Ari Behn

- Står oss nær

Kong Carl Gustaf sender sine tanker til Ari Behns nærmeste. Dødsfallet vekker oppsikt i utlandet.

SØRGER: Også den svenske kongefamilien sørger over Ari Behns dødsfall. Her er han og prinsesse Märtha Louise under kong Carl Gustafs 70-årsdag på Stockholms slott i 2016. TIl venstre dronning Silvia. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix
SØRGER: Også den svenske kongefamilien sørger over Ari Behns dødsfall. Her er han og prinsesse Märtha Louise under kong Carl Gustafs 70-årsdag på Stockholms slott i 2016. TIl venstre dronning Silvia. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ari Behn tok sitt eget liv første juledag. Han ble 47 år gammel.

Kongefamilien og et samlet Kjendis-Norge har delt sin sorg etter dødsfallet onsdag kveld. Dødsfallet preger også de skandinaviske landene og verden for øvrig onsdag.

Den svenske kongen Carl Gustaf er blant dem som har sendt en kondolanse.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Sto oss nær

- Vi har mottatt beskjeden om Ari Behns tragiske bortgang. I mange år kjente vi ham som en del av den norske kongefamilien, som står oss nær. Våre tanker går til hans nærmeste, sier kongen i en uttalelse.

Aftonbladets kongehusekspert Jenny Alexandersson forteller at Behn og Märtha Louise var nære venner av den svenske kronprinsessefamilien.

Behn og prinsesse Märtha Louise var ofte på besøk hos kronprinsesse Victoria og hennes familie, ifølge Alexandersson.

- Victoria satte stor pris på Ari Behn. De kom ofte på besøk, og barna deres har hengt mye sammen. Også vår kongefamilie er i sorg, sier hun.

TENNER LYS: Forfatter og kunstner Ari Behn er død. Han ble 47 år gammel. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Elsket

Hun beskriver Behn som en fargerik person, som til tider har vært kontroversiell.

- Behn var omdiskutert og ikke så kongelig. Han var ganske fri. Men han var likevel elsket av det norske folk, sier Alexandersson, ifølge NTB.

Behn var ikke redd for å si sin mening, noe som ikke alltid er så vanlig blant de kongelige, ifølge Alexandersson, som beskriver Behn som en varm person.

- Han var veltalende, åpen, sjarmerende, karismatisk, sier hun.

Trenger du hjelp?

Akutt selvmordsfare: 113

Legevakt: 116117

Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no

Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no

Medfølelse fra kongen

Kong Harald og Slottet har også delt sin sorg onsdag kveld.

- Det er med stor sorg dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham, heter det i uttalelsen.

- Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne. Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa - og har dyp medfølelse med hans foreldre og søsken, som nå har mistet sin kjære sønn og bror. Vi ber om at Aris nærmeste familie får ro i denne vonde tiden.

Kronprinsparet har også uttalt seg. De sier følgende:

- For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari. Tankene våre går spesielt til Maud, Leah, Emma, prinsesse Märtha Louise og Aris nærmeste familie.

Oppsikt i utlandet

Ari Behns død vies stor oppmerksomhet i utenlandske medier og preger fronten på en rekke nettaviser verden over.

«Breaking: Kongehuset i sorg», står det å lese med store krigstyper på fronten til danske BT , mens tittelen hos svenske Aftonbladet lyser «JUST NU: Ari Behn död - blev 47 år».

Daily Express i Storbritannia har også Behns dødsfall på sin front under tittelen «Ari Behn dead: Norweigan Princess Martha Louise's ex-husband dies aged 47».

Britiske The Daily Mirror skriver også om tragedien som har rammet det norske kongehuset under tittelen «Royal heartbreak as Norwegian princess' ex-husband takes own life», skriver NTB.

Det samme gjør amerikanske New York Times Post , samt en rekke nettsteder og blogger viet kongelige verden over, som Royal Central. «Tragedy in Norway as Princess Martha-Louise’s former husband Ari Behn takes his own life», lyder deres tittel.

Tre barn

Ari Behn var gift med prinsesse Märtha Louise fra 2002 til 2016. Paret har de tre barna Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11). De har hatt delt omsorg for barna.

I tillegg var Behn godt kjent for sitt kunstneriske talent. Behn fikk sitt skrivende gjennombrudd med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999. Verket solgte over 100 000 eksemplarer og fikk blant annet terningkast seks i VG.

2018 ble året Behn for alvor slo gjennom som kunstmaler. I Norge hadde Behn langt over 50 pop up-utstillinger over hele landet, og i 2018 solgte han malerier for 5,7 millioner kroner. Våren 2019 var han i Los Angeles for å satse videre på kunstkarrieren og knytte kontakter.

LES OGSÅ: Ari Behn er død

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer