Starter kronerulling for kronprinsparet

Sambygding er bekymret over forfallet på Skaugum gård.

FÅR HJELP: Det er startet kronerulling for Rødlåven på Skaugum.  Foto: Andreas Fadum
FÅR HJELP: Det er startet kronerulling for Rødlåven på Skaugum. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Kronprinsfamilien bor på Skaugum gård i Asker, som ligger ved populære friluftsområder som Semsvannet og Skaugumåsen. For advokat Ulrik Hegnar har Skaugums rødlåve ved Semsveien vært et merke i kulturlandskapet siden han var liten skolegutt.

Nå reagerer Hegnar på forfallet, og har skrevet om sine begymringer i et leserinnlegg i avisen Budstikka.

- Vi skulle til Sem gjestegård på minnestund. Da så jeg at den gamle, flotte låven holder på å forfalle helt med ødelagt tak og svært dårlig vedlikehold, skrev han.

Lokalavisen for Asker og Bærum har en egen sak på adovkatens bekymringer, hvor han oppfordrer til spleiselag for å hjelpe kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

HILSER BYGDA: Hver 17.mai stiller hele kronprinsfamilien opp tidlig om morgenen for å vinke til barnetoget på Skaugum.  Foto: Andreas Fadum
HILSER BYGDA: Hver 17.mai stiller hele kronprinsfamilien opp tidlig om morgenen for å vinke til barnetoget på Skaugum. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Hvis vårt ellers utmerkede kronprinspar på Skaugum ikke ser seg i stand til å holde låven vedlike, håper jeg virkelig at Asker kommune, andre vernemyndigheter og private ser seg i stand til i hvert fall å sørge for at taket er tett, sier han til Budstikka.

I tillegg oppfordrer han kong Harald til å bidra på kronerullingen. Kongen har selv vokst opp på Skaugum, og dessuten bodd der i voksen alder helt til kronprinsparet overtok og flyttet inn i 2003.

- Jeg gir herved 3000 kroner til bevaring av låven, og utfordrer familiene Fossum, Nore, Wøyen, kong Harald og andre til å bidra, sier Hegnar til avisen.

Gården er kongefamiliens private eiendom, i motsetning til for eksempel Det Kongelige Slott, som er statens eie. Hovedbygningen brant ned i mai 1930. Den nye hovedbygningen ble tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg og sto ferdig i 1932.

Skaugum gård har vært i kongefamiliens eie siden 1929. Eiendommen er på 480 mål dyrket jord, 660 mål skog og 140 mål annet areal. Store deler av gården ligger innenfor Semsvannet landskapsvernområde.

Kong Olav bodde på Skaugum til 1968. Da ga han eiendommen i bryllupsgave til kronprins Harald og kronprinsesse Sonja.

Det har ikke lykkes Se og Hør å få en kommentar til saken fra Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

LES OGSÅ: Nå skal Gunhild Stordalen lære kronprinsessene om mat

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer