TIL MONGOLIA: I helgen reiser kronprins Haakon til Mongolia. Her er han fra beøk i Sierra Leone for noen år siden.  Foto: SCANPIX
TIL MONGOLIA: I helgen reiser kronprins Haakon til Mongolia. Her er han fra beøk i Sierra Leone for noen år siden. Foto: SCANPIXVis mer

Til Mongolia uten Mette-Marit

Til helgen drar kronprins Haakon til Mongolia som ambassadør for FNs utviklingsprogram.

SEHER.NO:  Ikke før er kronprinsesse Mette-Marit (35) tilbake fra sitt besøk i Ukraina som spesialutsending for FNs aids-program, før det er ektemannen kronprins Haakons (35) tur til å dra utenlands på FN-oppdrag...

Mette-Marit er blitt sykemeldt i to uker etter fallet i Ukraina.

I 2003 ble Haakon utnevnt til ambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP, med spesielt fokus på fattigdomsproblematikken.

Siden den gang har han foretatt en rekke reiser i FN-sammenheng - og han har reist rundt i Norge og holdt foredrag for skolelever.

Tidligere i år gjorde han seg bemerket fa han holdt hovedinnlegget under Utenriksdepartementets FN-forum i Oslo.

Søndag innleder kronprinsen et tre dages besøk i Mongolia, der han blant annet skal se på hvordan aktivt lokaldemokrati er nøkkelen til å bekjempe fattigdommen i et land, som er et av verdens største, men som har en svært spredt befolkning.

- Jeg synes det er flott at vi har en tronfølger som bruker sin rolle og posisjon til å sette fokus på det han brenner for, sier Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland, som har fulgt kronprinsen tett helt siden tronskiftet i 1991.

- Med sitt sterke internasjonale engasjement er Haakon på mange måter i ferd med å fornye monarkiet og å gi det nytt innhold. Og han vil slett ikke bare være gallionsfigur og pynt på kransekaken. Gjennom studier i internasjonal politikk og i utviklingsspørsmål har han i årenes løp opparbeidet seg en faglig ekspertise, som gjør at han blir lyttet til.
- Haakon og Mette-Marit viser begge et tydelig engasjement for sine hjertesaker. Det tror jeg folk setter pris på. Ikke minst de unge, som de to jo en gang skal være kongepar for, sier Totland.

LES OGSÅ: Hver sin seng i 41 år