Dronning Margrethe

Symbolrik feiring: Slik forklares detaljene

Fredag var det 50 år siden dronning Margrethe av Danmark overtok tronen.

50 ÅR: Fredag 14. januar var det 50 år siden kong Frederik gikk bort, og hans eldste datter Margrethe ble dronning. Foto: Martin Sylvest/AP/NTB
50 ÅR: Fredag 14. januar var det 50 år siden kong Frederik gikk bort, og hans eldste datter Margrethe ble dronning. Foto: Martin Sylvest/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

14. januar i 1972 var Danmark i sorg. Det var denne dagen folket fikk vite at deres konge gjennom 25 år, kong Frederik, hadde gått bort.

50 år senere kunne dronning Margrethe (81) markere at hun har sittet på tronen dobbelt så lenge som sin far. Fredag var det nemlig lagt opp for en tradisjonell og fin feiring av dronningen.

Den store feiringen er imidlertid flyttet. Det danske folket skulle egentlig få feire sammen med kongefamilien, men disse arrangementene er flyttet nærmere sommeren.

Dagen startet med statsråd, før det danske Folketinget markerte jubileet på formelt vis. Kronprinsfamilien var til stede, sammen med dronningens søster prinsesse Benedikte (77). Prins Joachim (52) og prinsesse Marie (45) hadde tatt turen helt fra Paris for å ta del i den store dagen.

Selv om dronningen sto i fokus, var det likevel flere symbolske detaljer som skilte seg ut denne dagen.

KONGEHUSET: Kronprinsesse Mary sitt første offisielle oppdrag etter sommerferien endte med mye tyn etter at hun håndhilste på generalsekretær i WWF, Bo Øksnebjerg. Vis mer

Fargekoder

Etter at kongefamilien deltok på Folketingets markering, tok de turen til Roskilde domkirke og gravplassen til kong Frederik og dronning Ingrid. Der ble det lagt ned tre fargerike kranser: En blå, en rosa og en gul.

Fargene på kransene skal imidlertid ha én spesiell betydning.

KRANSER: Fredag ble det lagt ned tre kranser ved graven til det avdøde danske kongeparet. Foto: Keld Navntoft / Det danske kongehuset
KRANSER: Fredag ble det lagt ned tre kranser ved graven til det avdøde danske kongeparet. Foto: Keld Navntoft / Det danske kongehuset Vis mer

Hver farge representerer nemlig det avdøde kongeparets tre døtre: Blå er dronning Margrethes farge, rosa er prinsesse Benediktes og gul prinsesse Anne-Maries (75).

Det var dronning Ingrid som fikk ideen om å gi døtrene sine hver sin farge da de var små. Det fortalte prinsesse Benedikte i et tidligere intervju til Billedbladet.

- Moren vår mente fargene passet til vår natur, og det hadde hun helt rett i. Margrethe passet absolutt ikke til rosa. Fargene gikk igjen i tannbørstene våre, kopper og alt mulig. Da vi ble eldre fikk vi lov å innrede rommene våre i fargene, sa prinsessen.

Fargene blir til den dag i dag ofte gjenspeilet i antrekkene. Fredag var dronningen kledd i blått og prinsesse Benedikte i rosa - i tråd med fargene de alltid er blitt assosiert med.

Dukket opp med medaljer

Men det var ikke bare fargene som var spesielle denne dagen. Da kongefamilien ankom Roskilde domkirke, var det også en annen detalj som hadde dukket opp.

På brystene til de fleste var det nemlig en liten medalje å se.

MEDALJE: Kronprins Frederik (53) og kronprinsesse Mary (49), etterfulgt av prinsesse Marie og prins Joachim. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP / NTB
MEDALJE: Kronprins Frederik (53) og kronprinsesse Mary (49), etterfulgt av prinsesse Marie og prins Joachim. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP / NTB Vis mer

Ifølge kongehuset er det en erindringsmedalje laget i anledning nettopp 50-årsjubileet. Den skal være tildelt medlemmene av kongefamilien, samt medarbeiderne i det kongelige hoffet.

Medaljen er i forgylt sølv, og på den ene siden av medaljen er det inngravert et bilde av dronning Margrethe, i tillegg til tre løver fra Rosenborg-slottet. Det er også gravert inn følgende skrift: «Dronning Margrethe II Danmarks dronning».

Baksiden av medaljen er dekket av dronningens monogram, samt datoen hun ble innsatt, og 14. januar 2022 - dagen hun feiret 50 år på tronen.

Sitter til siste slutt

Etter et halvt århundre som dronning og økende alder, blir det ofte spekulert på om Danmarks dronning ønsker å tre av tidlig, eller sitte til døden skiller henne og tronen ad.

Fredag kunne dronningen svare på det «alle» lurer på.

- Det har vært en glede å ha mitt skjøte, denne jobben, som jeg regner med å beholde så lenge jeg lever, opplyste dronningen overfor B.T.

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Da det ble snakk om hennes arvtaker, kronprins Frederik, ga hun sterkt uttrykk for at hun ikke ønsker å påvirke kronprinsens fremtidige rolle som konge. Heller tvert imot.

- Han kommer til å styre annerledes, det er helt sikkert. Men sånn skal det også være når en ny generasjon tar over, og en mann tar over for en kvinne, sa dronningen videre.

LES OGSÅ: Måtte operere etter skiulykke

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer