Kongen av Thailand:

Stripper elskerinnen for kongelig tittel

Kongen av Thailand tar tittelen fra sin elskerinne fordi han mener hun har forsøkt å undergrave posisjonen til landets dronning.

UNIKT: I juli ga den thailandske kongen Maha Vajiralongkorn elskerinnen sin kongelig tittel. Nå har han ombestemt seg. Foto: NTB Scanpix
UNIKT: I juli ga den thailandske kongen Maha Vajiralongkorn elskerinnen sin kongelig tittel. Nå har han ombestemt seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I mai giftet kongen av Thailand, Maha Vajiralongkorn (67), seg med sin tidligere general Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya (41) og gjorde henne dermed til dronning.

Bare én måned etter giftemålet ble det kjent at kongen hadde utnevnt en annen kvinne, Sineenat Wongvajirapakdi (34) til gemalinne, som en slags juniorkone - den første i Thailand siden 1921.

Hoffet offentliggjorde også en lang rekke bilder av de to. Men mandag ble hun fratatt både den tittelen og posisjonen som generalmajor samt andre dekorasjoner, melder New York Times.

FLYR: Her er gemalinnen Sineenat i et jagerfly i et bilde det thailandske hoffet sendte ut i august. Foto: Royal Household Bureau/Handout via REUTERS
FLYR: Her er gemalinnen Sineenat i et jagerfly i et bilde det thailandske hoffet sendte ut i august. Foto: Royal Household Bureau/Handout via REUTERS Vis mer

Ifølge hoffet blir hun strippet for posisjonen fordi hun har opptrådt illojalt og forsøkt å ta plassen til dronningen.

Skandaler

Kongen av Thailand har gang på gang skapt en rekke kontroverser og overskrifter knyttet til nakenskandaler, vill festing og overdådige luksusvaner. Fra tidligere har også kongen sju barn fra tre ekteskap som alle endte i skilsmisse.

Imidlertid risikerer den som fornærmer kongehuset i Thailand opptil 15 år i fengsel. Dermed forblir kritikken svært lavmælt.

I en uttalelse fra det thailandske kongehuset mandag, kritiseres derimot Sineenat i krasse ordelag. De mener hennes handlinger er «æreløse, mangler takknemlighet, ikke setter pris på kongelig vennlighet, og skaper splid mellom kongelige tjenere, skaper misforståelser mellom folk, og undergraver nasjonen og monarkiet», ifølge AP.

- Ønsket posisjon

Både dronningen, Suthida, og gemalinnen Sineenat har tidligere tjenestegjort i sikkerhetstjenesten ved slottet. Suthida jobbet også tidligere som kabinpersonell for Thai Airways, mens Sineenat var sykepleier i hæren.

SAMMEN: Den thailandske kongen og gemalinnen sammen på et bilde som ble offentliggjort av kongehuset i august. Foto: File Photo/Royal Household Bureau/Handout via REUTERS
SAMMEN: Den thailandske kongen og gemalinnen sammen på et bilde som ble offentliggjort av kongehuset i august. Foto: File Photo/Royal Household Bureau/Handout via REUTERS Vis mer

I den svært grundige beskrivelsen fra slottet, hevdes det at Sineenat forsøkte å hindre at Suthida ble utnevnt til dronning, og at hun ønsket posisjonen selv.

Ifølge uttalelsen forsøkte kongen å løse problemet ved å utnevne Sineenat til gemalinne.

- Hun var ikke tilfreds med den kongelige posisjonen hun ble tildelt, og fortsatte å gjøre alt for å være likeverdig med dronningen, heter det i uttalelsen.

Omdiskutert

Det er altså langt fra første gang kong Vajiralongkorn tar valg som overrasker. Kongen, som overtok tronen som eldste sønn da hans far Bhumibol Adulyadej gikk bort i 2016, har blant annet vært gift tre ganger før.

Han er ofte blitt omtalt som en «playboy», og det ble hevdet at det i en årrekke hadde vært en stille bekymring over arverekkefølgen i Thailand. Dette ettersom det var fryktet at han aldri ville kunne leve opp til sin fars utøvelse av kongerollen - som for øvrig lenge var verdens lengstsittende monark.

Foruten de ovennevnte årsakene, dukket han opp i en lekket video sammen med sin daværende kone - som bare var iført en truse. Han har også vært kjent for sine overdådige luksusvaner, og skal ikke ha noen som helst interesse for politikk.

At det var bekymring for arverekkefølgen var derfor kanskje ikke helt ubegrunnet.

Tidligere har Vajiralongkorn også utnevnt sin egen puddel til kaptein av det thailandske luftforsvaret.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Derfor har dronningen alltid med sitt eget blod i bagasjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer