BESØKTE FLYKTNINGELEIR: Kronprinsesse Mette-Marit besøkte en flyktningeleir i Jordan under sitt hemmelige besøk i landet. Foto: Julian Parker/Se og Hør
BESØKTE FLYKTNINGELEIR: Kronprinsesse Mette-Marit besøkte en flyktningeleir i Jordan under sitt hemmelige besøk i landet. Foto: Julian Parker/Se og HørVis mer

Svært preget Mette-Marit

Kronprinsparet har personlige samtaler med flyktninger i Jordan.

SEOGHØR.NO: Kronprinsesse Mette-Marit (41) og kronprins Haakon (41) gjester i dag Zaatari flyktningeleir i Jordan, som ligger bare 8 kilometer fra  grensa til Syria.

Leiren ble åpnet i for bare to år tilbake, og huser titusenvis av flyktninger som har flyktet fra terrororganisasjonen IS og de blodige herjingene i nabolandet Syria.

- Jeg er veldig imponert over å se hvordan Jordan åpner opp dørene sine, og tar imot så mange mennesker, sier kronprins Haakon på dagens pressemøte.

I LEIREN: Her er kronprinsparet i flyktningleiren i Jordan. Foto: Julian Parker, Se og Hør
I LEIREN: Her er kronprinsparet i flyktningleiren i Jordan. Foto: Julian Parker, Se og Hør Vis mer

Mange barnebruder

Mange av de syriske flyktningene i leiren som Mette-Marit og Haakon i dag besøker er barn og unge. En stor andel er også i skolepliktig alder, men utdanningstilbudet er ikke tilfredsstillende, noe Flyktninghjelpen er med på å bedre i Jordan.

Forholdene i de syriske flyktningeleirene i Jordan er generelt vanskelige. Stadig flere syriske barnebruder blir også giftet bort til innbyggere i Jordan, både for at de unge jentene skal slippe seksuelle tilnærmelser i flyktningeleiren, men mange blir desverre også giftet bort for å lette den økonomiske byrden for flyktningefamiliene.

6,5 millioner mennesker er på flukt i Syria, og de offisielle tallene på flyktningene som er kommet til Jordan ligger på 620.000 - men man regner med at det reelle tallet er nærmere en million flyktninger. Mens det tidliger kunne komme 4.000 flyktninger over grensa til nabolandet Jordan er nå grensa i praksis stengt, og bare et fåtall klarer å ta seg over i frihet.

Man regner med at 190.000 mennesker er blitt drept i løpet av de siste tre årene som krigen har vart.

TRAGEDIER: De mange mange flykningene i Jordan har hver sin sterke historie å fortelle. Foto: All Over Press
TRAGEDIER: De mange mange flykningene i Jordan har hver sin sterke historie å fortelle. Foto: All Over Press Vis mer

Sterke inntrykk

Det var en preget kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon som møtte flyktningene fra Syria. Forholdene for barn og unge i leiren kan selvsagt ikke sammenlignes med norske forhold. Titusenvis av flyktninger bor i provisoriske telt, og selv om det er satt opp toaletter og man har fått opp et slags elektrisitetsnett er forholdene svært kummerlige. Flykningleirene ligger isolert til i ørkenen, hvor sommrene er glovarme, og vintrene iskalde.

Kronprinsessen synes det er sterkt å komme så tett på mennesker som ikke har et håp for framtiden:

- Men jeg synes også det er fantastisk å se hvordan de møter situasjonen: De velger å lage seg et liv likevel. Det gir sterke inntrykk, sier hun.

En av grunnene til at kronprinsparet har valgt å reise til Jordan er nettopp å sette søkelyset på de mange skjebnene som IS har forårsaket i nabolandet Syria, og se hvordan norske organisasjoner jobber på nært hold for å forbedre livene til flyktningene.

Mange barn har måttet gi opp skolegang etter at de flyktet fra hjemmene sine i Syria. Flyktninghjelpen er en av organisasjonene som har åpnet flere ungdomssentre i Jordan, som tilbyr barn og unge skolegang og kurs. Kursene spenner fra alt fra frisør, skredder til IT-utdannelse og frisørutdanning. I tillegg tilbys kurs i arabisk, matte og engelsk.

Til sammen er 6.100 syriske barn og unge registrert som elever ved Flyktninghjelpens utdanningsprogrammer i Jordan, og 129 lærere har fått opplæring.

FÅR SKOLEGANG: Flyktninghjelpen sørger for at flere tusen barn og unge syriske flyktninger får tilbud om utdanning i Jordan. Foto: All Over Press
FÅR SKOLEGANG: Flyktninghjelpen sørger for at flere tusen barn og unge syriske flyktninger får tilbud om utdanning i Jordan. Foto: All Over Press Vis mer

Etter å ha sett på flere av Flyktninghjelpens prosjekter og hatt samtaler med en syrisk familie som har overlevd massakren i hjemlandet var det en beveget kronprinsesse Mette-Marit som snakket med pressen i dag. Mette-Marit og Haakon møtte en familie på tre med et barn på to måneder. Foreldrene møttes i leiren, og har blitt foreldre i leiren. Møtet med de uskyldige offrene av krigen i Syria har satt sine spor hos det norske kronprinsparet .

- De var veldig åpne og delte litt av sin historie, om hvordan de flyktet fra Syria og livet her. De er veldig utsatt og har en vanskelig livssituasjon. Det er veldig imponerende å se hvordan de håndterer en så vanskelig situasjon, sier Haakon.

Senere i dag skal kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon spise middag med representanter for FN, utenriksminister Børge Brende og representanter for norske organisasjoner som er aktive i Jordan. Under middagen er det også ventet at kronprins Haakon skal holde en tale. Utenriksministeren har akkurat vært i ebola- herjede Sierra Leone på Afrikas vestkyst for å følge ebola-utviklingen på nært hold, så Børge Brende har med andre ord også hatt sterke opplevelser den siste uka.

Stedet hvor kveldens middagen skal foregå holdes hemmelig inntil videre. Etter middagen skal Mette-Marit og Haakon få seg en god natts søvn - på en annen hemmelig adresse.

Stort sikkerhetsapparat

Det er et enormt apparat i sving for å ivareta sikkerhet rundt den norske delegasjonen i Jordan, med Mette-Marit og Haakon i spissen.

Som Seoghør.no kunne melde tidligere i dag er det lagt strenge restriksjoner på hva som kan publiseres når. Pressen får blant annet ikke avsløre hvor kronprinsparet oppholder seg før de har forlatt de ulike besøksstedene og dratt videre.

Også programmet for kronprinsparets besøk i Jordan holdes hemmelig. Dette er på grunn av sikkerheten, og for å minimere sjansen for at eventuelle terrorister skal kunne klare å slå til mot kronprinsparet.

Hadde terrorister lyktes i å skade kongelige eller ministere i et attentat hadde ville det ført til massiv medieoppmerksomhet og blitt forsidestoff i hele verden - akkurat hva terroristene ønsker. Derfor er sikkerheten under besøket på topp, og man tar nærmest alle forhåndsregler som er mulige å ta.

Se og Hørs journalist og fotograf møtte i går kronprinsparet på en hemmelig adresse, like etter at de ankom landet. Stedet Mette-Marit og Haakon bor på holdes kan ikke offentliggjøres på grunn av sikkerhetshensyn. I tillegg til norske spesialtrente livvakter fra eskortetjeneste blir også kronprinsparet fulgt av bevæpnede polititjenestemenn fra Jordan hvor enn de ferdes.

Se og Hør er med i den norske pressedelegasjonen og kommer med jevnlige oppdateringer på Seoghør.no. I tillegg blir det en bred dekning av besøket både i Se og Hør Weekend og i Se og Hørs tirsdagsutgaven kommende uke.

LES OGSÅ: Hvorfor sier ikke Victoria at hun er gravid?