Spanjolene i sjokk

Kong Juan Carlos overlater tronen til sin sønn Felipe. - Yngre mennesker må ta over, sier han.

HER ABDISERER HAN: Kongen informerer statsministeren om sin avgang. Senere i dag skal han fortelle årsaken. Foto: Det spanske kongehuset
HER ABDISERER HAN: Kongen informerer statsministeren om sin avgang. Senere i dag skal han fortelle årsaken. Foto: Det spanske kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Det har lenge murret runt kong Juan Carlos (76), og spanjolene har flere ganger sagt at de ikke har tillit til ham. Det var ventet at han etter hvert ville gå av, og overlate tronen til sin sønn.

Men i dag kom sjokkbeskjeden. Kongen går av - umiddelbart. Dette ble offentliggjort av Spanias statsminister Mariano Rajoy på en pressekonferanse i dag.

- Jeg er overbevist om at det er til det beste for monarkiet, sa statsministeren.

- Det var ventet at dette skulle skje etterhvert. Ikke bare på grunn av alderen til kongen og at det lønner seg med et generasjonsskifte, men også på grunn av kongens helsetilstand. Men det var slett ikke ventet i dag, sier sjefen for det spanske bildebyrået Look, Juan S. Perez, til Se og Hør.

Han forteller at det hersker en tilstand av sjokk i landet.

Kongen talte

I formiddag har spanjolenes konge gjennom 39 år holdt en tv-sendt tale til sitt folk, hvor han avslørte at han hadde bestemt seg for å gå av på bursdagen sin i januar.

- Nå må yngre mennesker ta over. Yngre mennesker med energien og pågangsmotet som kreves for å møte dagens utfordringer, sa kongen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal det være politiske årsaker som gjør at kongen abdiserer, ikke helsemessige.

Noe måtte skje
Bilder av kong Juan Carlos på vei til og fra sykehuset er nærmest blitt hverdagskost for spanjolene. Fort kort tid siden fikk han nok en gang innsatt en ny hofte – den niende operasjonen på tre år.

Problemene startet under en famøs elefantjakt i Botswana i 2012, der hofta brakk på tre steder.

Tatt på fersken
Folket var i harnisk da de fikk vite at kongens Afrika-tur kostet 230 000 kroner. Spanjolene opplever nemlig en tung tid rent økonomisk.

UTRO: Juan Carlos hadde i flere år et forhold til Corinna Sayn-Wittgenstein. Hun er nå hoffdame hos fyrstinne Charlene, etter at hun måtte flykte fra Spania. Foto: (c) SCHROEWIG/Maelsa/dpa/Corbis/
UTRO: Juan Carlos hadde i flere år et forhold til Corinna Sayn-Wittgenstein. Hun er nå hoffdame hos fyrstinne Charlene, etter at hun måtte flykte fra Spania. Foto: (c) SCHROEWIG/Maelsa/dpa/Corbis/ Vis mer

Og det siste kongen gjorde før han dro på den luksuriøse reisen, var å holde en tale for studenter i Barcelona. Tilsynelatende beveget fortalte han om søvnløse netter på grunn av den økonomiske krisen.

Da det ble kjent at den danskfødte 26 år yngre Corinna zu Sayn-Wittgenstein også var med på reisen, ble irritasjonen snudd til forakt.

Hun var nemlig kongens elskerinne, og han hadde bedratt dronning Sofia med henne i flere år.

Spansk presse har i mange år «fredet» forholdet og latt være å omtale det, men etter jaktturen ble det kjent for hele folket at Corinna i lang tid har vært kongens ledsager på private ferier og offisielle besøk.

Avsløringen føyde seg inn i rekken av skandaler rundt spanskekongen. Samme år som elefantjakten kom boken «Dronningens ensomhet», skrevet av forfatteren Pilar Eyre.

Her framstilles Juan Carlos som notorisk utro, og ifølge forfatteren har ikke kongeparet delt seng på 37 år.

GIFT I TI ÅR: I forrige uke feiret kronprins Felipe og kronprinsesse Letizia 10 års bryllupsdag. Nå blir de konge og dronning. Foto: All Over
GIFT I TI ÅR: I forrige uke feiret kronprins Felipe og kronprinsesse Letizia 10 års bryllupsdag. Nå blir de konge og dronning. Foto: All Over Vis mer

Redningen?

Spanjolene har fullstendig mistet tilliten til sin konge etter alle avsløringene.

Mens hele 72 prosent av folket hadde et godt inntrykk av Juan Carlos for en tid siden, har dette tallet sunket til 50 prosent i fjor.

Også prinsesse Cristinas ektemann Inaki har vært i hardt vær. Han har underslått flere millioner euro offentlige midler – og puttet pengene i egen lomme. Rettsaken har pågått i snart ett år, og den har heller ikke bidratt til positiv omtale rundt kongehuset. Prinsessen er selv dratt inn i skandalen.

Men kronprins Felipe har så langt et prikkfritt rulleblad, og han er kanskje redningen for det haltende spanske monarkiet...


LES OGSÅ: Disse to har en pikant ting til felles
 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer