Kronprinsesse Matte-Marit:

Stepper inn for svigerfar: - Kongelige må også jobbe overtid

Må hjelpe den sykmeldte kongen.

VIKARIERER: Onsdag ble det kjent at kong Harald har sett seg nødt til å sykemelde seg som følge av smerter i foten. Kronprins Haakon skal ta over hans plikter, men lørdag kveld får han hjelp av sin kone. Da stepper nemlig hun inn som vikar. Foto: NTB Scanpix
VIKARIERER: Onsdag ble det kjent at kong Harald har sett seg nødt til å sykemelde seg som følge av smerter i foten. Kronprins Haakon skal ta over hans plikter, men lørdag kveld får han hjelp av sin kone. Da stepper nemlig hun inn som vikar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Onsdag kom beskjeden om at kong Harald (81) er blitt sykmeldt som følge av overbelastning og smerter i den ene foten.

Han kommer derfor til å trekke seg tilbake fra sine offisielle plikter ut uka, til han igjen skal tilbake på jobb for fullt.

- Jeg tror han kommer til å komme veldig fort til hektene igjen, sa kronprins Haakon (44) til NTB torsdag.

Det sørger for at en del av kongens program må overtas av andre. Hans sønn er i perioden utnevnt som kronprinsregent.

Det betyr at han i prinsipp fungerer som konge i perioden kong Harald ikke kan utføre sine oppgaver. Til helga endres imidlertid planene noe. Lørdag skulle egentlig kongen ha vært til stede under feiring av 150-årsjubileet til Det Norske Samlaget, men kan av naturlige årsaker ikke delta nå.

Blir svigerfars erstatter

Kronprinsesse Mette-Marit (44) har imidlertid bestemt seg for å steppe inn for sin syke svigerfar. Det er nå endret i programmet på Slottets nettsider.

Kongehusekspert i Se og Hør, Anders Johan Stavseng, tror han har svaret på hvorfor denne oppgaven falt i fanget på kronprinsessa.

- Den norske kongefamilien stiller alltid opp for hverandre. De er nesten som et firma å regne. Å få noen av kongefamiliens medlemmer på besøk betyr svært mye for mange organisasjoner og tilstelninger, og det sitter derfor lang inne å måtte avlyse, forteller han til Dagbladet og fortsetter:

- De kongelige ønsker ikke å skuffe arrangører eller inviterte gjester, og gjør alt de kan for å finne en kongelig erstatter. Av og til må også de kongelige jobbe overtid, om man kan si det på den måten. Jeg er sikker på at kronprinsesse Mette-Marit består vikarjobben med glans, forteller han.

Han er ikke helt sikker på hvorfor kronprinsen ikke skal delta, men Stavseng regner med at han har nok å holde fingrene i om dagen. Han skal blant annet holde statsråd og audiens på Slottet på fredag, i kongens sted.

At oppgaven går til hans kone, passer derimot med hennes interessefelt som hånd i hanske.

- Det er Det Norske Samlaget som feirer jubileum, og kronprinsessa treffer nok mange kjente forfattere. Mette-Marit har arrangert flere litteraturtog, og er en dedikert bokorm, som hun kaller seg selv på Twitter, forteller han.

Dagbladet har vært i kontakt med fungerende informasjonssjef ved Slottet, Ole Edvard Wold-Reitan, som ikke ønsker å kommentere saken.

Rutinert vikar

Dette er ikke første gang kronprinsesse Mette-Marit har sett seg nødt til å bistå i offisielle oppdrag som ikke er hennes egne.

Da kong Harald skulle legge ned grunnsteinen for det nye Munch-museet i Bjørvika i 2016, steppet Mette-Marit inn, ettersom kong Harald skulle i begravelse.

- Hun har også tidligere steppet inn for dronning Sonja, på samme måte som andre medlemmer av kongefamilien har tatt på seg Mette-Marits forpliktelser når hun har vært forhindret, forteller Stavseng.

Sist i høst vikarierte hun for dronninga. Hun skulle egentlig vært på to arrangementer i Trondheim den 31. oktober. Hun skulle være til stede under åpningen av utstillingen «Dronningens Ja», og på markeringen av 500-årsjubileet for reformasjonen i Nidaros domkirke.

Presseansvarlig ved Slottet, Sven G. Gjeruldsen, fortalte at avlysningen skyldtes ryggproblemer hos dronninga.

Vanlig praksis

De nevnte eksemplene føyer seg bare i rekken av ganger kronprinsfamilien har måttet steppe inn for kongen eller dronninga.

I 2015 måtte kong Harald avlyse en opptreden på grunn av ryggsmerter, og derfor måtte kronprins Haakon ta over hans offisielle oppgaver.

Kong Harald er sjelden syk og avlyser så å si aldri offisielle oppdrag. Kongen har imidlertid vært rammet av både kreft og blitt hjerteoperert, men 81-åringen har de siste åra gjennomført et omfattende reiseprogram.

I 2015 hadde han rukket å besøke både Sørpolen, statsbesøk til Australia og offisielt besøk i Washington og Alaska, for å nevne noe. Han hadde dessuten et tett program på daglig basis.

En liknende episode som den nå utspilte seg i fjor i Danmark. Prins Joachim (48) ble landets konge, da dronning Margrethe og kronprins Frederik var bortreist. Stavseng kunne den gang fortelle at dette er vanlig praksis, og at det også har funnet sted i Norge.

- At prins Joachim er riksforstander betyr i praksis at han overtar dronning Margrethes oppgaver som statsoverhode. Rett og slett en dronning-vikar, om man vil, sa han.

LES OGSÅ: Slik slutter tv-karrieren til Meghan Markle