FEIRET GRUNNLOVEN: Hele konge- og kronprinsfamilien var til stede på Eidsvoll under åpningen av Grunnlovsjubileet søndag kveld. Foto: FameFlynet Norway
FEIRET GRUNNLOVEN: Hele konge- og kronprinsfamilien var til stede på Eidsvoll under åpningen av Grunnlovsjubileet søndag kveld. Foto: FameFlynet Norway Vis mer

Tok med barna

De kongelige møtte mannsterke til åpningen av grunnlovsjubileet.

SEOGHØR.NO: Søndag kveld ble Grunnlovens 200-årsjubileum offisielt åpnet på Eidsvoll. Kongen, dronningen, kronprinsparet og alle de tre barna kom godt kledd for en kveld ute i det fri.

Kronprins Haakon har vært i Sotsji den siste uken for å heie frem de norske OL-deltagerne, mens kong Harald og dronning Sonja reiser dit i morgen mandag for å få med seg resten av programmet. De skal være i OL-byen frem til 22.februar, noe som betyr at Kongen feirer 77-årsdagen sin i Russland.

Men søndag kveld var de og 3000 andre gjester, deriblant statsminister Erna Solberg og tidligere statsminister Jens Stoltenberg, tilstede på en folkefest av et utendørsarrangement der musikken, gjestene og innslagene skal utfordre og engasjere. Konferansier for kvelden var NRK-profilen Nadia Hasnaoui.

 

Håper på raushet

Kongen holdt tale under den TV-sendte åpningen. Der kom han blant annet med sine ønsker for året vi er inne i.

- Jeg håper at vi vil være rause med hverandre – både innenfor og utenfor landets grenser. Og jeg håper på god takhøyde for ulikhet og debatt, sa kongen.

 

Kungen kommer

Folkefesten startet allerede ved Eidsvoll Verk stasjon kl. 18.30. Fakler og ildkurver lyste opp, og skuespillere i tidsriktige kostymer møtte publikum langs veien frem til arrangementsområdet ved Eidsvollsbygningen. Stemningsfulle historiske tablåer og overraskende kunstneriske innslag ga publikum en smakebit av 200 års historie.

Grunnlovsjubileet skal markeres i hele år - men størst blir det på selveste 17. mai. Da kommer også svenskekongen på besøk, selv om han opprinnelig takket nei.

- Han er hjertelig velkommen, sa dronning Sonja til Se og Hør tidligere i år da det ble kjent at kong Carl Gustaf hadde ombestemt seg.

 

Les også: Mette-Marit på topp i kåring