Kong Harald:

Sykmeldingen forlenges

Det opplyser Kongehuset søndag ettermiddag.

SYKMELDT: Kong Haralds sykmelding skulle egentlig utløpt i dag, men nå opplyser Kongehuset om at han fortsatt er under utredning. Foto: Marit Hommedal / NTB
SYKMELDT: Kong Haralds sykmelding skulle egentlig utløpt i dag, men nå opplyser Kongehuset om at han fortsatt er under utredning. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

25. september ble kong Harald (83) innlagt på Rikshospitalet i Oslo grunnet tung pust. Det ble tidlig utelukket at kongen var rammet av coronaviruset, og han ble utredet for pusteproblemene.

Siden den gang har kong Harald vært innlagt og sykmeldt fra sine kongelige plikter, noe som betyr at kronprins Haakon (47) har tatt seg av kongens arbeidsoppgaver.

HJEMME: Kong Harald forlot Rikshospitalet mandag formiddag. Foto: Jil Yngland / NTB
HJEMME: Kong Harald forlot Rikshospitalet mandag formiddag. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Søndag ettermiddag opplyser Kongehuset om at kong Harald fortsatt er under utredning, og at sykmeldingen forlenges. Dermed blir det kronprins Haakon som leder statsråd på mandag.

Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Slottet, sier til Se og Hør at det foreløpig ikke er avklart hvor lenge kongen skal være sykmeldt.

Ble innlagt

Forrige mandag ble kongen utskrevet fra sykehuset. Da ble det bekreftet at han skulle være sykmeldt til og med 4. oktober, men dette har de altså valgt å forlenge nå.

På grunn av sykmeldingen var det kronprinsen som måtte åpne Stortinget. Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng, sa til Se og Hør at kronprinsen med det ble historisk.

RIKSHOSPITALET: Fredag formiddag kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer

- Det er første gang en kronprins og ikke konge leser trontalen på 30 år. Sist var i 1990, måneder før kong Olav døde.

Stavseng la ikke skjul på at det blir en veldig spesiell dag for Haakon.

- Den høytidelige konstitueringen og åpningen av Stortinget er nedfelt i Grunnloven, og er en av de aller viktigste oppgaver en konge har, sa han.

Kronprins Haakon har for øvrig i flere år vært med kong Harald på åpningen, og var blant annet på plass da faren holdt sin første trontale som konge i 1991.

UT PÅ TUR: For å markere at det er 75 år siden krigens slutt, skal kronprins Haakon bruke tre dager på å gå til svenskegrensa. Video: Andreas Fadum Vis mer

Besøk av Sonja

Den dagen kongen ble innlagt på sykehuset skulle han egentlig ha besøkt Maihaugen på Lillehammer sammen med dronning Sonja (83), der de etter planen skulle ha besøkt dronningas barndomshjem.

Sonja måtte dermed gjennomføre besøket uten ektemannen, men tidligere samme dag dukket hun opp for å besøke kong Harald på sykehuset. Dronninga ble observert kjørende til akuttmottaket på Rikshospitalet, og ble geleidet inn på sykehuset uten å bli sett.

Dagen før innleggelsen var kongen kvikk og rask da han debarkerte Kongeskipet Norge sammen med dronning Sonja og kronprins Haakon, noe som kan ha tydet på at kongens innleggelse ikke var planlagt på forhånd.

Innlagt tidligere i år

Kong Harald var innlagt på samme sykehus i januar i år. Den gang ble innleggelsen begrunnet med svimmelhet.

«Hans Majestet Kong Harald ble i dag innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelhet. Det er ikke funnet alvorlig sykdom», het det i uttalelsen fra kongehuset den gang.

Mens kong Harald var syk, var det kronprins Haakon som steppet inn for faren, og fungerte som regent.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

- Takk for omtanken. Kongen er i bedring, og regner med at han skal være tilbake hjemme fra sykehuset igjen i løpet av denne uka. Etter forholdene bra. Han var svimmel og uvel, det var årsaken til at han kom på sykehuset. Det har vært en tung periode. Men vi prøver så godt å ta vare på hverandre, sa kronprinsen til pressen kort tid før kongen ble utskrevet i januar.

Kong Harald ble også sykmeldt før jul i fjor, den gang på grunn av en virusinfeksjon. Lille julaften ble han friskmeldt, og feiret jul sammen med kongefamilien som planlagt.

LES OGSÅ: Har fått et «nytt» liv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer