Den danske kongefamilien:

Svarer på kritikken: - Etterstreber kvinnelige gjester

Den danske kongefamilien er nok en gang i hardt vær.

KRITISERES: Kronprins Frederik og dronning Margrethe har stått i flere stormer den siste tiden. Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/NTB
KRITISERES: Kronprins Frederik og dronning Margrethe har stått i flere stormer den siste tiden. Foto: Ritzau Scanpix/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Den danske kongefamilien har stått for en rekke overskrifter etter det såkalte tittelbråket tidligere i år.

Nå er det derimot en annen situasjon som skaper blest rundt familien, ifølge danske B.T.

ÅPNER OPP: I et eksklusivt intervju med danske B.T. sier Prins Joachim og prinsesse Marie at barna deres føler seg «utstøtt». Foto: Bax Lindhardt / B.T. Vis mer

- Definitivt opplevd ekskludering

Torsdag forrige uke inviterte dronning Margrethe (82) og kronprins Frederik (54) til jakt på Fredensborg slott.

Kongehuset publiserte flere bilder fra begivenheten på sin egen nettside, der kun menn var avbildet. Ifølge avisa var det nemlig ingen kvinner ute i jaktfeltet, og i en tidligere sak har de ramset opp gjestelisten.

At kun menn deltok i jakten reagerer førsteamanuensis ved Copenhagen Business School, Christoph Ellersgaard, på.

Ellersgaard mener arenaer for å skape et nettverk, slik som jakt og andre selskaper som primært er for menn, kan gå utover kvinners muligheter på arbeidsmarkedet.

- Når jeg har intervjuet kvinner som har nådd toppen, har de definitivt opplevd at det har vært fora hvor de har blitt ekskludert fra. For det har vært en mannsting, som jakt eller sykling, forklarer Ellersgaard til B.T.

KONGELIG: Det danske kronprinsparet og dronning Margrethe ankommer åpningen av det danske Folketinget etter en turbulent uke. Video: Stig H. Justad Vis mer

Gjestelisten til jaktlaget inkluderte flere av kronprinsens nærmeste venner, samt adelige godseiere.

Ellersgaard mener kongehuset holder fast i noen tradisjonelle kjønnsroller, og beskriver dette som gammeldags.

Han tror at det er sjargongen og kulturen som gjør at jakt fortsatt oppfattes som et mannsdomene.

- Men jeg tror at det kan være veldig sunt for Kongehuset å vurdere om man i 2022, hvis man vil være et godt forbilde, fortsatt bør ha disse veldig kjønnsdelte rommene for moro og nettverksbygging.

Kongehuset svarer

Både i 2019 og i 2021 mottok kongehuset samme kritikk fra flere hold, men valgte da å holde seg tyst. Nå velger de derimot å svare på Ellersgaards kritikk overfor B.T.

Ifølge kongehuset er det forskjell på hvilke gjester fra kultur-og næringsliveliten som blir invitert med på ulike jakter. På Fredensborg er det derimot dronningen selv som avgjør hvem som er invitert til jakt.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Til B.T. forteller kongehuset at de selvfølgelig streber etter å få kvinnelige gjester under den kongelige jakten, og at det deltok to kvinner under den kongelige jakten ved Gulested. Det er også to kvinner som skal delta i den kommende jakten ved Klosterheden.

- Det er dog verdt å bemerke, at kongejakten ved Grib Skov er en riflejakt, og mindre enn fem prosent av danske riflejegere er kvinner ifølge de seneste tallene vi har fra Danmarks Jegerforbund.

Kritiserte jaktparade

Kongefamilien har flere jakttradisjoner, og flere av dem har også fått harde tilbakemeldinger tidligere.

Blant annet mottok familien refs etter en jaktparade i 2016, der dronningen, kronprinsparet og deres tvillingbarn Vincent og Josephine (11) beskuet de døde dyrene etter den tradisjonsrike jakta i Danmarks fjerde største skog, som kronprins Frederik selv har tatt del i.

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Den gang hevdet Ashley Fruno, kampanjeleder i dyrevernsorganisasjonen PETA, at synet av døde, oppskårne dyr kunne sette dype spor hos kronprinsparets tvillingbarn.

LES OGSÅ: Deler bilde etter ulykken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer