Prins Joachim av Danmark:

Tause om prinsens «frekke» fordufting

Kongehuset vil ikke si hvorfor prins Joachim ikke var til stede.

<strong>UTEBLE:</strong> Verken prins Joachim eller prinsesse Marie (t.h.) var til stede da dronning Margrethe feiret 79-årsdagen sammen med kronprinsfamilien nylig. Årsaken til fraværet holder hoffet seg tause om. Foto: NTB scanpix
UTEBLE: Verken prins Joachim eller prinsesse Marie (t.h.) var til stede da dronning Margrethe feiret 79-årsdagen sammen med kronprinsfamilien nylig. Årsaken til fraværet holder hoffet seg tause om. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den 16. april fylte dronning Margrethe av Danmark 79 år. Kongelige fødselsdager markeres gjerne behørig, så anledningen ble selvsagt feiret med et knippe av monarkens nærmeste på Marselisborg slott i Århus.

Mens festlighetene pågikk inne, tok hun seg tid til å vise seg på verandaen, slik at hun kunne hilse på det danske folk. Danskene har et nært forhold til sine kongelige, og bursdager er bare en av de årlige anledningene som legger opp til folkefest.

Inne på slottet var deler av hennes familie. Kronprins Frederik (50) dukket blant annet opp, sammen med kronprinsesse Mary (47) og barna. Det var derimot ikke alle som tok seg tid til å feire regenten.

- Uforskammet oppførsel

Danske Se og Hør skriver at kronprinsens lillebror, prins Joachim (49), glimret med sitt fravær under feiringen. Kongehuset ønsker ikke å kommentere hvorfor dronningens yngste sønn og hans kone, prinsesse Marie (43), ikke var til stede. Hoffet opplyser om at det er private grunner til fraværet.

Prinsens offisielle kalender viser i hvert fall at det ikke skyldtes jobb. Kalenderen hans var fri for offisielle plikter både før og etter bursdagsfeiringen. Med andre ord så er det «ingen» som vet hvor prinsen har gjort av seg, eller hva han bedriver tiden med.

Det er trolig en personlig grunn til at han ikke var til stede eller har gitt lyd fra seg, men det stopper ikke kritikken fra å komme hans vei. Søren Jakobsen er en av de fremste ekspertene på det danske kongehuset, og har i flere år uttalt seg om dem til danske medier.

Han er ikke fornøyd med at prins Joachim uteble fra festen.

- Dronningen er jo en eldre dame, og man kan ikke ta framtiden for gitt selv om hun virker veldig frisk, sier han til danske Se og Hør.

Før prinsens fravær på dronningens fødselsdag ble kjent, uttalte for øvrig Jakobsen til danske Se og Hør at det ville være frekt og uforskammet av Joachim å utebli - både overfor Margrethe som mor og som regent i landet.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Mulig boligjakt

Kritikken har også nådd svenske medier, og avisen Expressen har blant annet omtalt det oppsiktsvekkende fraværet. De skriver at det kan ha en sammenheng med at prinsen tidligere i år kunngjorde at han og familien flytter til Frankrike.

Årsaken til at familien på fire setter kursen mot den franske hovedstaden, er at Joachim skal ta Frankrikes høyeste rangerte militære lederutdannelse.

«Prinsen har blitt invitert til å delta i utdanningen av den franske forsvarsministeren, og er dermed den første danske offiseren som deltar», heter det videre i pressemeldingen.

Prins Joachim og prinsesse Marie har bodd i Klampenborg ved København siden oktober 2014, men skal nå utforske sine frankofile sider i Paris. Søren Jakobsen mener dette kan være en av grunnene til at prinsen ikke feiret moren.

- Kanskje han er i Paris for å se etter leilighet, men man behøver jo ikke gjøre det på sin mors fødselsdag, sier den kritiske eksperten.

<strong>STILTE OPP:</strong> Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og barna deres var derimot til stede og feiret dronning Margrethe på Marselisborg i Århus. Foto: NTB scanpix
STILTE OPP: Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og barna deres var derimot til stede og feiret dronning Margrethe på Marselisborg i Århus. Foto: NTB scanpix Vis mer

Apanasje-bråk

Dette er ikke første gang Jakobsen har gått i strupen på den danske prinsen. Da det ble kjent at Joachim får med seg apanasjen sin til Frankrike, var kongehuseksperten svært kritisk. Det står nemlig i den danske grunnloven at kongelige ikke får ta med seg apanasjen sin om de flytter til utlandet, med mindre folketinget godkjenner dette.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har ment at det ikke er behov for å arrangere en høring rundt prinsens apanasje, noe han begrunner med at prinsesse Benedikte og kronprins Frederik begge har mottatt apanasje når de har bodd i utlandet.

<strong>«SKANDALEPRINS»:</strong> Prins Joachim har skapt mer liv og røre i Danmark enn storebror kronprins Frederik. Før han giftet seg med prinsesse Marie (t.v.), var han gift med grevinne Alexandra. Foto: Steen Brogaard / NTB scanpix
«SKANDALEPRINS»: Prins Joachim har skapt mer liv og røre i Danmark enn storebror kronprins Frederik. Før han giftet seg med prinsesse Marie (t.v.), var han gift med grevinne Alexandra. Foto: Steen Brogaard / NTB scanpix Vis mer

Jakobsen er derimot av en annen oppfatning.

- Det er helt urimelig og det holder ikke. Kongehuset skulle ha spurt Folketinget om lov. Det merkverdige er jo at prins Joachim hadde fått lov til å ta med apanasjen hvis han spurte. Jeg tror ikke noen partier hadde vært imot det, sa kongehuseksperten i starten av april, og fortsatte:

- Arrogansen er jo større. Det er uholdbart og latterlig.

Prins Joachim og prinsesse Marie mottar 393 017 norske kroner hver måned.

Ingen reaksjoner

Norske Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, har tidligere uttalt at han ikke tror det danske folk vil reagere noe særlig på at prins Joachim får beholde apanasjen under utenlandsoppholdet.

- Jeg tror de fleste dansker synes det er helt greit at prins Joachim får beholde apanasjen under studieoppholdet i Frankrike. Prinsen kommer fortsatt til å vise seg og delta på offisielle tilstelninger i hjemlandet og i Frankrike, sa han.

Han påpekte samtidig at saken hadde vært en annen om det ikke var for at prinsen skal studere under oppholdet.

- Hadde Joachim flyttet til Gran Canaria og ligget på en strand resten av livet ville situasjonen vært en annen, la kongehuseksperten til.

LES OGSÅ: Bli med hjem til Victoria og Daniel

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer