Se og Hørs kongehusekspert kommenterer:

Sviktet av sine egne

«Et åpenbart nederlag», skriver kongehusekspert Caroline Vagle.

2018: Her er den britiske kongefamilien samlet i juni 2018, i forbindelse med dronningens offisielle bursdagsmarkering. Foto: Utrecht Robin / Action Press / REX / NTB
2018: Her er den britiske kongefamilien samlet i juni 2018, i forbindelse med dronningens offisielle bursdagsmarkering. Foto: Utrecht Robin / Action Press / REX / NTB Vis mer
Publisert

KOMMENTAR: Det har stormet rundt den britiske kongefamilien det siste året. Prins Harry og hans Meghan stakk av fra land og plikter, og attpåtil sendte de alvorlige beskyldninger hjemover via TV-ruten.

I tillegg har det ganske folk sett Netflix-serien «The Crown», og plutselig har alle en mening om hvem denne sagnomsuste familien er – og ikke minst hvem som er «the good guys and the bad guys». (Ja, for selv om serien faktisk er fiksjon basert på virkeligheten, er min bestemte oppfatning at mange tar hele historien for god fisk).

Når mye skjer i en kongefamilie og frontene er polariserte som nå, er spørreundersøkelser en klassisk oppskrift på gode titler for mediene.

Og bare dager før familien ble rammet av sorg etter prins Philips død, kom det nettopp en slik undersøkelse om familiens popularitet. Også den var et sorgens kapittel, spesielt for prins Charles.

Ikke spesielt overraskende viser den ferske undersøkelsen fra analysebyrået Deltapoll at meningene rundt Harry og Meghan er sterke og delte. Mens ungdommen heier på dem, er den eldre garde svært negative. Det er heller ingen overraskelse at den tidligere svært så populære Harry, nærmest synker til bunns på popularitetsmålingen.

EKSPERT: Caroline Vagle med grevinne Sophie av Wessex. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
EKSPERT: Caroline Vagle med grevinne Sophie av Wessex. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Det som derimot later til å være et gjentakende faktum ved slike undersøkelser, er at prins Charles ikke er landets foretrukne konge. Denne gangen forteller tallenes tale at hele 47 % av de spurte ønsker at prins William skal bli landets neste konge. Bare 27 % ser for seg at prins Charles, er det beste valget.

Også på YouGovs kongelige popularitetsbarometer troner prins William på topp i skrivende stund, og med seg på pallen har han bestemor dronning Elizabeth på andreplass og kona Kate på tredjeplass. Mens prins Charles, ja han må her ta til takke med en traurig sjuende plass. Til og med søsteren Anne og hennes datter Zara er mer populære!

Ser man på oppslutningen over tid, har William jevnt over høyere oppslutning enn sin far. Dette er åpenbart et nederlag for PR-teamet rundt Charles, som virkelig har gjort hva de kan for å endre folks oppfatning av ham etter skandalene på 90-tallet.

Men også for prinsen selv, som tross alt helt fra han var tenåring har forberedt seg på rollen som konge. Er det en slags hevn fra folket, mon tro? Vil de aldri tilgi ham utroskapsfadesen? Eller er det bare det faktum at de tror sønnen hans er et bedre kongsemne?

OMSTRIDT INTERVJU: Det britiske folk er splittet i synet på Meghan og Harry, ifølge en ny meningsmåling. Foto: Harpo Productions / Reuters / NTB
OMSTRIDT INTERVJU: Det britiske folk er splittet i synet på Meghan og Harry, ifølge en ny meningsmåling. Foto: Harpo Productions / Reuters / NTB Vis mer

Prins William virker nemlig som langt mindre kontroversiell enn sin far, akkurat slik som dronning Elizabeth er. For mens hun er en spesialist på å snakke om været eller andre ukontroversielle tema, er Charles derimot en mester på å tråkke i den kongelige salaten.

Det er jo forventet av de kongelige at de skal være nøytrale og upolitiske, men Charles har likevel vært en urokråke i så måte. Eller kongelig raddis, som han også har blitt kalt. Prins Charles er bekymret for jordkloden vår, driver økologisk landbruk og snakker med blomstene sine.

Ja, han har faktisk vært miljøforkjemper lenger enn de fleste, og har en høy stjerne hos for eksempel Gunhild Stordalen og hennes organisasjon EAT. Han har dessuten vært tilhenger av alternativ behandling - og har svært sterke meninger om moderne arkitektur.

Alt dette og mer til, har han ropt høyt om. Men også litt mer i det skjulte. På 2000-tallet ble han beskyldt for lobbyvirksomhet, etter at det ble kjent at han hadde sent et tjuetalls brev til landets regjering. Det så unektelig ut som et forsøk på å påvirke politikken, men det vitner også om en mann som brenner for mange gode (og ikke fullt så gode) saker.

Om det er de såkalte radikale synspunktene hans, eller såpeoperaen av en kjærlighetshistorie, som gjør han ikke greier å tekke flertallet av britene, er uvisst. Men for en mann som har gått i lære i en mannsalder (bokstavelig talt!), må det uansett være ganske vondt å føle seg uønsket til toppjobben av så mange av sine framtidige «undersåtter».

MISTET PAPPA: Prins Andrew bryter tausheten etter prins Philips bortgang. Foto: Stephen Simpson/Shutterstock/NTB. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Jeg tror dog det kan ta lang tid før spørsmålet virkelig blir aktuelt. For selv om prins Philips død minner oss om at heller ikke hans kone er udødelig – tror jeg dronning Elizabeth kan ha mange gode år igjen.

Genene i familien er bemerkelsesverdig gode, og det forbauser meg ikke om dronningen passerer 100 slik som hennes egen mor gjorde. I så tilfelle vil lærlingen hennes nærme seg 80 år når han skal overta tronen. Ikke akkurat ungdommen, og kanskje er det det som virker så forlokkende med William kontra Charles?

En ny og vital vind over det eldgamle kongehuset. Men uansett hvor fristende det kan være å se for seg favoritten William og hans flotte Kate som landets neste kongepar, ja i stedet for hans gamle far og noe omdiskuterte stemor, kommer det aldri til å skje!

Loven om arverekkefølgen er uomtvistelig, og når alt kommer til alt, er britene ganske så konservative.

Dessuten er arbeidsjernet Charles klar for oppgaven – og jeg tror han vil overraske positivt. William har på sin side tvilsomt et ønske om å bli landets monark før han må, og i hvert fall ikke midt i småbarnsfasen.

Dessuten; om man skulle få lov å velge sin monark ut ifra popularitet, ja da hadde vel strengt talt republikanernes stemme vunnet fram?

For det er i republikken man velger med popularitet som kriterium, mens i monarkiet står tross alt arv, tradisjon og forutsigbarhet som grunnpilarer!

LES OGSÅ: Ut mot reaksjonene: - Ikke slemt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer