Hertuginne Meghan:

- Større rom for at hun kan uttale seg enn Kate

Derfor får hertuginne Meghan til stadighet bryte med kongelig protokoll.

- KAN IKKE MÅLBINDES: Hertuginne Meghan har gjennom hele sin periode som hertuginne valgt å være svært åpen om sine synspunkter, noe som er stikk i strid med kongelig skikk. Hun får likevel lov, og det er ikke helt uten grunn. Foto: NTB scanpix
- KAN IKKE MÅLBINDES: Hertuginne Meghan har gjennom hele sin periode som hertuginne valgt å være svært åpen om sine synspunkter, noe som er stikk i strid med kongelig skikk. Hun får likevel lov, og det er ikke helt uten grunn. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Gjentatte ganger er det blitt poengtert at hertuginne Meghan av Sussex (37) har giftet seg inn i et ganske annerledes liv enn det hun var vant med. Med en rojal tittel kommer nemlig også forpliktelser og en rekke omstillinger, som den amerikanske eksskuespilleren tidligere har hatt problemer med å finne seg i.

Hvordan man skal kle og te seg er bare noe av det hun fikk innføring i allerede da forholdet med prins Harry (34) ble kjent, men selv med verdens beste lærere, er det enkelt å glemme seg noen ganger.

I helgen valgte hun derimot å bryte en regel som hun har brutt gjentatte ganger før. Dette har hun også fått kritikk for, men det later ikke til at hun bryr seg nevneverdig om det.

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle giftet seg i St. George's Chapel i Windsor Castle. Her sa de «ja» til hverandre. Video: AP Vis mer Vis mer

Kongelige får nemlig ikke uttale seg politisk eller om personlige meninger. Dette er godt forankret i gamle tradisjoner, så det er kanskje ikke så rart at det oppstår furore når noen utfordrer det.

- Handler om feminisme

Det var under et arrangement på New Zealand at 37-åringen ble personlig under en tale.

HOLDT TALE: Hertuginne Meghan snakket om feminisme under en tale på New Zealand. Her står hun foran et portrett av dronning Elizabeth, som på grunn av Samveldet av nasjoner også er dronning i Australia og på New Zealand. Foto: NTB scanpix
HOLDT TALE: Hertuginne Meghan snakket om feminisme under en tale på New Zealand. Her står hun foran et portrett av dronning Elizabeth, som på grunn av Samveldet av nasjoner også er dronning i Australia og på New Zealand. Foto: NTB scanpix Vis mer

Før hun møtte prins Harry etablerte Meghan seg som en tydelig feminist, og selv om enkelte kanskje mener at det ikke er forenelig med livet hun lever nå, lar hun seg ikke stoppe når hun snakker om kvinnekamp.

Talen ble holdt i forbindelse med at det er 125 år siden kvinner fikk lov til å stemme i landet.

- Prestasjonene til kvinnene i New Zealand som jobbet for sin rett til å stemme, og var de første i verden til å klare det, blir beundret over hele verden. Jeg ser frem til denne spesielle markeringen, og reflekterer over viktigheten av den, men jeg ser også hva dette symboliserer, sa hun, og fortsatte:

STASELIG: Hertuginne Meghan og prins Harry, her fotografert med New Zealands statsminister Jacinda Arden, er på en 16 dager lang tur rundt om i Oseania. Foto: NTB scanpix
STASELIG: Hertuginne Meghan og prins Harry, her fotografert med New Zealands statsminister Jacinda Arden, er på en 16 dager lang tur rundt om i Oseania. Foto: NTB scanpix Vis mer

- For ja, stemmerett for kvinner handler om feminisme, men feminisme handler om rettferdighet, sa hun.

Talte i FN

Med dét sa hertuginne Meghan også tydelig ifra om hva hun mener om nettopp feminisme. I alle andre sirkler enn kongelige ville det vært uproblematisk, da folk flest er feminister som tror på likestilling. Det har derimot hendt at enkelte eksperter har rynket på nesen når hun har uttalt seg om lignende ting tidligere.

ÅPENT: Hertuginne Meghan var klar i sin tale da hun hyllet New Zealand for sine feministiske holdninger. Foto: NTB scanpix
ÅPENT: Hertuginne Meghan var klar i sin tale da hun hyllet New Zealand for sine feministiske holdninger. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er nemlig høyst uvanlig at det britiske kongehuset uttaler seg politisk. Dronningen uttaler seg eksempelvis aldri om Brexit. I 2004 og 2005 vakte det stor oppsikt da det ble kjent at prins Charles hadde skrevet brev til en rekke britiske ministre, og dermed brutt tradisjonen for politisk nøytralitet.

Da The Guardian i 2015, etter en ti år lang juridisk kamp, vant retten til å publisere brevene fra prins Charles, fikk tronarvingens innblanding i politikken på ny stor oppmerksomhet og kritikk.

Meghan er imidlertid tidligere FN-ambassadør, og i 2015 holdt den amerikanske skuespilleren en sterk tale i FN om kvinners rettigheter, foran blant andre den daværende generalsekretæren Ban Ki-moon.

BRYTER KONGELIG ETIKETTE: Meghan Markle uttalte seg politisk på pressekonferansen den 28. februar. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Kan ikke målbinde henne

Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, forteller at hun skjønner at enkelte kan reagere på uttalelsene til Meghan. Likevel finner hun det naturlig at hertuginnen uttaler seg om feminisme, spesielt på et arrangement som omhandler kvinner og likestilling, og Vagle tror ikke negative tilbakemeldinger kommer til å stoppe den frittalende amerikaneren.

- Den britiske kongefamilien er kanskje ventet å være enda mer nøytrale enn hva vi ser fra vår egen kongefamilie, men jeg tror aldri man kan målbinde hertuginne Meghan. Dette er noe hun virkelig brenner for, sier hun, og fortsetter:

- Det er dessuten større rom for at hun kan uttale seg enn for eksempel hennes svigerinne Kate, som er mer bundet i kraft av å være gift med prinsen som en dag skal ta over tronen.

SKILLER SEG FRA KATE: Hertuginne Meghan har hakket større frihet enn sin svigerinne hertuginne Kate (t.v.). Foto: REX/Shutterstock/ NTB scanpix
SKILLER SEG FRA KATE: Hertuginne Meghan har hakket større frihet enn sin svigerinne hertuginne Kate (t.v.). Foto: REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Vagle forteller at det finnes flere eksempler på ganger hvor kongelige har vært politiske, både i inn- og utland. Her hjemme i Norge er blant andre dronning Sonja en uttalt feminist.

- De kongelige skal jo i utgangspunktet holde seg nøytrale og upolitiske, men dette er en balansegang. Under årets stortingsmiddag kom selv kong Harald inn på det siste årets #metoo-avsløringer, og sa at det maner til ettertanke. Det er jo bare omsorg og sunn fornuft, forklarer hun.

Flere eksempler

Dette er ikke første gang hertuginnen har utfordret kongelig etikette. Sist hun skapte overskrifter for noe lignende, var da hun i slutten av september var ute på sitt første solo-oppdrag. Den gang vekket oppførselen hennes interesse nok en gang, meldte Daily Mail.

Den ferske hertuginnen åpnet utstillingen «Oceania» på Royal Academy of Arts i London, og Meghan ankom arrangementet i en sort Givenchy-kjole som hadde en prislapp på nesten 27 000 kroner, ifølge Express.

At Meghan valgte å iføre seg sort, kan anses som et brudd på de kongelige britiske kleskodene, og føyer seg inn i rekken av eksempler på at Meghan gjør litt som hun selv vil.

HVA MED SIKKERHETEN?: Ifølge etiketteekspert William Hanson er det ofte sikkerhetshensyn som er grunnen til at kongelige ikke skal lukke sine egne bildører. Foto: NTB scanpix
HVA MED SIKKERHETEN?: Ifølge etiketteekspert William Hanson er det ofte sikkerhetshensyn som er grunnen til at kongelige ikke skal lukke sine egne bildører. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge Mental Floss er sort stort sett forbeholdt anledninger der det sørges, inkludert «Remembrance Day» - der man minnes dem som har falt i strid.

Imidlertid var det ikke først og fremst antrekket hennes som fikk oppmerksomhet den gangen, men noe annet som heller ikke er helt i tråd med kongelig etikette.

Da Meghan ankom utstillingsåpningen, lukket hun nemlig sin egen bildør! For mannen i gata er jo ikke dette særlig spesielt, men i kongelige kretser er det mer uvanlig. Dermed var det en rekke eksperter som bet seg merke i hertuginne Meghans lille «bildør-bommert», ifølge Daily Mail.

LES OGSÅ: Gjorde samme «feil» som dronningen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer