Hertuginne Meghan:

Syv ord Meghan ikke får si

Følger superstreng kongelig protokoll.

STRENG ETIKETTE: Som hertuginne er Meghan (37) nødt til å følge en rekke regler hva angår kongelig skikk og bruk. Foto: NTB Scanpix
STRENG ETIKETTE: Som hertuginne er Meghan (37) nødt til å følge en rekke regler hva angår kongelig skikk og bruk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er snart ett år siden hertuginne Meghan (37) ble en del av den britiske kongefamilien, da hun giftet seg med prins Harry (34) i et storslått bryllup i Windsor 19. mai i fjor.

Med det giftet hertuginne Meghan seg inn i en av verdens strengeste og mest konservative kongefamilier. Dette innebar store endringer i livet for den tidligere amerikanske «Suits»-skuespilleren - som fra tidligere var vant med en heller løssluppen livsførsel.

Den britiske kongefamilien er kjent for å ha strenge regler knyttet til etikette og kongelig skikk og bruk, og som kongelig må man forholde seg til både skrevne og uskrevne regler vi andre ikke trenger å bekymre oss for - også når det gjelder språkbruk.

Nå avslører avisen The Sun syv ord som hertuginne Meghan ikke har lov å si ifølge den kongelige protokollen.

Spiser ikke «middag»

Blant disse ordene finner vi blant annet ordet« toilet», på norsk «toalett». Dersom hertuginnen lurer på hvor toalettet er, er hun imidlertid nødt til å bruke det engelske ordet "loo" som er en langt mer verdig term å bruke dersom man må gjøre sitt fornødne.

FÅR BARN SNART: Meghan og Harry har mye å tenke på som kongelige. Nå får de snart sitt første barn, som er ventet i april. Foto: NTB Scanpix
FÅR BARN SNART: Meghan og Harry har mye å tenke på som kongelige. Nå får de snart sitt første barn, som er ventet i april. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når de kongelige er nødt til å unnskylde seg - noe som kan skje fra tid til annen - må hertuginne Meghan si «sorry »i stedet for «pardon», som man kanskje skulle tro var mer enn godt nok.

Ordet «posh», eller «snobbete» på norsk, er også forbudt. Her er det «smart» som gjelder.

Videre skriver avisen at ordet «perfume» - på norsk «parfyme», er strengt forbudt. Dersom hertuginnen vil lukte godt, må hun benytte ordet «scent».

UTTALTE SEG OM GRAVIDITETEN: Under et besøk på universitetet i Leicester, åpnet hertuginne Kate opp om hva hun tenker om hertuginne Meghans graviditet. Video: @march1994bieber via Storyful Vis mer Vis mer

I Storbritannia drikker man også mye te, men de kongelige kaller det «ettermiddagste». Te-ritualet serveres klokken fire om ettermiddagen med blant annet scones og syltetøy. De kongelige spiser heller ikke «middag», men bruker ordet «supper», som på norsk kan oversettes til «kveldsmat».

Dessert er heller ikke et ord hertuginnen kan ta i sin munn. Om Meghan vil kose seg med noe søtt etter kveldsmaten, må hun bruke ordet «pudding».

Og dersom hertuginnen og prinsen skal kose seg foran TV-en en kveld, sitter de ikke i en «couch» som er et vanlig ord for sofa i Storbritannia, men i - nettopp en «sofa», som opprinnelig stammer fra fransk og som på engelsk er en langt mer sofistikert måte å omtale møbelet på.

- Ligger nok langstrakt og ser på Netlix

Det er ingen tvil om at de kongelige er nødt til å forholde seg til langt strengere regler for oppførsel enn vanlige mennesker. Caroline Vagle, Se og Hørs kongehusekspert, sier at det er mange uskrevne regler for de kongelige, og kanskje spesielt i konservative Storbritannia.

- Samtidig veier vel folk flest sine ord og tilpasser språkbruken for anledningen, og disse kongelige er jo ute i langt flere formelle tilstelninger enn du og jeg, sier hun og fortsetter:

- Men jeg vil likevel tro at den yngre generasjon kongelige har et litt mer avslappet forhold til dette enn hva for eksempel dronning Elizabeth har. Jeg er for eksempel overbevist om at Harry og Meghan har en sofa, som de faktisk kaller sofa. De ligger nok langstrakt ut og ser på Netflix de som alle andre!

Harry brøt kongelig etikette

Likevel finnes det en rekke eksempler på at de kongelige også til tider bryter den kongelige etiketten de i utgangspunktet er nødt til å følge til punkt og prikke.

Da prins Harry besøkte den engelske byen Sussex i oktober i fjor, hadde mange fra lokalbefolkningen møtt opp for å få et glimt av Meghan og Harry. Det som derimot skapte reaksjoner, var at prins Harry brøt kongelig etikette da han ga en kvinne et kyss på hånden, ifølge Daily Mail.

Ifølge nettstedet skal hendelsen ha blitt filmet av 18 år gamle Fransesca Troon, og i videoen skal den eldre kvinnen ha introdusert seg som Lydia overfor Meghan.

Det kongelige møtet endte som sagt med et kyss på hånden til den eldre kvinnen, som skal ha blitt overlykkelig. Deretter skal det ha oppstått stor jubel i folkemengden og flere skal ha gratulert kvinnen med det kongelige kysset.

- Kvinnen var i ekstase og fortalte at hun følte seg så heldig for at Harry kysset hånden hennes, forteller Fransesca til nettstedet.

LES OGSÅ: Fikk nei av dronningen