Spanjolene i sjokk

Kong Juan Carlos overlater tronen til sin sønn Felipe. - Yngre mennesker må ta over, sier han.

HER ABDISERER HAN: Kongen informerer statsministeren om sin avgang. Senere i dag skal han fortelle årsaken. Foto: Det spanske kongehuset
HER ABDISERER HAN: Kongen informerer statsministeren om sin avgang. Senere i dag skal han fortelle årsaken. Foto: Det spanske kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Det har lenge murret runt kong Juan Carlos (76), og spanjolene har flere ganger sagt at de ikke har tillit til ham. Det var ventet at han etter hvert ville gå av, og overlate tronen til sin sønn.

Men i dag kom sjokkbeskjeden. Kongen går av - umiddelbart. Dette ble offentliggjort av Spanias statsminister Mariano Rajoy på en pressekonferanse i dag.

- Jeg er overbevist om at det er til det beste for monarkiet, sa statsministeren.

- Det var ventet at dette skulle skje etterhvert. Ikke bare på grunn av alderen til kongen og at det lønner seg med et generasjonsskifte, men også på grunn av kongens helsetilstand. Men det var slett ikke ventet i dag, sier sjefen for det spanske bildebyrået Look, Juan S. Perez, til Se og Hør.

Han forteller at det hersker en tilstand av sjokk i landet.

Kongen talte

I formiddag har spanjolenes konge gjennom 39 år holdt en tv-sendt tale til sitt folk, hvor han avslørte at han hadde bestemt seg for å gå av på bursdagen sin i januar.

- Nå må yngre mennesker ta over. Yngre mennesker med energien og pågangsmotet som kreves for å møte dagens utfordringer, sa kongen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer