<strong>OPPTATT AV MENTAL HELSE:</strong> Prins William snakket om mental helse under World Economic Forum i Davos onsdag. Her avbildet med kona, hertuginne Kate, ved en annen anledning. Foto: NTB scanpix
OPPTATT AV MENTAL HELSE: Prins William snakket om mental helse under World Economic Forum i Davos onsdag. Her avbildet med kona, hertuginne Kate, ved en annen anledning. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prins William:

Stjernene nektet å stille opp for prinsens hjertesak

Da prinsen gikk til stjernene for å få blest rundt initiativet «Heads Together», takket alle nei.

Publisert

Prins William (36), hertugen av Cambridge, er nummer to i den britiske arverekken, etter sin far Charles. Prinsen er for tiden i sveitsiske Davos, der han i likhet med prinsesse Märtha Louise (47) gjester World Economic Forum, der flere viktige temaer står på agendaen.

Blant dem mental helse.

Prins William åpnet der opp om initiativet «Heads Together», som har som formål å skape mer åpenhet rundt temaet. Han henvendte seg til flere kjendiser i Storbritannia, men ingen av dem ønsket å være en del av en slik kampanje, sier han ifølge BBC. Ifølge prinsen ønsket ingen av dem å bli assosiert med tematikken.

<strong>I DAVOS:</strong> Prins William av Storbritannia. Foto: NTB scanpix
I DAVOS: Prins William av Storbritannia. Foto: NTB scanpix Vis mer

William mener det fortsatt er knyttet mange fordommer rundt det å slite psykisk, og han mener det er mange som «lider i stillhet».

- Av en eller annen grunn synes folk det er flaut å snakke om følelser. Det gjelder spesielt briter, sier prinsen ifølge BBC.

SKAPTE KAOS: Prins Harry og William er ute i gatene i Memphis i USA, noe som skapte kaos i gatene. Video licensed from Splash News / All Over Press Vis mer Vis mer

Åpen om egne problemer

Han tror dette går langt tilbake, og at generasjonene opp gjennom tidene har «arvet» denne måten å tenke på.

Men prinsen var også åpen om at han selv tidvis har hatt det vanskelig. Han nevnte en episode han beskrev som en han «aldri trodde han skulle komme seg gjennom».

<strong>PILOT:</strong> Prins William har både jobbet som pilot i forsvaret og som ambulanse-pilot. I juli 2017 hadde han sitt siste skift i sistnevnte arbeid. Foto: AFP / NTB Scanpix
PILOT: Prins William har både jobbet som pilot i forsvaret og som ambulanse-pilot. I juli 2017 hadde han sitt siste skift i sistnevnte arbeid. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

William skal ha sett svært preget ut, og la ikke skjul på at det fortsatt er vanskelig å snakke om - også fordi det skal være relatert til barna George (5), Charlotte (3) og Louis (9 måneder).

<strong>FAMILIE PÅ FEM:</strong> Prins William fortalte åpenhjertig om at han flere ganger som luftambulansepilot jobbet med veldig traumatiserende oppdrag hvor barn var involert. Foto: NTB scanpix
FAMILIE PÅ FEM: Prins William fortalte åpenhjertig om at han flere ganger som luftambulansepilot jobbet med veldig traumatiserende oppdrag hvor barn var involert. Foto: NTB scanpix Vis mer

Se og Hør har tidligere omtalt prins Williams beslutning om å si opp pilotjobben. Han har nemlig fått mange sterke inntrykk gjennom jobben som luftambulansepilot, mange av dem relatert til barn.

- Jeg jobbet flere ganger med veldig traumatiserende oppdrag hvor barn var involvert. Etter at jeg fikk mine egne barn, var det relasjonen mellom jobb og privatliv som fikk meg til å bikke over kanten. Jeg begynte å føle på ting som jeg aldri hadde følt på før, og jeg ble veldig trist og nedfor, fortalte han.

Besøkte Norge

Prinsen har siden satt fokus på viktigheten av gode samtaler som et forebyggende tiltak for psykiske lidelser.

Prinsen var som luftambulansepilot en del av et team bestående av spesialutdannede leger, intensivsykepleiere og piloter som leverer akuttmedisinske tjenester.

Da hertuginne Kate og prins William besøkte Norge i februar i fjor, benyttet prinsen igjen sjansen til å snakke om mental helse.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Ifølge Reuters har William tidligere oppfordret britiske menn til å senke skuldrene og gi slipp på frykten for å vise følelser.

Men William er også engasjert i kampen mot global oppvarming. Tidligere under verdenstoppenes møte i Davos, hadde han en lengre samtale med Sir David Attenborough (92) om hva som kreves for å redde verden fra klimaendringene generelt og hvordan man skal bevare regnskogen i Brasil.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Sliter med samme lidelse som hertuginne Kate

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer