Tøff dag for Harald

Odd Nerdrums datter skal geleide kongen.

PLIKTENE KALLER: Det kommer trolig til å bli svært følelsesladet når kong Harald fredag skal være tilstede ved utstillingsåpningen på Elverum. Foto: NTB scanpix
PLIKTENE KALLER: Det kommer trolig til å bli svært følelsesladet når kong Harald fredag skal være tilstede ved utstillingsåpningen på Elverum. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Kong Harald skal fredag være tilstede under åpningen av vandreutstillingen «Den lengste reisen» på Glomdalsmuseet i Elverum.

Søndag ble det kjent at kongeparet ikke vil endre sitt program etter bortgangen til prinsesse Ragnhild.

Utstillinger omhandler kongefamiliens ufrivillige utenlandsopphold gjennom krigsårene, og Elverum var også stedet kong Harald og nå avdøde prinsesse Ragnhild tok avskjed med sin far etter krigsutbruddet i 1940.

Kronprinsesse Märtha tok som kjent med seg barna østover til Stockholm, før de dro videre til Washington. Kong Haakon og kronprins Olav dro videre nordover, før de til slutt ble fraktet til England.

For kong Harald blir nok dagen ekstra følelsesladet, siden prinsesse Ragnhild gikk bort søndag.

Familieadskillelsen har naturlignok satt sine spor, og for Harald var Ragnhild en viktig del av barndommen og oppveksten. Bilder fra fluten fra nazistene vil også bli vist for kongen.

Kongen får blant annet servert musikalsk innslag av Grieg før kulturturminister Anniken Huitfeldt offisielt åpner vandreutstillingen.

Odd Nerdrums datter Nora har fått i oppgave å orientere om innholdet i utstillingen, ettersom hun jobber for Nasjonalmuseet. Nora skal også guide Kongen rundt i utstillingen på Elverum.

«Den lengste reisen» vil trolig vekke mange minner for kongen, og med prinsesse Ragnhilds bortgang så tett opp mot åpningen vil det naturligvis bli følelsesladet. Kongehuset har foreløpig ikke meldt om endringer i kongefamiliens offisielle program.


Flyktet under krigen

Ved Elverum skilte kronprins Olav lag med sin familie.

Kronprinsesse Märtha og de tre barna, prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid og prins Harald flyktet i sikkerhet over grensen til Sverige. Etter noen måneder i Sverige reiste kronprinsessen og barna videre til USA med båt.

Mens kong Haakon og kronprins Olav oppholdt seg i London, bodde kronprinsessen og barna i utkanten av Washington DC til freden kom i 1945," står det om Ragnhilds oppvekst på Slottets hjemmesider.


Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ:   Jens SToltenberg hedrer Rio-Ragnhild

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer