Dronning Margrethe:

Spesiell detalj vekker oppsikt

Har fremdeles ikke kvittet seg med vanen.

FARTER RUNDT: Dronning Margrethe er i disse dager på togreise for å gjeste en rekke kunstutstillinger. Foto: Claus Fisker / AFP / NTB
FARTER RUNDT: Dronning Margrethe er i disse dager på togreise for å gjeste en rekke kunstutstillinger. Foto: Claus Fisker / AFP / NTB Vis mer
Publisert

At kongelige togturer ofte vekker oppsikt, er det ingen tvil om. Da hertuginne Kate (39) og prins William (38) var på en tre dagers togtur i fjor høst, var det nemlig flere som stusset over én spesiell detalj.

Den gang gikk hertugparet av Cambridge om bord på det britiske kongetoget, som har vært i bruk siden dronning Victorias regjeringstid på 1800-tallet. Ifølge People består togsettet, som ikke er pusset opp siden 70-tallet, kun av enkeltsenger.

Det betyr at prinsen og hertuginnen måtte se seg pent nødt til å sove hver for seg under reisen - i egne senger forbeholdt menn og kvinner.

Denne gangen er det danske dronning Margrethe (81) som er på reise, og fansen har bitt seg merke i én detalj.

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Detalj vekker oppsikt

Dronningen, som vanligvis liker best å reise i det danske forsvarets helikopter, har nemlig steget om bord på kongehusets luksuriøse spesialvogn - som tar henne fra Københavns Hovedbanegård.

I salongvognen sitter også prinsesse Benedikte (76), dronningens søster. Søstrene var på vei til Kolding for å delta på en rekke kunstutstillinger, etter at de onsdag fikk klarsignal til å åpne igjen etter flere måneder.

Den luksuriøse vognen er fylt med dansk kunst, designmøbler og lekre farger. I tillegg er det en spesiell deltalj som nå får rojale fans til å juble.

På et bilde av togturen, publisert av kongehuset selv, kan man nemlig tydelig se et stort askebeger plassert på bordet foran dronning Margrethe.

«Dronningen får gjerne røyke på toget! Love it», skriver en bruker.

«Herlig å se at enkelte tradisjoner bevares», skriver en annen.

«Og som eneste togpassasjer i Europa får majesteten røyke, mens hun fraktes rundt», skriver en tredje, og legger til to latteremojier.

«God tur - lekker vogn. Det er langt mellom hver gang man ser et askebeger på et sofabord. Kan ikke huske sist det var en naturlig ting i hjemmet», påpeker også en bruker.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

- Privatsak

Det er ingen hemmelighet at den danske monarken er en ivrig røyker, og selv etter en årrekke som storrøyker har hun fremdeles ikke klart å kvitte seg med vanen.

Med åra har hun også fått mye kritikk fra ulike hold, og hun har faktisk gått med på å røyke mindre under offentlige tilstelninger. Hun holder imidlertid fast ved at det hele er en privatsak.

STORRØYKER: Dronning Margrethe har røyket i en årrekke, og har fremdeles ikke kvittet seg med vanen. Foto: Tim Rooke / REX / NTB
STORRØYKER: Dronning Margrethe har røyket i en årrekke, og har fremdeles ikke kvittet seg med vanen. Foto: Tim Rooke / REX / NTB Vis mer

- Det er min privatsak, har hun nemlig uttalt ved en rekke tilfeller, ifølge Expressen.

Ifølge avisen skal hun også en gang ha sagt at hun abdiserer om hun må slutte å røyke.

Ellevill sum

Helt siden 1854 har den danske kongefamilien blitt fraktet rundt i ulike togvogner. Vognen Margrethe og Benedikte sitter i på bildet, ble gitt i gave til monarken fra DSB (Danske statsbaner journ.anm.) da hun fylte 60 år.

Til tross for at det en gang var en gave, koster den ikke rent lite å holde vedlike. DSBs kommunikasjonssjef, Niels-Otto Fisker, har nemlig tidligere uttalt til danske Se og Hør at den kongelige togvogna kostet rundt 300 000 danske kroner å vedlikeholde i 2018.

Klipp fra "Luksusfellen": Silje Sandmæl viser Roger hvor mye han taper på røyk og smågodt i året. Vis mer

Beløpet dekker blant annet rengjøring av den kongelige ventesalen på Københavns Hovedbanegård, samt utgifter til lokomotiv, brennstoff, vedlikehold, klargjøring og kjøring.

Videre ble det opplyst at det kostet omlag 150 000 for hver tur monarken ønsket å ta, men at siden medlemmer av det danske kongehus har frikort hos DSB, kjører de gratis.

LES OGSÅ: - Stump den røyken, farmor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer