Kong Carl Gustaf:

Svenskekongens mange skandaler

Han ble konge allerede som 27-åring, og har siden vært forfulgt av skandaler.

POPULÆR FAMILIE: Dronning Silvia har stått last og brast ved ektemannens side siden bryllupet i 1976. Ekteskapet har imidlertid måtte tåle heftige rykter om utroskap, festing og besøk på strippeklubber. Her med kronprinsesse Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip og prinsesse Madeleine i 2010. Foto: Willi Schneider/ REX/ NTB
POPULÆR FAMILIE: Dronning Silvia har stått last og brast ved ektemannens side siden bryllupet i 1976. Ekteskapet har imidlertid måtte tåle heftige rykter om utroskap, festing og besøk på strippeklubber. Her med kronprinsesse Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip og prinsesse Madeleine i 2010. Foto: Willi Schneider/ REX/ NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke kom nyheten om at den svenske kongefamiliens liv blir dramaserie. Det meldte Variety.

- Alle i Sverige har en relasjon til monarkiet og dets historie, uansett hvilke meninger de har, sa Josefine Tengblad i TV4 og C More, som skal utvikle serien, til avisen.

Margareta Thorgren, det svenske hoffets informasjonssjef, har uttalt til Dagens Nyheter at det er viktig at serien er så nære sannheten som mulig, men at de ikke har kontroll over den dramatiske delen av serien.

1976: Svenskekongen fikk sin Silvia Sommerlath i 1976, tre år etter at han arvet tronen av sin bestefar. Foto: Reginald Davis / REX / NTB
1976: Svenskekongen fikk sin Silvia Sommerlath i 1976, tre år etter at han arvet tronen av sin bestefar. Foto: Reginald Davis / REX / NTB Vis mer

Ifølge avisen skal serien etter planen foregå i ekte «The Crown»-stil. Serien skal følge kongens reise fra barndommen til hans nåværende liv som monark. Carl Gustaf ble konge i Sverige i 1973 - bare 27 år gammel.

Og nettopp dét har ikke vært en lett reise for den svenske kongen. Han har nemlig gjennom årene vært hovedperson i en rekke kongelige skandaler og utsatt for ellevill ryktespredning.

TABBE: Petra Marklund har i ettertid blitt kritisert for ikke å bruke riktig tiltaleform da hun under Victoriadagen henvendte seg til kronprinsessen. Video: SVT Vis mer

Sexmiddager og illegale fester

Flere titalls konger, dronninger, prinser og andre kongelige har gjennom åras løp stått for sjokkerende skandaler verden over. Selv om kongehusene kanskje vil ha episodene glemt, har de tålt tidas tann og står igjen som historiske flekker på de respektive kongemaktenes laken.

Den svenske kongen er intet unntak.

DEN GANG DA: Den svenske kongefamiliens liv blir dramaserie. Her er kongeparet i jula 1977. Foto: Reginald Davis / REX / NTB
DEN GANG DA: Den svenske kongefamiliens liv blir dramaserie. Her er kongeparet i jula 1977. Foto: Reginald Davis / REX / NTB Vis mer

Da boken «Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken» kom i 2010, sendte innholdet mildt sagt sjokkbølger gjennom Sverige. Noe av det som skapte mest hodebry for den svenske kongefamilien, var blant annet anklagene om at kongen hadde ført dronning Silvia bak lyset.

Forfatterne hevdet nemlig at svenskekongen på slutten av 1990-tallet hadde hatt et forhold til Camilla Henemark på si - i over ett år. Det kom også påstander om besøk på illegale nattklubber, i tillegg til at kongen skal ha deltatt i sexmiddager med unge kvinner.

Om disse hendelsene vil vises i den kommende serien er usikkert, men Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle sier at det ikke er usannsynlig at kongens utsvevende liv blir tema i svenske «The Crown».

- Jeg vet ikke hvor «tøffe» de har tenkt å være, men det er ikke usannsynlig at de kommer innom kongens famøse strippeklubb-besøk og kanskje også hans påståtte elskerinne. Prinsesse Madeleines brutte forlovelse er jo også et tema jeg vil tro serien - etterhvert - berører, sier hun.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sa svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Prinsessen brøt som kjent forlovelsen med Jonas Bergström i 2010 - etter at han hadde vært utro med norske Tora Uppstrøm Berg året i forveien.

Vagle sier at hun har ventet på denne nyheten i kjølvannet av «The Crown»-suksessen, og mener et den svenske kongefamilien er en «perfekt case».

- Her er det mye å ta av, og det blir spennende å se hva serieskaperne tar for seg. Svenskekongens liv var jo dramatisk allerede fra han var liten. Han mistet faren i en flyulykke som ettåring, og vokste opp med en sørgende mor. I nyere tid har det jo vært en rekke skandaler i familien, og serieskaperne har mye å velge i, forteller kongehuseksperten.

- «The Crown» har bevist at folk elsker å få komme innenfor de kongeliges fire vegger. Men vi må huske at i slike dramaserier er det også tatt i bruk kunstnerisk frihet. Det er ikke snakk om dokumentarer, legger hun til.

ELSKERINNE?: Det ble kongelig sirkus da Camilla Henemark i 2010 hevdet at hun hadde hatt en ett år lang affære med svenskekongen på 1990-tallet. Foto: Perfect Picture / REX / Shutterstock / NTB
ELSKERINNE?: Det ble kongelig sirkus da Camilla Henemark i 2010 hevdet at hun hadde hatt en ett år lang affære med svenskekongen på 1990-tallet. Foto: Perfect Picture / REX / Shutterstock / NTB Vis mer

Unnvikende svar

Kongen selv holdt seg lenge taus om beskyldningene om affæren, men så seg til slutt nødt til å ta bladet fra munnen.

Da benektet han all form for skyld. Det var imidlertid ikke alle som hadde like lett for å tro på kongens påstander. Han svarte nemlig svært unnvikende på spørsmål om strippeklubb-besøkene.

- Har kongen noen gang vært på en strippe- eller sexklubb? spurte journalisten fra Tidningarnas Telegrambyrå (TT) i et intervju.

- Nei.., nei. Jeg tror faktisk ikke det. Nei, fortalte den svenske kongen, som tydelig dro på svaret.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

- Alle var veldig sikre

En som var svært sikker i sin sak, var den tidligere klubbeieren og nå avdøde Mille Markovic. Han hevdet nemlig å sitte på bildebevis av kongen, som politiet senere tok i beslag. En rekke eksperter gikk senere ut og mente de kompromitterende bildene skal ha vært forfalsket.

- Verden kommer til å få se bevisene, uttalte Markovic til Expressen.

KLUBBEIER: Mille Markovic hevdet å sitte på bilder av kongen på strippeklubb. Foto: Roger Vikström / XP / TT / NTB
KLUBBEIER: Mille Markovic hevdet å sitte på bilder av kongen på strippeklubb. Foto: Roger Vikström / XP / TT / NTB Vis mer

Stripperen Jacklyn Bush, som ikke var på jobb da kongen skal ha besøkt klubben, uttalte til Expressen at hun var skråsikker på at den svenske monarken hadde besøkt klubben.

- Alle var veldig sikre på det, og det er ikke noe rart med det. Alle kjendiser man kan tenke seg var der, fortalte stripperen.

Besøket skal ha skjedd på strippeklubben «Gold Club» under OL i Atlanta i USA i 1996.

1996: Her er den svenske kongefamilien under OL i Atlanta i 1996 - da stripperbesøket skal ha funnet sted. Foto: Aftonbladet / Bildbyrån / NTB
1996: Her er den svenske kongefamilien under OL i Atlanta i 1996 - da stripperbesøket skal ha funnet sted. Foto: Aftonbladet / Bildbyrån / NTB Vis mer

Råkjører

Det er ikke bare strippebesøk og elskerinner som har spist litt av den verdifulle tiden til den svenske kongen.

Flere ganger har han nemlig blitt observert mens han kjører fine biler, riktignok altfor fort, og han er derfor hyppig blitt omtalt som en skikkelig «råkjører».

Blant annet skal kongen ha kappkjørt med sønnen sin, prins Carl Philip (41), på vei hjem fra racingbanen Gelleråsbanan. Fartsgrensen på strekningen er 110 km/t. Det skal ha vært for sakte for monarken, som heller valgte å tråkke gasspedalen i bånn - opp til 160 km/t.

Det svenske hoffet bekreftet senere at monarken kjørte for fort, men hevder han bare så vidt lå over grensa.

Svenskekongen har tidligere også vært involvert i trafikkuhell. I 2005 var det flere som var vitne til at kongens BMW lå svært nærme bilen foran på vei til Stockholm. Da bilen foran måtte stoppe på grunn av en syklist, krasjet bilene inn i hverandre.

TUT, TUT: Det gikk unna da det svenske kongeparet var i København for å markere dronning Margrethes 60-årsdag i april 2000. Foto: Mikael Forsmark-Paulsen / NTB
TUT, TUT: Det gikk unna da det svenske kongeparet var i København for å markere dronning Margrethes 60-årsdag i april 2000. Foto: Mikael Forsmark-Paulsen / NTB Vis mer

På grunn av sin immunitet som monark slapp kongen å blåse i promillekontrollen - til tross for at han var skyldig i uhellet. Deretter fikk han sitte på med sikkerhetspolitiet til hovedstaden, fordi bilen ikke lenger var kjørbar, og slapp unna uten etterforskning av saken.

Også ved en rekke andre anledninger har kong Carl Gustaf tabbet seg ut med høy hastighet - blant annet i april 2000. Da tipset en bilist Dagens Nyheter om at svenskekongen hadde kjørt i 250 kilometer i timen på motorveien mellom København og flyplassen Kastrup.

Kongehuset beklaget, men hevdet at kongen «bare» hadde kjørt imellom 130 og 140 kilometer i timen.

LES OGSÅ: Tabber og skandaler gjennom 40 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer