Kronpirnsesse Mette-Marit:

Strålte etter den alvorlige sykdomsavsløringen

Stilte på stortingsmiddagen på Slottet.

PÅ PLASS: Prinsesse Astrid, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet. Foto: NTB Scanpix
PÅ PLASS: Prinsesse Astrid, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld holder kong Harald (81) og dronning Sonja (81) den tradisjonelle middagen for stortingsrepresentantene på Slottet.

Hvert år i oktober invitereres de folkevalgte til fireretters middag, og kronprins Haakon (45), kronprinsesse Mette-Marit (45) og prinsesse Astrid (86) er også vanligvis til stede for å kaste glans.

Onsdag ble det kjent, via NRK, at kronprinsessen har fått påvist den alvorlige sykdommen kronisk lungefibrose. Der kom det blant annet frem at trebarnsmoren har slitt med helseutfordringer i noen år nå, og at «plagene de siste årene har vært mer uttalte». Hun har den siste tiden vært gjennom en lang prosess for å finne ut mer av hva det er.

Nyheten kom som et sjokk på det norske folk, som ikke hadde en anelse om kronprinsessens tilstand.

Hun valgte å gå offentlig ut med sykdommen fordi hun i tiden framover er nødt til å begrense arbeidsmengden. Allerede i dag avlyste hun sitt offisielle besøk på Søndre Nordstrand i Oslo, der hun og kronprins Haakon skulle besøke politi og skole i bydelen.

Derfor var det også uvisst om kronprinsesse Mette-Marit ville delta på Slottet i kveld. Men til tross for sykdommen stilte kronprinsessen på Stortingsmiddagen.

Smilende ankom hun hånd i hånd med ektemannen, kronprins Haakon. Han gikk stolt i midten av sin flotte kone og sin tante, prinsesse Astrid.

Saken fortsetter under bildene.

TROSSET SYKDOMMEN: Kronprinsesse Mette-Marit fulgte oppmerksomt med under talene før kongeparets middag. NTB Scanpix
TROSSET SYKDOMMEN: Kronprinsesse Mette-Marit fulgte oppmerksomt med under talene før kongeparets middag. NTB Scanpix Vis mer
ELEGANTE: Kong Harald og dronning Sonja ankommer kongeparets middagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ELEGANTE: Kong Harald og dronning Sonja ankommer kongeparets middagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Takket for omtanken

Da kronprins Haakon stilte på jobb alene i dag, valgte han å snakke til pressen om kronprinsessens helsetilstand utenfor Bjørnholt skole i bydel Søndre Nordstrand.

- Jeg opplever at det er mye omsorg der ute. Det er veldig hyggelig, og fint å ta med seg på veien videre. Vi har visst om dette ganske lenge, så dette er en situasjon som fortsetter, som vi har levd med noen år allerede, men nå vet vi litt mer om årsaken.

- Jeg tror det var riktig å fortelle om dette på nåværende tidspunkt, i og med at kronprinsessens program må justeres noe innimellom, men det tror jeg vi klarer.

Saken fortsetter nedenfor.

VERT: Kong Harald taler for gjestene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VERT: Kong Harald taler for gjestene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Tradisjonen tro holdt kongen tale da alle gjestene var samlet rundt bordet, og på menyen stod det marmorert kveite, sjøkrepstaco, elg fra Sikkilsdalen og lun epledessert, ifølge Kongehusets nettsider.

Stortingsmiddagen ble innstiftet som fast tradisjon av Kong Haakon i 1906, men har røtter helt tilbake i unionstiden. Middagen har vært avholdt alle år siden – kun med unntak av årene under 2. Verdenskrig og når større vedlikeholdsarbeider har gjort det umulig.

Se bilder av gjestene som ankommer Slottet her:

Statsminister Erna Solberg (t.v.) ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (t.v.) ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
F.v. Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
F.v. Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
F.v. Kjell Magne Bondevik, Ingjerd Schou og Per Kristian Foss. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
F.v. Kjell Magne Bondevik, Ingjerd Schou og Per Kristian Foss. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Visste om Mette-Marits alvorlige sykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer