronning Sonja tok til tårene under seremonien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I en videokonferanse publisert på kongehusets nettsider forteller prinsesse Astrid (88) om den spesielle dagen for 75 år siden, da hun fikk beskjeden om at krigen var over og at Norge var et fritt land.

HOLDT TALE: Kongen var også på plass. Foto: NTB Scanpix
HOLDT TALE: Kongen var også på plass. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lille prinsesse Astrid satt hjemme med lekser på Pook's Hill utenfor Washington D.C. da hun hørte på radio at tyskerne hadde kapitulert.

- I bakgrunnen hadde jeg radioen på. Plutselig brytes sendingen med meldingen om at «tyskerne har kapitulert - Europa er igjen fritt». Jeg stormet ut og ropte: «Nå er det slutt på krigen, vi er fri, vi er fri». Mor spurte: «Sa de noe om Norge?» Det kunne jeg ikke svare på, fordi jeg hadde jo løpt ut før jeg hørte hele meldingen, forteller prinsessen.

FRIGJØRINGSDAGEN: Kong Harald holdt tale, og la ned krans. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FRIGJØRINGSDAGEN: Kong Harald holdt tale, og la ned krans. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Etter frigjøringen var kronprins Olav den første som satte foten på norsk jord, den 13. mai. 7. juni kom kong Haakon, kronprinsesse Märtha og de tre barna. Hjemkomsten var imidlertid ikke bare enkel for minstemann Harald, ifølge prinsesse Astrid.

- Ragnhild og jeg var i ekstase over å skulle komme hjem til Norge, mens Harald syntes det hele var dumt. Han skulle til noe ukjent. Vi visste jo hva vi skulle hjem til med venninner og alt det der. Mens han ante jo ikke hva han kom til.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Første oppdrag

Dette er kongeparets første offisielle oppdrag siden de var på statsbesøk til Jordan i starten av mars, der de besøkte dronning Rania og kong Abdullah. Kort tid etter hjemkomsten kom imidlertid meldingen om at alle kongefamiliens aktiviteter ble avlyst eller utsatt grunnet coronaviruset.

FØRSTE OPPDRAG: Seremonien var det første oppdraget på nær to måneder. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FØRSTE OPPDRAG: Seremonien var det første oppdraget på nær to måneder. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Med utgangspunkt i myndighetenes råd og tiltak, vil kongehuset avlyse eller utsette alle offisielle arrangement. I første omgang gjelder dette frem til påske, het det i pressemeldingen.

Da nyheten ble kjent, kom også kong Harald med en uttalelse der han uttalte at landet er i en alvorlig situasjon.

- Landet vårt er i en alvorlig situasjon som rammer enkeltmennesker og hele samfunnet. Det er avgjørende at vi alle deltar i den nasjonale dugnaden for å unngå å utsette oss selv eller andre for smitte. Det er derfor viktig at vi alle følger anbefalinger og pålegg fra myndighetene, sa kongen i uttalelsen.

LES OGSÅ: - Sjokkerende og veldig forbausende

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer