Kong Felipe og Eva Sannum:

Spania kunne ha fått en norsk dronning

Spanias konge fyller 50 år. Det mange har glemt er at han har en nær kobling til Norge.

NÆRT FORHOLD: Før kong Felipe ble konge eller giftet seg med Letizia av Spania, hadde han et forhold til den norske modellen Eva Sannum (t.h.). I dag fyller spanskekongen 50 år. Foto: AP/ EFE/ NTB scanpix
NÆRT FORHOLD: Før kong Felipe ble konge eller giftet seg med Letizia av Spania, hadde han et forhold til den norske modellen Eva Sannum (t.h.). I dag fyller spanskekongen 50 år. Foto: AP/ EFE/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Da Felipe ble født 30. januar 1968 var han bare en vanlig prins av kongeætten Bourbon. Spania var nemlig styrt av diktatoren general Franco.

Men da faren Juan Carlos (80) ble utpekt som konge av Franco tok livet en ny vending – Felipe ble kronprins av Spania.

I barndommen gikk prinsen på privatskole i Madrid, før han tok et år på college i Ontario i Canada. Deretter ble det jus- og økonomistudier i hjemlandet før han på ny dro over Atlanteren for å fordype seg i internasjonal politikk i Washington D.C.

I SALG NÅ: Tirsdagens utgave av Se og Hør.
I SALG NÅ: Tirsdagens utgave av Se og Hør. Vis mer

Pikenes Jens

Kronprinsen gikk for å være en «Don Juan» på Madrids nattklubber.

De unge jentene flokket seg om den kjekke kronprinsen, og spansk presse begynte å bli kritiske til hans angivelig utsvevende liv.

Dette skulle imidlertid endre seg.

Historien vil ha det til at kronprins Haakon spilte en sentral rolle i å spleise Felipe med norske Eva Sannum (42), da han i 1997 tok med sin spanske kollega på hagefest til sin daværende kjæreste, Cathrine Knudsen.

Der møtte Felipe Oslo-jenta Eva ... Amors piler traff blink, og de to ble raskt kjærester.

Saken fortsetter under bildet.

BRYLLUPSGJESTER: Kronprins Felipe tok med seg norske Eva Sannum i bryllupet til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2001. Foto: AFP/ NTB scanpix
BRYLLUPSGJESTER: Kronprins Felipe tok med seg norske Eva Sannum i bryllupet til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2001. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Forholdet var en godt bevoktet hemmelighet i flere måneder, før nyheten sprakk i spansk presse. Felipe var flere ganger på hemmelige Norges-visitter, og Eva ble stadig oftere observert i Spania.

Lekket bilde

Spansk presse interesserte seg selvsagt for norske Eva. Selv om hun var både pen og hyggelig var mange skeptiske på grunn av hennes modellkarriere.

Én ting var at det florerte med lettkledde undertøysbilder fra hennes modellkarriere. Enda verre ble det da paparazzibilder av henne, toppløs på en strand, havnet i spanske presse.

I 2000 ble det publisert et bilde av Eva og Felipe foran Taj Mahal i India. Spansk presse mente bildet var lekket med vilje for å forberede spanjolene på en kongelig forlovelse.

Men Eva blånektet:

– Det er private bilder, de må være stjålet, sa Eva da VG konfronterte henne med ryktene.

Saken fortsetter under bildet.

MODELL: Eva Sannum avbildet under et Nora Farah-show, der hun viste frem brudekjoler. Foto: All Over Press/ Se og Hør
MODELL: Eva Sannum avbildet under et Nora Farah-show, der hun viste frem brudekjoler. Foto: All Over Press/ Se og Hør Vis mer

Bryllupsgjester

Hun la modellkarrieren på hylla, og da både Eva og Felipe var gjester i Haakon og Mette-Marits bryllup i 2001, var mange sikre på at det kom til å bli bryllup i Spania - med norsk brud.

POPULÆR: Spansk presse skrev mye om den norske skjønnheten Eva Sannum. Foto: Faksimile
POPULÆR: Spansk presse skrev mye om den norske skjønnheten Eva Sannum. Foto: Faksimile Vis mer

Men senere samme år sa Felipe på en pressekonferanse at forholdet var over, fordi det ikke «utviklet seg». Han la til at han håpet å bevare det gode vennskapet med Eva, at han fortsatt var glad i henne og at han beundret og respekterte henne.

Etter bruddet med Eva Sannum forble kong Felipe singel – helt fram til han møtte Letizia Ortiz, en skilt journalist.

Slo gnister

Flotte Letizia intervjuet Felipe på en strand i forbindelse med oljekatastrofen i Galicia i 2002. Selv om settingen ikke var spesielt romantisk slo det gnister mellom de to.

Felipe og Letizia holdt forholdet skjult et helt år før de forlovet seg, til manges overraskelse.

22. mai 2004 var Almudena-katedralen i Madrid fylt til randen av prominente gjester. Landets kronprins Felipe fikk sin brud av folket. I dag er hun hele Spanias yndling – og en rollemodell for mange.

JOURNALIST: Letizia Ortiz jobbet som journalist og nyhetsoppleser i det spanske statlige fjernsynet TVE da hun møtte Felipe. Foto: TVE/ REUTERS/ NTB scanpix
JOURNALIST: Letizia Ortiz jobbet som journalist og nyhetsoppleser i det spanske statlige fjernsynet TVE da hun møtte Felipe. Foto: TVE/ REUTERS/ NTB scanpix Vis mer

Det var imidlertid ikke gitt at det skulle bli slik. Letizia hadde altså et havarert ekteskap bak seg, og det falt den konservative befolkningen tungt for brystet.

Men hun overbeviste fort med sin forsiktige væremåte – dessuten var Felipe urokkelig. Dette var kvinnen i hans liv:

– Hun er den rette for meg – og for Spania, fastslo kronprinsen da forlovelsen ble kunngjort.

Saken fortsetter under bildet.

GIFTET SEG: Felipe og Letizia avbildet arm i arm på bryllupsdagen sin i mai 2004. Foto: AFP/ NTB scanpix
GIFTET SEG: Felipe og Letizia avbildet arm i arm på bryllupsdagen sin i mai 2004. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Spiseforstyrrelser?

Men livet med Letizia har også bydd på utfordringer. Allerede det første året som kronprinsesse, rapporterte spanske medier om en ensom og deprimert Letizia.

Hun utviklet angivelig spiseforstyrrelser, og ble svært mager. Det ble ikke bedre etter at søsteren, Érika Ortiz Rocasolano, tok sitt eget liv for snart 11 år siden.

Letizia ble knust da kongefamilien nektet henne å adoptere søsterens datter, Carla (18). Og bekymringene har fortsatt å komme.

Hennes fetter skrev en bok hvor han hevdet at Letizia bare er opptatt av fasade, og at hun har ødelagt sin egen familie. Kronprinsessen ble også beskyldt for å være ansvarlig for søsterens selvmord.

Abdiserte etter skandale

Men kjærligheten seiret, og Felipe har støttet sin kone gjennom den tunge tiden. I dag lever de et idyllisk liv og har to barn, kronprinsesse Leonor (12) og prinsesse Sofia (10).

Imidlertid har det også stormet rundt paret som følge av skandalene tidligere kong Juan Carlos har vært ansvarlig for.

Etter at kongen ble tatt «med buksene nede» sammen med sin elskerinne, tyske Corinna zu Sayn-Wittgenstein (53) under en elefantjakt i Botswana ble han til slutt presset til å abdisere og gi fra seg tronen til sønnen Felipe i 2014.

SKANDALE-AFFÆRE: Kong Juan Carlos avbildet sammen med elskerinnen Corinna. Foto: All Over Press/ NTB scanpix/ Se og Hør
SKANDALE-AFFÆRE: Kong Juan Carlos avbildet sammen med elskerinnen Corinna. Foto: All Over Press/ NTB scanpix/ Se og Hør Vis mer

Kjærlighetsferien bak dronning Sofias (79) rygg, ble spikeren i kista for gamlekongen.

At han i tillegg skjøt – og villig poserte – foran den drepte elefanten gjorde folket rasende. At kongen, som også var beskytter for Verdens villmarksfond WWF i Spania, hygget seg med troféjakt i Afrika, var en gigantisk skandale.

UFF DA: Jaktbildene fra kong Juan Carlos kjærlighetsferie i Botswana falt ikke i god jord hos det spanske folk. Foto: All Over Press/ NTB scanpix/ Se og Hør
UFF DA: Jaktbildene fra kong Juan Carlos kjærlighetsferie i Botswana falt ikke i god jord hos det spanske folk. Foto: All Over Press/ NTB scanpix/ Se og Hør Vis mer

Monarkiet stod i fare

Kong Juan Carlos nektet imidlertid å abdisere. Men da det også ble kjent at han parkerte dronning Sofia hjemme og tok med elskerinnen på offisielt besøk til Tyskland, fikk folket nok.

Hadde ikke Juan Carlos trådt tilbake ville det trolig betydd slutten for monarkiet i Spania.

TUNGT HJERTE: Juan Carlos signerer dokumentet der han frasier seg tronen og abdiserer. Kona Sofia, Felipe og Letizia følger med i bakgrunnen. Foto: AP/ NTB scanpix
TUNGT HJERTE: Juan Carlos signerer dokumentet der han frasier seg tronen og abdiserer. Kona Sofia, Felipe og Letizia følger med i bakgrunnen. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Ved midnatt 19. juni 2014 overtok Felipe formelt tronen, og han ble dermed Europas yngste regent, ni måneder yngre enn Willem-Alexander (50) av Nederland.

Kong Felipe og hans dronning Letizia ble redningen for det spanske monarkiet. De to har ført et plettfritt liv, og blir sett på som hardtarbeidende. I dag er jubilanten og hans familie umåtelig populære.

FIN FAMILIE: Kong Felipe og dronnong Letizia avbildet sammen med barna kronprinsesse Leonor og prinsesse Sofia. Foto: Rex/ Shutterstock/ NTB scanpix
FIN FAMILIE: Kong Felipe og dronnong Letizia avbildet sammen med barna kronprinsesse Leonor og prinsesse Sofia. Foto: Rex/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Dette er skandaleprinsessens «ukjente» barn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer