Dronning Elizabeth (94) og hennes avdøde ektemann prins Philip, som gikk bort 99 år gammel fredag morgen, har en lengre kjærlighetshistorie enn de fleste.
Ekteparet, som fikk fire barn sammen, møttes i helt ung alder, og har holdt sammen i opp- og nedturer gjennom et langt liv i offentligheten.

Prins Philips private drama
I forbindelse med hans bortgang har det blitt kjent at det er innført en nasjonal sørgeperiode på åtte dager. I disse dagene vil dronninga avstå fra å utføre noen kongelige plikter, og alle statsforhold vil også bli satt på pause.
Etter de åtte dagene forventes det en ytterligere sørgeperiode for de kongelige - nærmere bestemt i 30 dager. Gardister vil også bli sett med svarte armbånd på uniformene sine i denne perioden.
På jobb
Men allerede tirsdag denne uka gjorde dronninga et unntak. Det i forbindelse med en avskjedsseremoni på Windsor Castle for Earl Peel (73), som pensjonerte seg fra tittelen som Lord Chamerlain, eller hoffsjef ved det britiske kongehuset, bare ei uke før prins Philips bortgang.

Det kommer fram gjennom Court Circular, den offisielle oversikten over tidligere kongelige engasjementer, skriver BBC. Hoffsjefen skal ha hatt audiens med dronninga tirsdag, altså fire dager etter prins Philips bortgang.
Peel annonserte allerede i fjor at han skulle pensjonere seg, og samtidig ble det kjent at Andrew Parker, en tidligere MI5 spionsjef, skulle ta over rollen.

Tårevåt om dronningen
Bare kort tid før Earl Peel gikk av etter 14 år i Lord Chamerlain-stillingen, så han over planene for hvordan prins Philips begravelse skal utspille seg førstkommende lørdag.
Corona-preget
Lørdag kom det fram at arrangementet i forbindelse med prins Philips bortgang vil feire et liv i tjeneste og gjenspeile prins Philips ønsker. Ifølge den kongelige kommentatoren Joe Little ønsket prinsen en mer tilbaketrukken begravelse, uten all «pomp og prakt».
Planleggingen av prinsens begravelse startet allerede fredag, kort tid etter at den nasjonale sørgeperioden startet.
Vi kommer ikke utenom at coronapandemien vil påvirke planene for begravelsen i stor grad. Normalt sett ville nemlig begravelsen inneholdt blant annet en militærparade gjennom Londons gater, med tusenvis av publikummere til stede.

Derfor kommer ikke Meghan i begravelsen
Helt siden pandemien startet, har arrangørene forberedt en nøye beredskapsstrategi, hvis det skulle vise seg at prinsen døde. Begravelsen, som vil bli sendt på TV, vil være en seremoniell kongelig begravelse, og ikke en statlig begravelse, i tråd med kongelig protokoll.
Etter prinsens ønske vil kista være lukket for offentligheten, i motsetning til en såkalt «lit de parade» der liket ligger på utstilling for offentlig hyllest.
LES OGSÅ: Hedrer bestefaren med frekk ølmelding