Sparket fem - gikk shoppingamokk

Det danske kronprinsparet brukte seks millioner mer i 2010 i forhold til året før, hvor de sparket ansatte på grunn av overforbruk.

INNREDET HJEMMET: - Det er klart at når man flytter inn i et nytt slott, skal det kjøpes ting, sier det danske hoffets økonomisjef, Søren Kruse, som kommentar til kronprins Fredrik og kronprinsesse Marys enorme forbruk. Foto: SCANPIX
INNREDET HJEMMET: - Det er klart at når man flytter inn i et nytt slott, skal det kjøpes ting, sier det danske hoffets økonomisjef, Søren Kruse, som kommentar til kronprins Fredrik og kronprinsesse Marys enorme forbruk. Foto: SCANPIX Vis mer
SEHER.NO: Danmarks kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har gått amok i en større innkjøpsrus, skriver Ekstrabladet.

Ifølge den danske avisen skal kronprinsparet i 2009 ha brukt litt over fem millioner kroner, mens forbruket i 2010 ekspolderte og endte på nesten 12 millioner, noe som setter kritikken mot vår egen kronprinsesse Mette-Marits luksusvaner i skyggen.

Paret sa opp fem ansatte i begynnelsen av 2009, med hensikt om å kutte ned på overforbruket.

Ifølge hoffets økonomisjef, Søren Kruse, er forklaringen på det ekstravagante forbruket at paret har tatt i bruk det nyrenoverte Amalienborg Slott.

- Det er klart at når man flytter inn i et nytt slott, skal det kjøpes ting. Det var jo et nakent slott, sier han til Ekstrabladet.

Dronning Margrethe (70) sparte heller ikke på pengene i 2010, til tross for kjølvannet av finanskrisen. Ifølge den danske avisen skal Margrethe og ektemannen Henrik ha brukt rundt 2,5 millioner kroner mer i 2010 enn året før.

Paret endte med å kjøpe momsbelagte varer for 28,56 millioner kroner, eller 2.380.000 kroner i måneden.

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik brukte nesten én million i måneden, mens pris Joachim og prinsesse Marie hadde et forbruk på nesten 1,6 millioner kroner.

Det går helt klart mye penger i de skandinaviske kongehusene, og da regjeringen i høst la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2011, foreslo de en apanasje på 9,3 millioner kroner for det norske kongeparet, noe som betyr en økning på 300.000 kroner budsjettet fra året før.

Pengene skal dekke personlige utgifter for kongeparet, blant annet utgifter i forbindelse med diverse offisielle oppgaver og vedlikehold av egne eiendommer.

Regjeringen foreslo også en apanasje på 7,8 millioner kroner til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, noe som også er en økning på 300.000 kroner fra fjorårets 7,5 millioner kroner.

I starten av mars skrev også Expressen at det svenske hoffet har søkt om en lønnsforhøyelse fra og med neste år, på rundt 6,7 millioner norske kroner.
 

Om kongen får igjennom sine nye krav, vil lønnen hans endte på 127,7 millioner svenske kroner. Halvparten går til apanasje for kongen, resten går til drifting av kongehuset.

Det er imidlertid ikke alle som mener at det svenske kongehuset trenger mer penger. Den svenske «Luksusfellen»-eksperten Mathias Andersson mener det er en rekke grep som kan gjøres.

- Kanskje kongen kan jobbe litt ekstra? Med tanke på hans erfaring så burde det vel finnes store muligheter for eksterne konsulentoppdrag, spøkte han.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Her går det galt for dronningen