Prinsesse Madeleine:

Svarer på kritikken

Prinsesse Madeleine kritiseres for at hun er fraværende i den svenske kongefamilien.

FRAVÆRENDE: Den svenske prinsesse Madeleine svarer på kritikken om at hun ikke er tilstedeværende. Foto: NTB Scanpix
FRAVÆRENDE: Den svenske prinsesse Madeleine svarer på kritikken om at hun ikke er tilstedeværende. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det har de seneste årene haglet av kritikk mot Sveriges prinsesse Madeleine (37), etter at hun gjentatte ganger ikke har vært til stede under kongelige høydepunkter, som Nobelfesten og svenskekongens bursdagsfeiring.

Prinsessen har tidligere blitt anklaget for å ikke representere det svenske kongehuset i en tilstrekkelig grad, en mening som forsterket seg da de kongeliges arbeidsmengde for fjoråret ble avslørt tidligere i år. «Madde» var nemlig den som jobbet minst av alle Skandinavias kongelige, med bare ni arbeidsdager oppført i 2018.

Til sammenligning hadde vår egen kong Harald (82) hele 140 arbeidsdager, og her ble ikke møter og annet kontorarbeid medregnet.

- Ikke min rolle

Nå nylig møtte prinsessen Svensk Dam til et stort intervju, hvor hun blant annet svarer på kritikken rundt hennes fravær, ifølge Hänt.

- Det er kanskje leit, men på den andre siden så er det jo ikke min rolle heller, sier Madeleine, og sikter til at hun tross alt ikke er tronarving.

I SVERIGE: Da kronprinsesse Victoria fylte 42 år i sommer, var prinsesse Madeleine hjemme i Sverige. Her med sin bror, prins Carl Philip, og hans kone, prinsesse Sofia. Foto: NTB scanpix
I SVERIGE: Da kronprinsesse Victoria fylte 42 år i sommer, var prinsesse Madeleine hjemme i Sverige. Her med sin bror, prins Carl Philip, og hans kone, prinsesse Sofia. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 2013 giftet hun seg med den britisk-amerikanske forretningsmannen Chris O'Neill (45), og har flere ganger flyttet fram og tilbake mellom Sverige og utlandet etter den tid. Paret og deres tre barn er for tiden bosatt i USA, nærmere bestemt Miami, noe som også gjør det vanskelig for prinsessen å møte i alle kongelige settinger.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Hun legger derimot ikke skjul på at hun stiller opp om noen trenger henne, da spesielt storesøster kronprinsesse Victoria (42).

- Når de trenger meg så kommer jeg, og jeg ser på det som at vi skal stå bak henne, og hvis hun trenger støtte så hjelper vi såklart til, forklarer hun.

Mindre ansvar

Prinsesse Madeleine har flere likheter med vår egen prinsesse Märtha Louise (48). I likhet med den svenske prinsessen er heller ikke Märtha tronarving, og har for øvrig også vært bosatt i både London og New York, slik som Madeleine. Prinsesse Märtha Louise bodde i de to metropolene sammen med sin daværende ektemann, forfatter og kunstner Ari Behn (46), og deres barn.

I løpet av fjoråret hadde også Märtha få kongelige oppdrag i forhold til resten av den norske kongefamilien, med 15 arbeidsdager oppført.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle bekrefter at prinsesse Madeleine faktisk står friere til å gjøre det hun selv vil, til tross for at hun er kongelig.

- Hun skal ikke bli dronning som sin søster, så hun står faktisk friere til å gjøre det hun ønsker. Det samme gjelder jo hennes bror prins Carl Philip, men han bor jo i Sverige og er langt mer involvert i kongelige plikter, sier Vagle.

Ulik praksis

Ifølge Vagle er det ulik praksis fra land til land når det gjelder hvor mye søsknene til tronarvingene representerer offentlig.

Kongehuseksperten peker på kontrastene mellom blant annet det norske og det britiske kongehuset.

- I Norge har jo prinsesse Märtha Louise valgt å gi fra seg tittelen «hennes kongelige høyhet», nettopp for å kunne jobbe med sine egne ting. I Storbritannia derimot ser man at både søsknene til prins Charles, samt begge barna hans, er veldig delaktige i det kongelige arbeidet, forteller hun.

LES OGSÅ: Viser frem lille Archie på Afrika-tur

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer