Storhertugparet i Luxembourg:

Tar grep etter slottsskandale

Storhertuginne Maria Teresa skal ha behandlet sine ansatte svært dårlig, ifølge en rapport.

FÅR HØRE DET: Storhertuginne Maria Teresa fikk massiv kritikk i en rapport om arbeidsvilkårene ved slottet tidligere i år. Nå tar de grep. Her er hun og ektemannen storhertug Henri i Oslo i mai 2017, i forbindelse med det norske kongeparets 80-årsfeiring. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
FÅR HØRE DET: Storhertuginne Maria Teresa fikk massiv kritikk i en rapport om arbeidsvilkårene ved slottet tidligere i år. Nå tar de grep. Her er hun og ektemannen storhertug Henri i Oslo i mai 2017, i forbindelse med det norske kongeparets 80-årsfeiring. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke «bare bare» å jobbe for storhertug Henri (65) og kona storhertuginne Maria Teresa (64) av Luxembourg - i hvert fall ikke om vi skal tro en rapport som har undersøkt arbeidsforholdene på slottet i det lille landet.

Tallenes tale er ganske klar: fra 2014 til 2019 ble 51 av totalt 110 medarbeidere ved hoffet oppsagt, skriver det nederlandske magasinet Vorsten, ifølge Billed Bladet.

Storhertugparet i Luxembourg fikk krass kritikk etter at rapporten ble offentliggjort tidligere i år, og satte dermed i gang en prosess med å modernisere kongehuset.

Kravet om modernisering kom fra øverste hold - på ordre fra Luxembourgs statsminister Xavier Bettel (47).

Et av grepene er at hoffet nå ser etter hele femten nye arbeidere, skriver Vorsten. Blant annet skal hoffets arkivar, kommunikasjonssjef og kammertjener erstattes - så de kongelige må se seg pent nødt til å lære en rekke nye navn den kommende tiden.

MOR I MIDTEN: Storhertuginnen blir pekt ut som årsaken til de dårlige arbeidsvilkårene ved slottet. Her er hun med storhertugen og sønnen prins Sebastian i september - på krykker for anledningen. Foto: Shutterstock / NTB
MOR I MIDTEN: Storhertuginnen blir pekt ut som årsaken til de dårlige arbeidsvilkårene ved slottet. Her er hun med storhertugen og sønnen prins Sebastian i september - på krykker for anledningen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Storhertuginnen årsaken

Det var særlig storhertuginne Maria Teresa som var skyteskiven for den voldsomme kritikken som oppsto i kjølvannet av rapporten.

Hennes navn var nemlig gjennomgående. Hun skal ha tråkket over de ansattes grenser, og 64-åringens fremtreden skal ha ført til angst, nervøsitet og stadige sykmeldinger i staben, ifølge Vorsten.

Det skal ha vært kaotiske tilstander ved slottet, og de ansatte skal ha følt seg presset, og heller ikke ha turt å si sin mening. De skal heller ikke ha fått særlig anerkjennelse for arbeidet, kommer det frem i rapporten.

Storhertuginnen ble pekt ut som den som hadde hovedansvaret for de ansatte på slottet, og navnet hennes ble nevnt hele tretten ganger i den 43 sider lange rapporten.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Hun skal ikke delta i prosessen med nyansettelsene, ifølge Vorsten. Og så får vi håpe at de femten nye arbeiderne møter enn mer medgjørlig storhertuginne enn det hun ser ut til å ha vært de siste årene.

På statsbesøk

Storhertuginnen viste imidlertid sin vennlige side da hun og ektemannen var på statsbesøk i Norge i 2011. Storhertugparet ble varmt ønsket velkommen av kong Harald (83) dronning Sonja (83) da de innledet besøket.

STASELIG BESØK: Kong Harald og dronning Sonja var vertskap da storhertugparet av Luxembourg gjestet Norge i 2011. Foto: Erlend Aas / NTB
STASELIG BESØK: Kong Harald og dronning Sonja var vertskap da storhertugparet av Luxembourg gjestet Norge i 2011. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

For storhertuginne Maria Teresa ble statsbesøket preget av drama i kulissene. Rett før avreise til Norge havnet nemlig hennes bror, Antonio Mestre, i koma som følge av hjerteproblemer.

Dermed ble det forventet at besøket ble kortet ned, i og med at storhertuginnen ville reise til Florida for å besøke broren - hvor han lå innlagt. Han døde i 2015, 62 år gammel.

Storhertugparet har vært i Norge ved flere anledninger siden den gang, og var selvskrevne gjester da kongeparet på storslått vis feiret sine 80-årsdager i 2017.

Storhertug Henri arvet tronen da faren Jean av Luxembourg abdiserte i 2000. Han gikk bort 23. april i fjor, 98 år gammel.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Storhertugens tid på tronen har vært preget av mye uro - også blant hans egne barn. Sammen med Maria Teresa har han hele fem barn, og i 2017 var det sønnen prins Louis (34) som sto for overskriftene - da han og prinsesse Tessy annonserte at de skulle skilles etter ti år som ektepar.

LES OGSÅ: - Venter sitt første barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer