Kong Harald:

- Tid for å se hverandre

Kong Harald holdt nyttårstalen for 2022 til det norske folk.

NYTTÅRSTALE: Kong Harald under årets nyttårstale. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB / POOL
NYTTÅRSTALE: Kong Harald under årets nyttårstale. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB / POOL Vis mer
Publisert

Lørdag kveld holdt kong Harald (85) nyttårstalen fra Slottet, der han oppsummerte året som har gått. Den tradisjonsrike talen inneholdt i år, som tidligere år, kloke ord til ettertanke.

Mens talen har vært preget av coronapandemien de to siste årene, var det i år mindre snakk om det - og mer fokus på andre alvorlige hendelser som har preget manges liv det siste året.

Og årets store budskap er: Løft blikket - og vær der for andre.

Ønsker «nye naboer» velkommen

Krigen i Ukraina har berørt mange, også kongefamilien. I NRK's «Året med kongefamilien», sa kongen at han trodde vi hadde lært. At det i 2022 skulle være krig i Europa mener han er «absurd», sa han.

Også i nyttårstalen viet han tid til å prate om krigen.

- Vi har lagt bak oss et år med mye dramatikk, som vi fremdeles står midt oppi, sier kongen.

ELEKTRISK STEMNING: Kong Harald får salen til å le under slottsmiddagen for stortingsrepresentantene. Video: NRK Vis mer

- Med Russlands brutale krigføring i Ukraina har det kommet et nytt alvor inn over vår del av verden. Mange er urolige, både her i Norge og i vårt europeiske felleskap. Vi ser samtidig hvordan nordmenn bidrar både gjennom humanitært arbeid og på andre måter, for hjelpe mennesker i nød, fortsetter han, og legger til at han for det er stolt.

Kong Harald omtaler videre de ukrainske flyktningene som har kommet til landet i løpet av året, og har en bønn om at de får varme og trygghet, slik de søker.

En tid for å se hverandre

Kongen kommer ikke gjennom årets nyttårstale uten å nevne at den konstante velferdssøkingen Norge har opplevd i flere tiår, nå er i ferd med å stagnere.

Han ser at flere nå bekymrer seg for framtiden, og sier at han føler med alle som i disse dager opplever utfordringer.

- Jeg håper på bedre tider for hver og én som sliter og er bekymret, sier han, og kommer med en klar oppfordring til nordmenn:

NYTTÅRSTALEN 2021: I fjorårets nyttårstale hyllet kong Harald spesielt helsevesenet. Bilder fra NRK Vis mer

- Det er en tid for å se hverandre nå!

Han oppfordrer folk til å strekke ut en hjelpende hånd, da det i lengden «rett og slett er til det beste for oss alle at alle har det best mulig».

Han retter seg også mot landets unge i nyttårstalen. Der er budskapet at alle har noe unikt og verdifullt ved seg, som er godt for seg selv og folk rundt dem.

- Og så er det ikke er noe sykt eller unormalt ved å ha det vondt i perioder, å være lei seg og føle at man ikke strekker til. Sånn er det for oss alle, gjennom hele livet, sier han.

Våg å be om hjelp

Det er en nyttårstale preget av alvor, men også motiverende ord til mange nordmenn som ser litt mørkere på fremtiden enn de pleier.

Folk strever kanskje litt mer for å få ting til å gå rundt - og til disse har kong Harald et sterkt, men viktig, budskap:

- Vi må løfte blikket. Både ut av landet, i solidaritet med andre mennesker. Og i våre egne liv. For å møte blikket til andre som trenger oss, men også for å søke blikket til de som kan hjelpe når vi selv trenger det, sier han, og fortsetter:

- Det er en styrke å klare å be om hjelp når vi har behov for det.

LES OGSÅ: - Ble liggende med angst og krampegråt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer