Prins Carlos Patrick Godehard:

Svindeldømt tysk skandaleprins er død

Prins Carlos Patrick Godehard av Hohenzollern skulle egentlig slippe ut av fengsel til sommeren.

SKANDALEPRINS: Den tyske prinsen Carlos Patrick Godehard av Hohenzollern døde forrige uke, 39 år gammel. Foto: Bertram Solcher / BILD
SKANDALEPRINS: Den tyske prinsen Carlos Patrick Godehard av Hohenzollern døde forrige uke, 39 år gammel. Foto: Bertram Solcher / BILD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Prins Carlos Patrick Godehard (39) av den tyske fyrsteslekten Hohenzollern er død. Det skriver de tyske avisene Bild og Frankfurter Allegemie Zeitung, som flere utenlandske medier igjen har sitert.

Det var i Frankfurt at prinsen valgte å avslutte livet. Han satt for tiden fengslet i Euskirchen-fengselet, som følge av en fire år lang dom for bedrageri.

Forrige fredag fikk han derimot en helg fri, for å klargjøre ham for verden utenfor murene. Han skulle etter planen ha sonet dommen sin ferdig i juli.

Samme dag som han ble sluppet fri, valgte prinsen å kjøre 32 mil til Frankfurt, til hotellet Intercontinental. Her valgte han å avslutte livet. Politiet har uttalt at de har utelukket mulighetene for at det var en ulykke, og at de ikke mistenker at noe kriminelt har funnet sted.

LANDEMERKE: Hohenzollern-slottet er et kjent, tysk landemerke, og det er her den kjente familien har fått navnet sitt fra. Foto: A. Kniesel (CC-lisens)
LANDEMERKE: Hohenzollern-slottet er et kjent, tysk landemerke, og det er her den kjente familien har fått navnet sitt fra. Foto: A. Kniesel (CC-lisens) Vis mer

Millionsvindel

Slekten den avdøde prinsen kom fra, var en gang i tiden en av Europas viktigste familier. Han ble født i München den 4. desember 1978, som sønn av prins Godehard av Hohenzollern og prinsesse Heide Hansen.

Ifølge Daily Mail vokste han opp på slottet Burg Namedy, som ble bygget en gang på 14. hundretallet. Slottet har i dag ingen offisiell funksjon, og blir tatt vare på av prinsesse Heide - som tok over etter at Godehard avgikk ved døden i 2001.

Før hans død, var prins Godehard en verdenskjent kunstsamler og hadde en formue på flere millioner. Pengene arvet prins Carlos da faren døde, og de la grunnlaget for hans egen forretningskarriere.

Som 28-åring skapte han selskapet Hohenzollern Communications i Hamburg, og selskapet hadde som formål å promotere luksusmerker i Tyskland.

Det kan derimot ikke sies å ha vært en langvarig suksess. Formuen ble brukt opp, og et kriminelt liv ble veien for den unge prinsen.

I 2011 kom den første dommen. Han ble dømt til fire måneders prøvetid for å ikke ha betalt en kreditor, og i 2014 kom sjokkdommen på fire år.

Ifølge Frankfurter Allegemie Zeitung skal han ha solgt verdipapirfond som aldri eksisterte, og måtte betale svimlende 85 millioner kroner i erstatning.

DEN SISTE KEISER: Vilhelm II abdiserte i 1918, da monarkiet i Tyskland tok slutt. Huset Hohenzollern har derimot beholdt betydelig innflytelse. Foto: NTB Scanpix
DEN SISTE KEISER: Vilhelm II abdiserte i 1918, da monarkiet i Tyskland tok slutt. Huset Hohenzollern har derimot beholdt betydelig innflytelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Keiserslekt

Allerede i 1061 er det registrert at slekten Hohenzollern er nevnt. De stammer opprinnelig fra den historiske regionen Schwaben i Tyskland, og tok navnet sitt etter Burg Hohenzollern - et slott i området.

DEN SISTE KEISER: Vilhelm II abdiserte i 1918, da monarkiet i Tyskland tok slutt. Huset Hohenzollern har derimot beholdt betydelig innflytelse. Foto: NTB Scanpix

Huset delte seg i to deler på starten av det 13. århundret, i en schwabisk del og en frankisk (av det historiske landskapet Franken) del.

Den schwabiske delen delte seg så på nytt i 1576, til linjene Hohenzollern-Hechingen og Hohenzollern-Sigmaringen. Dette var to selvstendige fyrstedømmer på det tidspunktet, men i 1849 ble de innlemmet i kongeriket Preussen. De var keisere og konger, før Tyskland etter første verdenskrig bestemte seg for å bli en republikk.

Den siste keiseren fra slekten var Wilhelm II, som abdiserte i 1918. I dag er Hohenzollernes historiske område i Schwaben innlemmet i delstaten Baden-Württemberg. Slekten spredte seg rundt om i Europa, noe som førte til at også rumenske konger tilhørte huset.

Husets nåværende overhode er prins Georg Friedrich av Preussen. Ifølge Royalcentral ønsker han ikke å gjenreise Tysklands monarki, og foretrekker den politiske styreformen de lever etter i dag.

I BRYLLUP: Prins Georg Friedrich av Preussen og prinsesse Sophie av Isenburg var gjester i vielsen til fyrst Albert og Charlene Wittstock i Monaco i 2011. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
I BRYLLUP: Prins Georg Friedrich av Preussen og prinsesse Sophie av Isenburg var gjester i vielsen til fyrst Albert og Charlene Wittstock i Monaco i 2011. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har derimot et kulturelt ansvar. Vi har Hohenzollern-slottet som et nasjonalt kulturmonument i Berlin og Brandenburg, har han uttalt.

De har også hatt en del å si for våre nåværende, skandinaviske kongehus. Prinsesse Birgitta av Sverige, søsteren til kong Carl Gustaf, giftet seg på et tidspunkt inn i den mektige og velkjente slekten.

Birgitta giftet seg med seksmenningen Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen i 1961 i Stockholm. Hun forsøkte å konvertere til katolisismen, men forble protestant etter å ha fått søknaden sin avslått.

Ekteparet bodde lenge i Tyskland, før Birgitta bestemte seg for å separeres og flytte til sol og sommer i Spania. Ekteparet var fortsatt gift på papiret, fram til den adelige tyskerens død i 2016. Sammen har de tre barn, som bor i Tyskland.

LES OGSÅ: Meghan Markle brøt med kongelig etikette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer