FIKK GRILLE MEDIER: Kronsprinsesse Mette-Marit har flere ganger måtte forholdt seg til «falske nyheter». Denne uken fikk hun ta til motmåle. Her fotografert under landets første tilbakeføringssenter for straffedømte tidligere i oktober. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
FIKK GRILLE MEDIER: Kronsprinsesse Mette-Marit har flere ganger måtte forholdt seg til «falske nyheter». Denne uken fikk hun ta til motmåle. Her fotografert under landets første tilbakeføringssenter for straffedømte tidligere i oktober. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit:

Svarte på «falske nyheter»

- Bortsett fra de to tvillingfødslene i tysk presse, så synes jeg det meste er greit.

(Se og Hør): Som en del av den norske kongefamilien, har kronprinsesse Mette-Marit (44) vært nødt til forholde seg til kritiske journalister.

Under årets Sikt-konferanse i Kristiansand, kronsprinsessens sørlige hjemby, ble rollene omsider snudd om på.

Denne gangen fikk Mette-Marit muligheten til å slå tilbake mot både norsk og utenlandsk presse, en gang for alle.

Ifølge Kampanje var det derimot en tidvis lattermild samtale med Torry Pedersen (60), tidligere nyhetsredaktør i VG.

Dagens tema var falske nyheter, eller «fake news» som det populært blir kalt.

Det er ikke til å stikke under en stol at kronprinsessen selv har vært utsatt for nettopp slike «nyheter».

Løgner i tysk presse

Det er nemlig ikke alle artikler som har omhandlet Mette-Marit, som har hatt røtter i virkeligheten. Tvert om.

I 2004 ble det hevdet litt av hvert om kronprinsessen i tysk presse. Det ble skrevet om både utroskap, problemer i ekteskapet, angivelige graviditeter og aborter.

MOR OG DATTER: Kronprinsesse Mette-Marit sammen med prinsesse Ingrid Alexandra i forbindelse med avdukningen av to nye skulpturer i Slottsparken i Oslo.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MOR OG DATTER: Kronprinsesse Mette-Marit sammen med prinsesse Ingrid Alexandra i forbindelse med avdukningen av to nye skulpturer i Slottsparken i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Det toppet seg da det ble skrevet at kronprinsessen hadde født tvillinger som ble adoptert bort fordi kronprins Haakon ikke var faren.

Dengang refset slottet tysk presse for ondsinnet sladder, mens kronprinsparet selv svarte slik på de fantasifulle overskriftene:

- Dette forholder vi oss til på en galgenhumoristisk måte. Hadde det vært skrevet på samme måte her hjemme hele tiden, hadde forholdet vært et annet.

«Tvillingfødsel»

Under samtalen tok Mette-Marit blant annet opp en VG-artikkel «med et veldig ulekkert bikinibilde av undertegnede». Da bla hun møtt med et muntert motsvar fra VG-sjefen:

- Det ene er regelrett «fake news», som man vet er galt, så har du dårlig journalistikk, og så er det journalistikk du ikke liker.

Mette Marit svarte at hun stort var fornøyd, men at det var en artikkel hun helst skulle ha sett seg foruten.

- Jeg lever så godt med det, så det er veldig greit for meg. Bortsett fra de tvillingfødslene i tysk presse, så synes jeg det meste er greit, svarte Mette-Marit.

Åpent brev

Tidligere i år skrev kronprinsesse Mette Marit (44) et åpent brev til pressen der hun kritiserte flere mediehus for dekningen av kongefamilien.

«Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig», lød det blant annet.

Under samtalen forklarte Mette-Marit at hun føler seg «heldig» med den norske pressen.

- Jeg føler meg utrolig heldig som lever i en medievirkelighet hvor det går an å snakke med journalister og redaktører. Jeg har ringt til dere før, sa hun til en kort latter fra Pedersen.

LES OGSÅ: «Under samme tak»-stjernen fridde til kjæresten