Kong Harald og dronning Sonjas gullbryllup:

Takket folket slik de gjorde for 50 år siden

Kong Harald og dronning Sonja overrasket på Slottsbalkongen.

OVERRASKET: Kong Harald og dronning Sonja overrasket folket på Slottsbalkongen. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
OVERRASKET: Kong Harald og dronning Sonja overrasket folket på Slottsbalkongen. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 29. august, er det nøyaktig 50 år siden daværende kronprins Harald fikk sin Sonja Haraldsen, da paret ble gift i Oslo Domkirke.

I anledning sitt gullbryllup, inviterte kong Harald (81) og dronning Sonja (81) i dag til festgudstjeneste i den samme kirken hvor de ble mann og kone for et halvt århundre siden.

Kongeparet ble kjørt i en åpen Lincoln Continental fra 1966 fra Slottet langs Karl Johans gate og til Oslo domkirke før gudstjenesten. Bilen er den samme som de ble kjørt i på bryllupsdagen i 1968.

Etter den vakre gudstjenesten, som inneholdt både opplesning fra barnebarna og sang, kjørte Harald og Sonja tilbake til slottet, etterfulgt av resten av familien.

Saken fortsetter under bildet.

FØRSTE GANG: Slik så Slottsbalkongen ut 29. august 1968. I dag gjenskapte Harald og Sonja øyeblikket. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE GANG: Slik så Slottsbalkongen ut 29. august 1968. I dag gjenskapte Harald og Sonja øyeblikket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overrasket

Det ikoniske bildet fra bryllupsdagen, hvor Harald og Sonja for første gang som mann og kone kom ut på balkongen, er et bilde mange som bevitnet hendelsen husker godt.

Det var imidlertid til stor overraskelse for alle da de gjenskapte øyeblikket i dag.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, forteller at folket langs hele ruten til og fra Slottet har hyllet Harald og Sonja.

- De ville nok vise seg på balkongen for å takke folket for oppmøte og hyllesten. Dette er en helt spesiell dag. For 50 år siden sto de også på balkongen og vinket til folket. I dag står de der med både barn og barnebarn. Det er historisk.

- That was so cool. Amazing, sa et amerikansk turfølge som var så heldige å få vinke til kongefamilien.

Saken fortsetter under bildene.

HISTORISK SUS: Kongeparet ankom Oslo domkirke i samme bil som de ble kjørt i på bryllupsdagen for nøyaktig 50 år siden. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
HISTORISK SUS: Kongeparet ankom Oslo domkirke i samme bil som de ble kjørt i på bryllupsdagen for nøyaktig 50 år siden. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
FEIRING: Både barn, svigerdatter og barnebarn var til stede under feiringen onsdag. Foto: NTB Scanpix
FEIRING: Både barn, svigerdatter og barnebarn var til stede under feiringen onsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kvelden rundes av med en privat middag på Slottet for 60 inviterte gjester.

Festdagen startet allerede klokken 15.00 hvor flere celebre gjester var til stede.

Også andre representanter fra kongefamilien - deriblant kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid - var til stede.

Det samme var prinsesse Ingrid Alexandra (14), prins Sverre Magnus (12), Maud Angelica (15), Leah Isadora (13) og Emma Tallulah Behn (9). Kronprinsesse Mette-Marits eldste sønn, Marius Borg Høiby (21), var derimot ikke å se da kongefamilien ankom domkirken.

Biskop i Oslo, Kari Veiteberg, og ledende domkirkeprest Elisabeth Thorsen, ledet gudstjenesten. De utvalgte tekstene og salmene har betydd mye for kongeparet, ifølge Caroline Vagle.

Prinsesse Ingrid Alexandra og Maud Angelica Behn leste begge tekst under festgudstjenesten.

- Kongeparets to eldste barnebarn hyllet besteforeldrene ved å lese i kirken, og fikk stolte blikk fra både jubilantene og foreldrene, fortalte kongehuseksperten.

LESTE HØYT: Prinsesse Ingrid Alexandra (t.v.) og Maud Angelica Behn bidro under gudstjenesten i Oslo Domkirke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LESTE HØYT: Prinsesse Ingrid Alexandra (t.v.) og Maud Angelica Behn bidro under gudstjenesten i Oslo Domkirke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Marius og Juliane poserer i Vogue

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer