Prinsesse Ingrid Alexandras gallamiddag:

Takker brødrene:
- Sikkerhetsnettet mitt

Prinsesse Ingrid Alexandra takker familie og venner i talen sin.

STERKT ØYEBLIKK: Prinsesse Ingrid Alexandra tok til tårene da hun talte i sin egen 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få 18-åringer feirer bursdag med gallamiddag på slottet, og få 18-åringer taler foran Europas kongelige og norske kjendiser.

Men prinsesse Ingrid Alexandra er ikke som alle andre 18-åringer. Hun er nemlig den første kvinnelige tronarvingen i Norge, og dermed feires myndighetsdagen med brask og bram.

Fredag er det invitert til gallamiddag på slottet, og utover kvelden er det også ventet flere taler. Blant annet har kong Harald (85) allerede talt til barnebarnet, likt som Stortingspresident Masud Gharahkhani (39).

TAKKER: Jubilanten takker gjestene.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL
TAKKER: Jubilanten takker gjestene.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL Vis mer

Nå er det imidlertid jubilanten sin tur til å tale for sine gjester. Hun benytter muligheten til å takke både familie og venner:

«Deres Majesteter, Deres kongelige høyheter, Stortingspresident, Justitiarius, kjære familie og venner, kjære alle sammen.

DET VAR NESTEN: På vei inn til gallamiddagen på Slottet går det nesten galt for kona til Støre, Marit Slagsvold. Video: NRK. Vis mer

Først vil jeg igjen takke statsministeren og resten av regjeringen for den fantastiske opplevelsen på Deichmann i går kveld. Jeg kunne ikke ha fått en bedre gave.

Så vil jeg takke bestemor og bestefar for at dere ville arrangere denne fine festen for meg.

Jeg vil også takke alle dere som har reist fra over hele Europa og USA for å være her i dag. Jeg setter veldig stor pris på at dere tar dere tid til å komme til Norge for denne feringen. De siste årene har vi ikke fått sett hverandre så mye, så jeg har gledet meg til å ha dere her i dag.

Kjære mamma og pappa, tusen takk for alt dere har gitt meg.

Mamma. Vi kan snakke sammen om alt. Takk for at vi kan ligge på sofaen og se på serier sammen, som Sex and the City. Jeg setter veldig pris på alt du gjør for meg.

RØRT: Det ble et følelsesladet øyeblikk da kronprinsesse Mette-Marit gratulerte prinsesse Ingrid Alexandra med dagen. Video: NRK. Vis mer

Pappa. Takk for at du tar oss med på ski og surf, og alle mulige aktiviteter. Du fikser og ordner, og er rolig når vi andre ikke er det. Jeg er veldig takknemlig for at dere støtter meg, og jeg vet at dere alltid kommer til å gjøre det. Jeg er veldig glad i dere.

Kjære Marius og Magnus, dere betyr så mye for meg. Dere er sikkerhetsnettet mitt. Jeg vet jeg alltid kan komme til dere om det er noe.

Marius. Takk for alt jeg har lært av deg og for at vi kan snakke sammen om alt. Takk for at du alltid beskytter meg.

Magnus, du er alltid snill med meg når jeg trenger det. Takk for at du pleier å gi meg en klem når jeg har en litt ekstra tøff dag.

Jeg er så stolt av å ha dere som brødre.

RØRT: Både kronprins Haakong og prinsesse Ingrid Alexandra var tydelig rørt da sistnevnte talte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL
RØRT: Både kronprins Haakong og prinsesse Ingrid Alexandra var tydelig rørt da sistnevnte talte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL Vis mer

Kjære Bestefar, det er så koselig å være sammen med deg. Takk for kveldene på Kongeskipet der vi sitter og ser på sport og cowboy filmer sammen. Og ikke minst takk for at du alltid har en god vits når stemningen er litt laber.

Kjære bestemor, takk for alt du har tatt oss med på. Turer og fortellinger og nattasanger som jeg og Maud i hvert fall kommer til å huske for alltid.

Og Kjære mormor, takk for alle de gøye historiene dine. Takk for at du alltid melder deg som barnevakt, og for alle de hyggelige kveldene vi har sittet og skravlet.

HOLD UT: Kong Harald var i kjent stil spøkefull da han talte i barnebarnet 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer

Kjære tanter og onkler, og fettere og kusiner. Helt siden jeg var liten har dere gjort det trygt rundt meg. Det er jeg takknemlig for.

Og til slutt vil jeg gjerne takke alle vennene mine.Takk for at vi kan ha det gøy sammen og for at dere alltid muntrer meg opp. Jeg er veldig stolt av at jeg kan kalle alle dere min familie og mine venner. Jeg er veldig glad i dere alle sammen.

Noe av det fineste med Norge er demokratiet vårt. Det at vi kan tro på det vi vil. Det at vi kan si det vi vil. Og det at vi kan være glad i de vi vil.

Jeg er så heldig at jeg har fått vokse opp i Norge. Jeg har fått oppleve den fine naturen vår; surf på Unstad, varme sommerdager på Sørlandet, og snøkledde fjell i Røldal.

Og ikke minst har jeg fått møte mange av de fine menneskene som bor rundt om i landet vårt.

LATTER: Humringen satt løst da Marit Tjessem fortalte om barndommen til barnebarnet. Video: NRK. Vis mer

Vi er heldige som bor i et land som stadig er i utvikling. Der vi har tillit til hverandre og til myndighetene våre. I Norge er vi opptatt av klima. Vi er opptatt av mangfold. Vi opptatt av ytringsfrihet. Og viktigst av alt så er vi opptatt av å fortsette å finne bedre løsninger enn de vi allerede har.

Vi har alle en plass i dette samfunnet. Vi er forskjellige, vi har fått forskjellige oppgaver, og vi kan forskjellige ting. Sammen skaper vi det Norge vi er så glad i».

LES OGSÅ: Durek Verrett: Tabbe i kongelig hilsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer