Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary:

Sørger over tapet av milliardær­parets barn

Anders Holch Povlsen og kona er nære venner av den danske kronprinsfamilien.

I SORG: Danmarks kronprins Frederik og resten av den danske kronprinsfamilien er gode venner med Holch Povlsen-familien, som ble hardt rammet av terroren på Sri Lanka søndag. Nå sørger kronprinsparet over venneparets døde barn. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Danmarks kronprins Frederik og resten av den danske kronprinsfamilien er gode venner med Holch Povlsen-familien, som ble hardt rammet av terroren på Sri Lanka søndag. Nå sørger kronprinsparet over venneparets døde barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. påskedag gikk flere hundre menneskeliv tapt i de dødelige terrorangrepene på Sri Lanka. Kort tid etter ble det kjent at den danske milliardæren Anders Holch Povlsen (46) mistet tre av sine fire barn i terrorangrepet, som hittil har tatt livet av over 300 mennesker.

Povlsen, som er Danmarks rikeste mann og eier det danske klesmerket Bestseller, var på påskeferie på Sri Lanka med kona Anne Holch Povlsen og de fire barna, da terroren rammet.

Danmark har vært i sorg etter de tragiske angrepene, og mandag viste danskene sin respekt overfor den hardt rammede familien. Utenfor Bestsellers hovedkontor i den danske byen Bande vokste det frem et stort blomsterhav mandag, og det ble også flagget på halv stang på familiens tomt.

På milliardærfamiliens eiendom Constantinsborg, noen kilometer vest for Århus, ble det også lagt ned blomster for å hedre de døde familiemedlemmene.

HALV STANG: Ved familien Holch Povlsens gods, Constantinsborg, i Århus, ble det flagget på halv stang søndag. Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2019
HALV STANG: Ved familien Holch Povlsens gods, Constantinsborg, i Århus, ble det flagget på halv stang søndag. Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2019 Vis mer

Kronprinsen i sorg

Også Danmarks kronprins Frederik (50) er i sorg etter det rystende terrorangrepet. Han er god venn med Povlsen, og de to familiene deres har de siste åra hatt god kontakt. I forbindelse med et offisielt besøk i byen Lyngby i Danmark nylig, kommenterte kronprinsen tragedien som rammet Povlsen-familien svært hardt.

- Det er en ufattelig tragedie. Vi tenker på alle de etterlatte, fortalte kronprinsen til pressen, ifølge danske Se og Hør.

Da kronprinsesse Mary (47) onsdag deltok på den offisielle åpningen av Forskningens døgn i Danmark, delte også hun noen ord om den grusomme tragedien.

- Vi er dypt berørte av den uforståelige, tragiske hendelsen som er forferdelig trist, sier hun ifølge danske Se og Hør.

TRAGEDIE: Tre av barna til Danmarks rikeste mann ble drept i terroren på Sri Lanka. Her er Anders Holch Povlsen og hans kone Anne fotografert i 2011. Foto: Alex Tran / Aller Media
TRAGEDIE: Tre av barna til Danmarks rikeste mann ble drept i terroren på Sri Lanka. Her er Anders Holch Povlsen og hans kone Anne fotografert i 2011. Foto: Alex Tran / Aller Media Vis mer

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er nære venner med Povlsen og kona Anne, som lenge har vært en del av de velstående kretsene i Danmark, og som har tette bånd til den danske kongefamilien - til tross for at de holder en svært lav profil og skyr rampelyset som pesten.

I november i fjor deltok Povlsen blant annet på et kongelig jaktlag, da dronning Margrethe (79) inviterte til novemberjakt i i byen Gribskov, nord for København. Mange andre fornemme mennesker deltok også på begivenheten, deriblant en rekke godseiere, kammerherrer, grever og baroner, i tillegg til den dansk-tyske prinsen Gustav av Sayn-Wittgenstein-Berleburg (50), og andre prinser fra Tyskland, ifølge Herning Folkeblad.

Kronprinsesse Mary er også i sorg etter tapet av de tre barna til familievennen, og onsdag formiddag ble det kjent at hun avlyser et arrangement som skulle ha funnet sted torsdag 25. april.

MEDIESKY: Paret uttaler seg aldri til pressen, og blir som regel bare fotografert i offsielle sammenhenger. Her er de i dåpen til prins Henrik, sønnen til prins Joachim og prinsesse Marie, i 2009. Foto: Billed Bladet / Aller Media DK, Martin Høien
MEDIESKY: Paret uttaler seg aldri til pressen, og blir som regel bare fotografert i offsielle sammenhenger. Her er de i dåpen til prins Henrik, sønnen til prins Joachim og prinsesse Marie, i 2009. Foto: Billed Bladet / Aller Media DK, Martin Høien Vis mer

Samarbeid siden 2001

Milliardærparet gir sjelden uttalelser til pressen, og blir som regel bare fotografert i offisielle anledniger. Povlsen-ekteparet har imidlertid ofte vært å se på kongelige tilstelninger, og de var selvskrevne gjester i feiringen av kronprins Fredrik da han fylte 50 i slutten av mai i fjor. Da var det duket for fest på Fredensborg Slott, som er den danske kongefamiliens vår- og høstresidens.

De var også til stede i dåpen til prins Henrik, sønnen til prins Joachim og prinsesse Marie, som fant sted i 2009.

Vennskapet mellom Holch-Povlsen-familien og kronprinsfamilien har røtter langt tilbake i tid, og skal ha oppstått da Anders Povlsen sin far, Truls Holch Povlsen, startet et samarbeid kalt «De 5 gårder» sammen med prins Joachim (49) i 2001, kronprinsens bror, ifølge danske BT.

Samarbeidet foregår på kryss og tvers av danske gårder, og går ut på å produsere spesiallagede matvarer som kylling, meieriprodukter, brød og øl. Det er her den første forbindelsen mellom Holch-Povlsen-familien og den danske kongefamilien oppsto.

FEIRET KRONPRINSEN: Anders Holch Povlsen og kona Anne ankommer kronprins Frederiks 50-årsfeiring 27. mai i fjor. Foto. NTB Scanpix
FEIRET KRONPRINSEN: Anders Holch Povlsen og kona Anne ankommer kronprins Frederiks 50-årsfeiring 27. mai i fjor. Foto. NTB Scanpix Vis mer

Siden den gang har vennskapet mellom Anders Povlsen og dronning Margrethes sønner utviklet seg svært raskt, og Povlsen har blitt invitert til en rekke kongelige begivenheter gjennom åras løp.

Den danske kronprinsfamilien og milliardærfamilien har også blitt fotografert sammen i private ærender, blant annet var de to familiene sammen i det kongelige teateret i København i desember 2017. Der var også de danske kongebarna og Anne og Anders Holck Povlsen sine barn til stede.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Holder seg unna rampelyset

Til tross for at Besteller-familien har gode relasjoner til den danske kongefamilien, skyr de offentligheten og hegner sterkt om privatlivet, og det finnes ingen pressebilder av hele familien sammen.

Holch Povlsen-familien går for å være en av verdens rikeste, men familiens overhode, Anders Povlsen, blir som nevnt beskrevet som mediesky, og har gjennom hele barnas liv holdt dem unna rampelyset. Han møtte kona Anne da hun jobbet for ham i Bestseller.

Sammen har de fire barn i alderen fem til 15 år.

Ifølge Bloomberg har han en formue på 53,4 milliarder kroner, som han har tjent i selskapet som hans foreldre grunnla på 1970-tallet.

GODSEIERE: Paret eier blant annet Aldourie Castle, en gigantisk eiendom som ligger like ved Loch Ness. Holch Povlsen-paret kjøpte eiendommen for 165 millioner kroner i 2015. Foto: Colin Smith / CC 2.0
GODSEIERE: Paret eier blant annet Aldourie Castle, en gigantisk eiendom som ligger like ved Loch Ness. Holch Povlsen-paret kjøpte eiendommen for 165 millioner kroner i 2015. Foto: Colin Smith / CC 2.0 Vis mer

Bestseller eier blant annet klesbedrifter som Vero Moda, Only og Jack & Jones, som alle har filialer i flere skandinaviske land. Selskapet har omtrent 2780 butikker i mer enn 70 land, og omsatte i fjor for 23 milliarder danske kroner.

Familien holder som nevnt til på godset Constantinsborg i nærheten av Aarhus, og eier dessuten flere tomter verden over.

Forbes har hevdet at han er en av dem som eier mest private tomter verden over, spesielt fordi han eier såpass mye skotsk jord. Ifølge en tidligere artikkel fra Daily Mail, er det Povlsens kone som i stor grad har jobbet med disse eiendommene. Paret eier flere slott og historiske bygninger i Skottland, som kona skal ha pusset opp. Totalt eier de hele 89 000 hektar med land der.

LES OGSÅ: Bryter tausheten etter innleggelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer