Det danske kongehus:

Spår endringer: - Vil miste sin relevans

Frykter kongehuset ikke vil overleve om det ikke tas grep.

KONGEFAMILIEN: Her er den danske kongefamilien samlet under dronning Margrethes 75-årsdag. Foto: Lise Åserud / NTB
KONGEFAMILIEN: Her er den danske kongefamilien samlet under dronning Margrethes 75-årsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke ble det kjent at det danske kongehuset ikke lenger vil bruke ECCO som kongehusets hoffleverandør. I lengre tid har den danske skoprodusenten vært sterkt kritisert for ikke å trekke bedriften ut av Russland etter invasjonen av Ukraina - og det har vært mye diskutert om kongehuset burde opprettholde avtalen på grunn av dette.

Det er heller ikke lenge siden kronprinsfamilien sto midt i en skoleskandale etter flere rystende avsløringer om eldstesønn prins Christians (16) skole, Herlufsholm, kom frem i lyset.

Etter en stund ble det kjent at kronprins Frederik (54) og kronprinsesse Mary (50) tar ut sønnen fra skolen, i tillegg til at prinsesse Isabella (15) ikke skal begynne der til høsten likevel - slik planen først var.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Nå spår flere kongehuseksperter nye tider for kongehuset, og mener samtidig en endring må til for at institusjonen i det hele tatt skal overleve. Det melder danske B.T.

Rimelig å kreve mer

I begge de to nevnte sakene fikk kongehuset sterk kritikk fra det danske folk og handlet deretter. HER & NUs ekspert Nikolaj Vraa mener det er en viktig balansegang å opprettholde her, da kongehuset ikke kan «dikteres av folkeavstemninger».

- Før var det lettere å si «vi er så hyggelige at vi ikke trenger å kommentere noe» - men det får de ikke lenger. Og det vet vi, for shitstormer rammer kongehuset også, mener Jakob Steen Olsen fra Berlingske.

Kronprinsparet har flere ganger uttalt seg om verdipolitiske temaer som klima og LHBT+. Da mener ekspertene det også må være rimelig å kreve mer av dem, dem de omgir seg med og samarbeider med - slikt som skoprodusenten og barnas skoler.

HARNISK: En casino-reklame vekket oppsikt i Danmark. Flere mente at den ene figuren i reklamen var dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

- Vil miste sin relevans

B. T.s kongehusekspert Jacob Heinel Jensen tror det vil være helt essensielt for de kongelige og vise at de involverer seg i samfunnsviktige temaer.

- Jeg tror rett og slett at kongehuset vil miste sin relevans om de ikke tar opp noen av disse verdipolitiske sakene som folk er engasjert i. Og det er spesielt unge mennesker som bryr seg om LHBT+-agendaen, klimaet og alle slike ting, så hvis kongehuset vil overleve så må de nok gå den veien.

Både Jensen og Olsen etterlyser bedre kommunikasjon fra kongefamilien, både fra den offisielle siden og fra de enkelte medlemmene. I fremtiden vil det nemlig ikke være akseptabelt hvor mye kongehuset feier vekk som «privat anliggende», mener de.

- Dette er i endring. Kongehuset vil også i økende grad (...) bli holdt moralsk ansvarlige. Og det krever mer åpenhet, understreker Olsen.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

LES OGSÅ: Gjør som storebror

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer