Hertuginne Meghans advokat i høringen:

- Svært villedende og uærlig

Retten har avslørt korrespondanse mellom Meghans far og hertugparet i Meghans kamp mot Associated Newspapers.

PRIVATE MELDINGER: I forbildelse med høringen i hertuginne Meghans søksmål mot Associated Newspapers har det kommet frem private meldinger mellom hertugparet og Meghans far, Thomas Markle. Foto: NTB scanpix
PRIVATE MELDINGER: I forbildelse med høringen i hertuginne Meghans søksmål mot Associated Newspapers har det kommet frem private meldinger mellom hertugparet og Meghans far, Thomas Markle. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, fredag 24. april, er dagen for den første høringen i hertuginne Meghans (38) sak mot Associated Newspapers, som står bak publiseringen av avisen Mail on Sunday.

Det skriver Reuters.

Saken bunner i en lengre konflikt mellom hertugparet av Sussex og avisen, der en journalist blant annet i februar i fjor lekket detaljer fra en tydelig privat korrespondanse mellom hertuginnen og hennes far, Thomas Markle (75).

I forbindelse med søksmålet og dagens høring har flere medier, deriblant E! News, fått tilgang på rettsdokumentene - som blant annet inneholder private tekstmeldinger mellom hertugparet og Thomas Markle.

«BECOMING ROYALE»: Hertuginne Meghan Markles far, Thomas Markle, reagerer med sinne over en scene i den nye «Becoming Royale», som baserer seg på Meghan og Prins Harry sitt første år som gift. Vis mer

Harry tryglet svigerfaren

Meldingene det er snakk om skal ha blitt sendt til Meghans far både fra prins Harry (35) og hertuginnen selv i forkant av det storslåtte bryllupet deres i mai 2018. Han dukket som kjent ikke opp på datterens store dag, til tross for at han i utgangspunktet sto på gjestelisten.

Dermed ble det prins Harrys far, prins Charles (71), som førte Meghan til alteret.

TIL ALTERET: Da Meghans egen far ikke kunne stille opp, førte prins Charles henne opp kirkegulvet på bryllupsdagen. Foto: NTB scanpix
TIL ALTERET: Da Meghans egen far ikke kunne stille opp, førte prins Charles henne opp kirkegulvet på bryllupsdagen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Thomas Markle har som kjent levert overskrifter på løpende bånd om sin egen datter til tabloidpressen, og har ikke akkurat gjort hennes nye liv noe enklere.

Til tross for dette skal Meghan likevel ha forsøkt å rette opp i forholdet til sin far, som tilsynelatende ikke har hatt samme ønske. Hertuginnen skal ha forsøkt å nå sin far både gjennom et brev, som den nevnte avisen publiserte i fjor, og en rekke telefonsamtaler og tekstmeldinger.

Enkelte tekstmeldinger - sendt like før bryllupet - har nå blitt delt i retten, der man ser Harry og Meghans desperate forsøk på å få 75-åringen til å heller snakke med dem, fremfor å selge historiene sine til sladrepressen.

I en melding som er gjengitt i rettsdokumentene skal Harry først ha presentert seg, før han ytret et ønske om at hans da kommende svigerfar skulle svare på hans påfølgende anrop.

«Tom, Harry igjen her! Trenger virkelig å snakke med deg. Du trenger ikke unnskylde, vi forstår omstendighetene, men å gå ut offentlig vil bare gjøre situasjonen verre. Hvis du elsker Meg og ønsker å gjøre ting godt igjen, vær så snill og ring meg da det er to andre muligheter som ikke involverer at du må snakke med media», skriver prins Harry videre.

Han legger til at det dessuten var media som skapte hele konflikten i utgangspunktet, og trygler om at Thomas skal ringe tilbake, slik at han og Meghan får forklart ting. Prinsen forteller også at de ikke er sinte, og kun har et ønske om å snakke med ham.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

Prins Harry gir seg derimot ikke der, og avslutter det hele med å advare mot konsekvensene av å gå til media.

«Og alt du sier til pressen, det VIL slå tilbake. Tro meg, Tom. Bare vi kan hjelpe deg, noe vi har forsøkt å gjøre siden dag én.», skrev prins Harry, ifølge rettsdokumentene E! News har fått tilgang på.

Bekymret

Få dager før bryllupet 19. mai, gikk Thomas ut til TMZ og fortalte at han hadde hatt et hjerteinfarkt og at han måtte operere. Han holdt nettstedet oppdatert på situasjonen sin, men skal angivelig aldri ha fortalt datteren om helsetilstanden sin.

Ifølge The Guardian, som også har gjengitt rettsdokumentene, skal nemlig Meghan ha funnet ut om hjerteinfarktet via media, noe som naturligvis vekket bekymring for den da kommende bruden. I flere tekstmeldinger sendt fra Meghan til sin far, får man nå se hvordan hun reagerte på det hele.

15. mai, fire dager før bryllupet, skrev hun følgende:

«Jeg har forsøkt å komme i kontakt med deg i hele helgen, men du svarer ikke på noen av anropene våre eller på noen meldinger … Veldig bekymret for helsen din og tryggheten din, og har gjort alle mulige tiltak for å beskytte deg, men er ikke sikker på hva mer vi kan gjøre hvis du ikke svarer …»

Deretter spør hun om faren trenger hjelp, og foreslår å sende ned et sikkerhetsteam slik de tilsynelatende har gjort tidligere. Meghan forklarer at hun er lei seg over nyheten om at han befinner seg på sykehus, men ber ham likevel ta kontakt, før hun spør hvilket sykehus han befinner seg på.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

I en annen melding skriver Meghan at hun og prins Harry har besluttet å sende ned noen sikkerhetsvakter, som hun forklarer vil være disponible hvis han skulle trenge dem.

Som et svar på alle meldingene, både fra prins Harry og hertuginne Meghan, skal 75-åringen ha avslått sikkerhetsvaktene nok en gang, og fortalt at han kommer til å bli værende på sykehuset i noen dager.

KONFLIKT: Forholdet mellom hertuginne Meghan og hennes far, Thomas Markle, har vært turbulent de par siste årene. I meldinger før bryllupet i 2018 ber hun sin far om å ta kontakt. Foto: NTB scanpix
KONFLIKT: Forholdet mellom hertuginne Meghan og hennes far, Thomas Markle, har vært turbulent de par siste årene. I meldinger før bryllupet i 2018 ber hun sin far om å ta kontakt. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Skjør og sårbar

Ifølge Reuters finner dagens høring i hertugparets sak mot Associated Newspaper sted i Londons høyesterett, og på grunn av coronapandemien må advokater og journalister følge høringen eksternt - med kun dommer Mark Warby til stede i rettssalen. Det er ennå usikkert hvilken dato rettssaken begynner.

Deriblant Sky News og Mirror har referert fra dagens høring.

Mirror skriver at Meghans advokat, David Sherborne, hevder at Mail on Sunday med vilje valgte å utelate eller undertrykke deler av brevet på en svært villedende og uærlig måte - i et kalkulert forsøk på å fremstille hertuginnen i et negativt lys.

Advokaten hevder videre at Thomas Markle hadde gjort det tydelig for Meghan at han ble trakassert og ydmyket av Associated Newspapers og tabloidaviser, men spesielt the Mail.

Journalister skal også ha sporet opp og «manipulert» en «sårbar» og «skjør» Thomas Markle til å gi intervjuer, og ifølge Markle skal ordene hans ha blitt vridd på, mens artiklene i stor grad var fylt med løgner og sludder.

Hertuginne Meghans advokat hevder også at avisen utløste en konflikt mellom Meghan og faren hennes. De to skal ha hatt et svært varmt forhold tidligere, men har ikke snakket sammen siden bryllupet i 2018. Dette kom frem under høringen, ifølge Mirror.

Associated Newspapers benekter alle anklagene.

Boikotter tabloidaviser

Tekstmeldingene ble avslørt i kjølvannet av at hertugparet forrige uke sendte ut et brev til fire britiske tabloidaviser, der de gjorde det klart at det kommer til å være null samarbeid og engasjement fra deres side når det kommer til de gjeldende avisene.

Ifølge Harper's Bazaar ble brevet sendt ut til de britiske tabloidavisene Daily Mail, The Sun, Express og Mirror, der de slår hardt ned på tabloidenes tilnærming og publisering av det som skal være usanne historier knyttet til hertugparet av Sussex.

I brevet, som er gjengitt av magasinet, legger de vekt på at de verdsetter mediers samfunnsoppdrag, og har ikke til hensikt å sensurere. De slår derimot hardt ned på det de mener er ødeleggende journalistikk, som kan svekke folks livskvalitet.

STJAL SHOWET: Tvillingguttene Brian og John Mulroney har fått mye oppmerksomhet etter deres opptreden som brudesvenn. Video: AP Vis mer

- Hertugen og hertuginnen av Sussex har sett folk de kjenner - i likhet med totalt fremmede - få livene sine fullstendig revet i filler uten en god grunn, annen enn at slibrig sladder øker annonseinntektene, heter det i brevet.

Avslutningsvis gjør de det klart at de ikke lenger ønsker å bidra til de fire nevnte avisenes historier, og ber om respekt.

LES OGSÅ: Åpner opp om arrestasjonen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer