Prinsesse Cristinas ektemann:

Spanskekongens svoger dømt til fengsel

Tapte ankesak i høyesterett.

DØMT: Iñaki Urdangarin, ektemannen til prinsesse Cristina, har fått en dom på fem år og ti måneder for økonomisk svindel. Foto: NTB scanpix
DØMT: Iñaki Urdangarin, ektemannen til prinsesse Cristina, har fått en dom på fem år og ti måneder for økonomisk svindel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Iñaki Urdangarin (50), som er gift med prinsesse Cristina (52) av Spania, er dømt til fem år og ti måneder i fengsel. Det melder NTB, ifølge Dagbladet.

50-åringen tapte ankesaken i høyesterett tirsdag, og ble funnet skyldig i maktmisbruk og for å ha underslått rundt 58 millioner kroner fra den ideelle organisasjonen «Instituto Noos».

Det er åtte år siden svindelen, som skal ha foregått fra 2004 til 2006, ble kjent.

Urdangarin, som også er tidligere håndballspiller og OL-deltaker, var styreleder i organisasjonen sammen med andre forretningspartnere.

Saken fortsetter nedenfor.

FØR SKANDALEN: Svindeldømte Iñaki Urdangarin (bak t.v.) sammen med prinsesse Cristina og daværende kronprins Felipe i 2008. Foto: NTB Scanpix
FØR SKANDALEN: Svindeldømte Iñaki Urdangarin (bak t.v.) sammen med prinsesse Cristina og daværende kronprins Felipe i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Uteble fra kroningen

Skandalen skal ha vært både tung og pinlig for den spanske kongefamilien. Kong Felipe, broren til prinsesse Cristina, har forsøkt å holde avstand, og da han ble kronet til konge sommeren 2014 var ikke søsteren til stede ved seremonien.

Cristina er heller ikke å regne som en del av kongehuset, etter at broren tok over tronen. Kong Felipe har nemlig fratatt paret titlene som hertug og hertuginne av Palma.

- Da det ble klart at Cristina ble tiltalt i bedragerisaken, valgte broren å fjerne hennes tittel som hertuginne av Mallorca. Ikke nødvendigvis for at de to har et dårlig forhold privat, men på grunn av signalene det sender om monarkiet, har Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle tidligere uttalt.

Flyttet fra Barcelona

Iñaki Urdangarin og prinsesse Cristina giftet seg i 1997 og har fire barn sammen.

Da de første påstandene om svindel begynte å svirre i 2012, valgte familien å flytte fra Barcelona til Genève i Svetis.

Det var etter at organisasjonen «Instituto Noos» fikk støtte til å organisere en turist- og sportskonferanse på Balearene i 2005 og 2006, at mistanke om svindel oppstod.

Kostnadene for arrangementet var nemlig lavere enn støtten som ble gitt, og det ble derfor spekulert i om Iñaki Urdangarin kan ha puttet resten av pengene i egen lomme.

Ble frikjent

Etterforskningen startet i 2012, og to år senere ble også prinsesse Cristina satt under etterforskning.

I februar i fjor ble det kjent at prinsesse Cristina ble frikjent for medvirkning i saken. Hun risikerte opptil åtte års fengsel.

Dette var første gang i historien er slik at et av medlemmene i det spanske kongehuset må møte i retten. Det første rettsmøtet ble holdt ved en domstol på den spanske øya Palma de Mallorca i 2016, ifølge HelloMagazine.

Selv om hun slapp unna fengsel, ble hun ilagt en bot på nærmere 140 000 euro, altså over 1,3 millioner norske kroner.

LES OGSÅ: Her går det galt på dronningens feiring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer