Taus om Mette-Marits avsløring

Karl Ove Knausgård ble sentral, da Mette-Marit for første gang snakket om farens alkoholisme.

LYTTER: Kronprinsesse Mette-Marit var på plass på Litteraturhuset i Oslo, da Knausgård var der for å snakke om Min kamp for tre år siden.  Foto: Stella Pictures
LYTTER: Kronprinsesse Mette-Marit var på plass på Litteraturhuset i Oslo, da Knausgård var der for å snakke om Min kamp for tre år siden. Foto: Stella Pictures Vis mer

SEOGHØR.NO: Da kronprinsesse Mette-Marit for første gang åpnet opp om sin fars alkoholisme onsdag denne uken under sin reise med Litteraturtoget, kom det frem at Karl Over Knausgårds roman «Min kamp» traff henne sterkt.

- Da jeg leste Karl Ove Knausgård første gang, så var det som noe i meg gikk i stykker, og det vokste frem et stort hull i brystet mitt. Det var vinter, vi var på hytta, og når jeg gikk på ski oppe på vidda var det som om vinden blåste rett gjennom meg, sa en preget kronprinsesse.

ÅPENHJERTIG: Under onsdagens besøk i Snåsa, snakket kronprinsesse Mette-Marit for første gang om farens død. Her er hun under tirsdagens besøk i Nordland fylke.  Foto: Se og Hør
ÅPENHJERTIG: Under onsdagens besøk i Snåsa, snakket kronprinsesse Mette-Marit for første gang om farens død. Her er hun under tirsdagens besøk i Nordland fylke. Foto: Se og Hør Vis mer

Åpenhjertige Mette-Marit brukte seg selv som eksempel da hun på Snåsa bibliotek tok opp  temaet litteratur og tabuer: - Som liten følte jeg alltid at jeg hadde noe jeg måtte skjule, det at min far var alkoholiker visste ingen av mine venner. Jeg tror at den gleden jeg har hatt ved å kunne forsvinne inn i bøkenes verden har blitt forsterket nettopp derfor. Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre. Det som gjør oss mest sårbare, det som gjør at vi bærer med oss.

Selv om Knausgårds bok var sterk lesning for kronprinsessen, har den åpenbart hjulpet henne med de vanskelige følelsene rundt sin far og hans død.

– For meg har noe av det vanskeligste temaet i mitt liv vært forholdet til min far og forholdet mitt til døden. Den siste setningen av «Min kamp», første bind, siterer jeg ofte inne i meg, i perioder daglig, sa hun.

Den siste setningen går slik: «– Og døden, som jeg alltid hadde betraktet som den viktigste størrelsen i livet, mørk, dragende, var ikke mer enn et rør som springer lekk, en gren som knekker i vinden, en jakke som glir av kleshengeren og faller ned på gulvet.»

Samme begravelsesbyrå

Kronprinsessen og Knausgård har begge vokst opp i Kristiansand, og Mette-Marit kjenner seg godt igjen i mange av Knausgårds betraktninger.:

– Knausgård skrev om sin pappa. Jeg opplevde at han skrev om min. Vi brukte samme begravelsesbyrå. Jeg kjente igjen beskrivelsen av rommene.

Knausgård har valgt å avstå fra å kommentere kronprinsessens spesielle hyllest av hans romanserie. Det får Se og Hør opplyst av Eirik Bø, daglig leder i Knausgårds eget forlag Pelikanen.

Men forlagsjef Geir Berdahl i Oktober forlag, som har gitt ut "Min Kamp", satte pris på omtalen.

- Jeg synes det var veldig fint. Hun viser at hun har en fortid hun bærer med seg. Det er også fint at hun setter fokus på hva litteratur kan bety, sier han til Se og Hør.

Les også: - Hun var en gave til hele vår familie