Prins Henrik er død:

Svensk TV-kanal legger seg flate etter bildetabbe

Svenske SVT brukte bilde av kong Harald da de meldte om prins Henriks dødsfall.

BRUKTE DETTE BILDET: Da svenske SVT skulle melde om prins Henriks bortgang onsdag morgen, brukte de feil bilde til å illustrere saken. Her er kong Harald avbildet sammen med dronning Margrethe i 2014. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BRUKTE DETTE BILDET: Da svenske SVT skulle melde om prins Henriks bortgang onsdag morgen, brukte de feil bilde til å illustrere saken. Her er kong Harald avbildet sammen med dronning Margrethe i 2014. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Da det i morgentimene ble kjent at prins Henrik hadde gått bort tirsdag kveld, meldte den svenske kanalen SVT, som de fleste andre medier, om dødsfallet.

Det var derimot ikke prins Henrik som var avbildet i meldingen på Twitter-kontoen til SVT Nyheter, det var vår egen kong Harald - sammen med dronning Margrethe.

​Innlegget er i senere tid blitt redigert, hvor kanalen nå har tatt i bruk et bilde av prins Henrik og den danske dronningen.

- Bommet

BILDE AV KONG HARALD: Det var ikke prins Henrik av Danmark som var avbildet på SVTs sak om prinsens dødsfall, men kong Harald. Foto: Skjermdump
BILDE AV KONG HARALD: Det var ikke prins Henrik av Danmark som var avbildet på SVTs sak om prinsens dødsfall, men kong Harald. Foto: Skjermdump Vis mer

I en e-post til Se og Hør skriver SVT at de ved en feil publiserte et bilde av kong Harald i stedet for prins Henrik klokken 04.30 i natt.

- Feilen ble raskt oppdaget, og bildet ble tatt bort. Dessverre dukket det feile bildet opp igjen på Twitter seinere på morgenen - et problem vi noen ganger støter på, men som vi vanligvis har rutiner på for å håndtere. Men denne gangen bommet vi, skriver SVTs nyhetssjef på nett Michael Kucera.

- Hvordan oppdaget dere selv feilen?

- Vi mottok e-poster fra oppmerksomme brukere.

Kucera understreker at situasjonen er beklagelig.

- Ja, det er naturligvis beklagelig at vi publiserer et feil bilde, spesielt i en sammenheng som dette, og jeg beklager for at det skjedde. ​

Kondolerer

Det har så langt ikke lykkes Se og Hør å få en kommentar fra Slottet.

Tidligere i dag publiserte imidlertid Slottet en kondolanse til den danske kongefamilien på sine nettsider.

«Våre tanker går til Dronning Margrethe og den nærmeste familie ved prins Henriks bortgang. Våre kondolanser går også til det danske folk».

Kong Harald har også besluttet at det i forbindelse dødsfallet skal flagges på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og på begravelsesdagen.

Saken fortsetter nedenfor.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Meldte at kong Harald er død

Dette er ikke den første saken av liknende art når det gjelder kong Harald. ​I september i fjor meldte Norsk Telegrambyrå (NTB) ved en feiltakelse at den norske kongen hadde gått bort. NTB var den gang raskt ute med å beklage feilen på det sterkeste.

- Det er svært beklagelig at vi sendte ut en feil melding om kongens død. Alle i NTB er veldig lei seg for at dette skjedde, uttalte NTBs sjefredaktør og administrerende direktør Mads Yngve Storvik den gang.

Redaksjonen har bakgrunnssaker og nekrologer om en rekke kjente personer liggende i en egen mappe. Ved jevne mellomrom oppdateres disse. Det var i forbindelse med en slik oppdatering saken ble sendt ut ved en feil.

- Alt tyder på at det er en teknisk feil, og vi ettergår nå våre systemer for å finne ut hva som sviktet. Normalt skal en melding gjennom flere redaksjonelle ledd før den går ut på linjene våre, sa Storvik.

Spøkte om egen død

En måned etter nyhetsblemmen, valgte kongen selv å fleipe med saken under den årlige stortingsmiddagen på Slottet.

- Som dere har skjønt, er ryktet om min bortgang betydelig overdrevet - selv om landets redaksjoner fikk et litt annet inntrykk i september. Den eneste som har gått ut av tiden her i kveld, er nok elgen vi snart får servert, åpnet kong Harald talen sin med den gang. ​

LES OGSÅ: ​Dronningen oppfylte prins Henriks siste ønske

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer