Prins Harry og hertuginne Meghan:

Tatt i «juks»: - Uakseptabelt

Norsk presseekspert reagerer kraftig på «Harry & Meghan».

FALSKT: Flere har reagert på bildebruken i traileren til Netflixs dokumentar om prins Harry og hertuginne Meghan. Video: Netflix/Dagbladet. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, torsdag, ble den mye omtalte dokuserien om prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41), med det passende navnet «Harry & Meghan» sluppet.

Traileren for serien ble sluppet mandag denne uken, og der ble det stadfestet at prinsen og hans kone har valgt å ikke gå stille i gangene. I traileren anklager blant annet prinsen sin familie for å lekke og plante historier til pressen.

TRAILER: Den mye omtalte «Harry & Meghan»-dokumentaren hadde premiere på Netflix 8. desember. Vis mer

I kjølvannet av at traileren kom, er det flere som har lagt merke til oppsiktsvekkende detaljer fra den i overkant av ett minutt lange videosnutten - hvor paret uttaler at de «ønsker å vise den fulle og hele sannhet».

Netflix, og dermed også hertugparet av Sussex, er imidlertid tatt i juks, ifølge Sky News.

Tatt i bildejuks

Strømmetjenesten har benyttet seg av bilder fra situasjoner som herugparet slettes ikke er involvert i. Noen av situasjonene skjedde faktisk for mer enn ti år siden.

I tillegg har skaperne brukt et bilde fra en premiere - som hertugparet slettes ikke var på.

SPIDER-MAN-PRINS: Prins Harry får massiv ros etter sin videohilsen til veldedighetsorganisasjonen Scotty's Little Soldiers. Video: Scotty's Little Soldiers/Youtube Vis mer

- Jeg måtte gjøre alt for å beskytte familien min, sier prins Harry i traileren.

Ordene sier han mens det vises et bilde, i svart-hvitt, av en stor gruppe fotografer, som tilsynelatende skal ta bilde av paret.

GJENG: Det var tilsynelatende stor ståhei rundt Meghan og Harry. I virkeligheten er det ikke paret de tar bilder av. Foto: Netflix
GJENG: Det var tilsynelatende stor ståhei rundt Meghan og Harry. I virkeligheten er det ikke paret de tar bilder av. Foto: Netflix Vis mer

Sky News har analysert bildet og kommet frem til at det er tatt under premieren av Harry Potter-filmen «The Deathly Hallows: Part Two» i juli 2011.

Paret møttes ikke før fem år senere, i 2016.

HARRY POTTER: Fotografene tok egentlig bilder av Harry Potter-stjernene. Her Emma Watson. Foto: Richard Young/REX/NTB
HARRY POTTER: Fotografene tok egentlig bilder av Harry Potter-stjernene. Her Emma Watson. Foto: Richard Young/REX/NTB Vis mer

Doug Seeburg, fotograf for The Sun, forteller til Sky News at han husker at han var på filmpremieren.

- Det var ingen medlemmer fra kongefamilien der. I Netflix-traileren virker det som fotografene, inkludert meg, var der for å få et bilde av det kongelige paret. Det er bare nonsens.

KLEINT: Det gikk ikke helt etter planen da hertuginne Meghan skulle overrekke et trofé til prins Harry og hans lagkamerater. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Premierekaos

For å illustrere at paret stadig blir fulgt av paparazzier - til tross for at dette har roet seg kraftig etter at de tok steget og flyttet til California - har dokumentarskaperne benyttet seg av flere bilder av et paparazzi-kjør uten like.

Det viser seg imidlertid at bildene av de ivrige paparazzifotografene slettes ikke er tatt mens de jager Harry og Meghan.

JAGET: I traileren kan det virke som at hertuginnen og hennes prins har blitt jaget av paparazzier de seineste åra. Det stemmer kanskje, men denne fotografen tok egentlig bilde av noe helt annet. Foto: Netflix
JAGET: I traileren kan det virke som at hertuginnen og hennes prins har blitt jaget av paparazzier de seineste åra. Det stemmer kanskje, men denne fotografen tok egentlig bilde av noe helt annet. Foto: Netflix Vis mer

Ett av bildene som er brukt i traileren er tatt av fotografer mens de tar bilder av tidligere modell og TV-stjerne Katie Price (44). Bildene er tatt da Price var i retten i fjor, skriver Sky.

RETTEN: Katie Price ble avbildet hundrevis av ganger da hun forlot retten i desember i fjor. Foto: Beretta/Sims/Shutterstock/NTB
RETTEN: Katie Price ble avbildet hundrevis av ganger da hun forlot retten i desember i fjor. Foto: Beretta/Sims/Shutterstock/NTB Vis mer

Samtidig er det brukt et bilde som gir inntrykk av at paparazzifotografer skjuler seg for å ta bilde av paret i deres private hjem. Det stemmer heller ikke, da bildet er tatt i forbindelse med et besøk til Desmond Tutu i Cape Town i 2019.

AVTALT: Da hertugparet besøkte Desmond Tutu i 2019, var pressen invitert. Foto: Netflix
AVTALT: Da hertugparet besøkte Desmond Tutu i 2019, var pressen invitert. Foto: Netflix Vis mer

Besøket, og dermed også pressedekningen, var forhåndsavtalt.

De har også tatt med et bilde hvor hertuginnen tilsynelatende jages inn i en bil. I virkeligheten er bildet av Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, som ble fraktet til et fengsel i New York i 2019.

TRUMP: Dette bildet er egentlig tatt mens Donald Trumps tidligere advokat fraktes til et fengsel. Foto: Netflix
TRUMP: Dette bildet er egentlig tatt mens Donald Trumps tidligere advokat fraktes til et fengsel. Foto: Netflix Vis mer

Reagerer kraftig

Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen har fått med seg oppslagene om bildejukset. Han har også sett traileren flere ganger. Overfor Se og Hør forklarer han at dette ikke er greit.

- Jeg mener jo at dette er helt uakseptabelt, sett utifra vår vurdering. Jeg ser også at britisk presse er veldig kritisk til akkurat den biten der.

REAGERER: Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen forklarer at grep tatt i dokuserien er uakseptable. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
REAGERER: Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen forklarer at grep tatt i dokuserien er uakseptable. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Han forklarer videre at vi også har sett eksempler på dette flere ganger - også i Norge.

- Det er jo ikke første gang vi opplever det, og det blir sikkert ikke siste gangen. Men like fullt så kan man ikke forsvare det, for det svekker troverdigheten, sier Bodahl-Johansen, og fortsetter:

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en serie med Apple. Vis mer

- Det svekker også troverdigheten til hele dokumentaren, for man stiller seg spørsmålet: «Er det mer i den dokumentaren som er faket?». For det er jo nettopp «fake» det er. Så kan man si at det bare er brukt for å illustrere, men det blir ikke påpekt. Den har gitt seg ut for å være autentisk, så viser det seg at det ikke er det. Det kan ikke forsvares presseetisk på noen som helst måte.

- Brudd på god presseskikk

Presseeksperten mener også at det svekker troverdigheten til dokuserien noe voldsomt.

- Hvis dette hadde skjedd i Norge, hadde PFU reagert?

- Jeg mener da at PFU ikke hadde hatt noe annet valg enn å fastlå at det er brudd på god presseskikk. Man må huske på én ting, og det er at tanken bak all journalistikk er sannheten. Det er ikke alltid man finner den, men det er den man streber etter. Og da må vi i hvert fall sørge for at det som ikke er sant presenteres som en sannhet.

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

- Her er det et faktum at man har brukt bilder fra helt andre situasjoner.

Bodahl-Johansen reagerer også på at prins Harry selv understreker i dokuserien at det er paret som sitter på sannheten.

- Jeg ser at mange har kritisert dette veldig sterkt, og mener at dette ikke er akseptabelt, og det er jeg helt enig i.

- Synd

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forteller at også hun synes det er et merkelig valg av bilder.

- Jeg synes det er veldig synd hvis det er sånn at de bruker falske virkemidler for å fortelle historien sin. Dokumentaren er så kontroversiell i seg selv, at jeg mener det minste vi må kunne forvente at den er sannferdig laget.

- MOTBYDELIG: En gruppe briter Dagbladet snakket med på gaten i London, etter dronning Elizabeths begravelse, var ikke nådig i kritikken av sine egne medier. Vis mer

Kongehuseksperten forklarer videre at det har roet seg kraftig med paparazzibilder etter at hertugparet trakk seg fra sine kongelige plikter og flyttet til California.

- Det er jo ingen tvil om at paparazziene har roet seg etter at de flytter. Vi ser jo nærmest aldri bilder av paret lenger.

Netflix har for ordens skyld foreløpig ikke uttalt seg om kritikken.

LES OGSÅ: - Hva i all verden skjedde?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer