Prinsesse Märtha Louise:

Stort formue-fall

Prinsesse Märtha Louises formue er kraftig barbert.

FALL: Prinsesse Märtha Louises formue har falt kraftig det siste året. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FALL: Prinsesse Märtha Louises formue har falt kraftig det siste året. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble ligningstallene for 2019 offentliggjort. Dermed blir inntekten, formuen og skatten til brorparten av den norske befolkningen offentliggjort, til skue for dem som ville måtte titte. Et par nordmenn er imidlertid utelatt fra skattelistene.

Blant dem er kong Harald (83), dronning Sonja (83) og kronprins Haakon (47), som ikke er skattepliktige. Dermed er de fritatt.

Det betyr imidlertid ikke at alle kongelige får slippe unna. Økonomien til prinsesse Märtha Louise (49), prinsesse Astrid, fru Ferner (88) og Marius Borg Høiby (23) - kronprinsesse Mette-Marits (47) sønn - offentliggjøres nemlig på lik linje med alle andres.

PLANLEGGER FRIERI: I et intervju med Vanity Fair avslører Durek Verrett at han har planlagt å fri til sin kjæreste, prinsesse Märtha Louise. Vår kongehusekspert svarer på om det i framtiden er mulig at Durek blir prins av Norge. Vis mer

Stort fall

I fjor vekket det oppsikt at inntekten til prinsesse Märtha Louise hadde stupt kraftig. For mens Märtha sto oppført med en inntekt på 1,87 millioner kroner i 2017, viser tallene at hun «bare» tjente i overkant av 600 000 i 2018. Også prinsessens formue var kraftig redusert, og hadde gått fra 4,9 millioner i 2017 til to millioner i 2018.

Tallene for i fjor viser at prinsessen tjente rundt 733 000 kroner i fjor. Det er imidlertid formuen som vekker oppsikt her. Hun står nemlig oppført med null i formue, en betydelig nedgang på to millioner kroner.

Se og Hør har vært i kontakt med prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, som opplyser om at de ikke ønsker å kommentere formuesfallet.

PLANLEGGER FRIERI: I et intervju med Vanity Fair avslører Durek Verrett at han har planlagt å fri til sin kjæreste, prinsesse Märtha Louise. Vis mer

Anders Johan Stavseng, kongehusekspert i Se og Hør, lar seg overraske av tallene.

- Prinsesse Märtha har i løpet av fjoråret brukt opp hele formuen. De nye ligningstallene viser null kroner, noe som vanligvis betyr at man har mer gjeld enn penger i banken, sier han, og fortsetter:

- Det har vært et vanskelig fjorår for Märtha, som lenge forsøkte å selge Bloksbjerg på Hankø. Nå har eiendommen endelig blitt solgt – til langt under prisantydning. Men millionene renner ikke nødvendigvis inn på Märthas konto, ettersom bankene på forhånd hadde tatt betydelig pant i eiendommen, sier han.

Tjente egne penger

Økonomien til Marius Borg Høiby vekker også oppsikt. I fjor sto han oppført med både null i inntekt og også dermed null i skatt. Han hadde en ørliten formue på 260 kroner.

2019 ble et annerledes år. Han tjente rundt 71 000 kroner i fjor, og skattet rundt elleve tusen. I likhet med prinsesse Märtha Louise er han oppført med null i formue.

ØKNING: Marius Borg Høiby tjente egne penger i fjor, til forskjell fra året før. Foto: Vidar Ruud / NTB
ØKNING: Marius Borg Høiby tjente egne penger i fjor, til forskjell fra året før. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Prinsesse Astrid, fru Ferner, sin inntekt har vært relativt stabil de siste åra. I 2002 fikk hun nemlig innvilget ærespensjon gjennom Statens pensjonskasse. Tittelen Hennes Kongelige Høyhet og apanasjen fra staten forsvant da hun giftet seg.

NEDGANG: Prinsesse Astrid, fru Ferner, sin formue har gått ned. Foto: Terje Pedersen / NTB
NEDGANG: Prinsesse Astrid, fru Ferner, sin formue har gått ned. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

I fjor tjente hun rundt 880 000 kroner og sto oppført med en formue på 35,8 millioner kroner. Formuen er trolig arv etter prinsessas avdøde far, kong Olav.

I fjor hadde hun en inntekt på 900 000 kroner. Formuen har imidlertid sunket, ned til 33 millioner kroner.

LES OGSÅ: Håvet inn millioner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer